ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ : Η αρχή της Χαντάκας (Ιπποκράτους) και ο Νοτιοδυτικός Προμαχώνας

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΑΝΤΑΚΑΣ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ) ΚΑΙ Ο ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ

Εκτός από το κάστρο της Νερατζιάς, οι Ιππότες οχύρωσαν και τη μεσαιωνική πόλη (Χώρα), που απλωνόταν νότια, περιβάλλοντάς την με έναν απλό οχυρωματικό περίβολο. Η οχύρωση αυτή, που έγινε στο τέλος του 14ου αι. από τον Μεγάλο Μάγιστρο του τάγματος Heredia και τον Διοικητή της Κω Schiegelholz, για να προστατευτεί η χώρα από τις επιθέσεις του σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄. Η οχύρωση ολοκληρώθηκε το 1500 με τη διάνοιξη της τάφρου 16 μέτρων από τον διοικητή Constanzo Operti. Η τάφρος επιχωματώθηκε το 1876.

Ο νοτιοδυτικός προμαχώνας στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Βασ. Παύλου οικοδομήθηκε το 1500 μαζί με τον υπόλοιπο οχυρωματικό περίβολο. Ο προμαχώνας είναι κυκλικού σχήματος με parapetto επάλξεις και πέντε κανονιοθυρίδες. Σκοπός του ήταν να προστατεύει με τις πλαϊνές κανονιοθυρίδες την Πύλη του Φόρου και το νοτιοδυτικό τμήμα του περιβόλου. Επί Τουρκοκρατίας προστέθηκε μικρό κυκλικό κτίσμα με πριονωτή απόληξη, το οποίο χρησίμευε ως φυλάκιο.

Πίσω από τον προμαχώνα διακρίνονται σπίτια που ανήκαν στη μουσουλμανική συνοικία. Μετά το Σεισμό γκρεμίστηκαν όλα για να γίνει η Δημοτική Αγορά, το Μουσείο και η Πλατεία Καζούλη. Δίπλα στον προμαχώνα εφάπτεται οικοδομή που γκρεμίστηκε και αυτή. Εκεί δημιουργήθηκε πέτρινη σκάλα που ανεβαίνει στον προμαχώνα (κατέρρευσε το 2000 και ανοικοδομήθηκε). Είναι εκπληκτικό ότι όλα άλλαξαν μετά τον σεισμό και όμως, όπως και τότε έτσι και σήμερα στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα καφενείο.

 

απο fb https://www.facebook.com/groups/835436900211565/?epa=SEARCH_BOX

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.