ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ : ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ

Η προστασία των αρχαιοτήτων στο Οθωμανικό Κράτος άρχισε αργά, μόλις το 1874 που εκδόθηκε η πρώτη ρύθμιση για θέματα που αφορούσαν αρχαία αντικείμενα και βρίσκονταν στην επικράτεια του Σουλτάνου. Στη συνέχεια το 1884 η Οθωμανική Διοίκηση εξέδωσε νέο νόμο, ο οποίος απαγόρευε την εξαγωγή αρχαιοτήτων, ενώ παράλληλα μερίμνησε ώστε όλα τα αντικείμενα τα οποία έρχονταν στο φως από ανασκαφές να ανήκουν στην Αυτοκρατορία και να μεταφέρονται στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Έτσι βρέθηκαν στο Μουσείο Κωνσταντινούπολης τα ψηφιδωτά από την Κω (Ορφέως, Ζωδίων) που έφερε στο φως ο R. Herzog.

Κατά την ανασκαφή του Ασκληπιείου τα πρώτα ευρήματα τοποθετήθηκαν σε διώροφη οικία ιδιοκτησίας Μ. Παρθενιάδη (ο οποίος βρισκόταν εκεί), που παραχωρήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αποθηκευτικός χώρος. Ο Ι. Ζαρράφτης το περιγράφει ως μουσείο. Επίσης είχαν συλλεχθεί αρχαία μέλη στην πλατεία Πλατάνου και όπως φαίνεται από τις πρώτες φωτογραφίες της ιταλικής κατάληψης, επί Οθωμανοκρατίας είχαν μεταφερθεί αρχαία και στο Κάστρο. Οι Ιταλοί το 1917-1919 έκτισαν στο νότιο τμήμα του Κάστρου, πάνω από την είσοδο, κτήριο που χρησιμοποιήθηκε ως το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω. Δεν γνωρίζω πόσο παρέμεινε το κτήριο αυτό στο Κάστρο· πιθανώς μέχρι την κατασκευή του νέου Μουσείου της Κω, όπως είναι σήμερα.

Στο κτήριο διακρίνονται δύο πόρτες, η πρώτη (αριστερά) που είναι για τους φύλακες και η άλλη για το Μουσείο. Στην είσοδο του Κάστρου υπάρχουν τα υπολείμματα του Μιναρέ και δεξιά μόλις διακρίνεται τείχος από τον οθωμανικό στρατώνα που αργότερα κατεδάφισαν οι Ιταλοί.

Απο fb ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - KOS THEN AND NOW

https://www.facebook.com/groups/835436900211565/?epa=SEARCH_BOX

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.