Κως Τότε και Τώρα: Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟΣΠΙΤΟ ΤΗΣ ΚΩ ΤΟΥ 17ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Κοντά στις φυλακές στην περιοχή του Πλατύ ποταμού υπάρχει ένα κτίσμα του 17ου – 18ου αιώνα. Είναι ένας τυπικός πυργος - σπιτι με οπλοθυρίδες χωρίς παράθυρα που ονομάζεται ο Πύργος του Δεσπότη.

Ο Εμμανουήλ αναφέρει: «Το 1736 κάποια Καλή πρεσβυτέρα αφιέρωσε τόν μεγάλον της πύργον μέ την άποστροφήν καί μέ ολον τό άμπέλι διά μνημόσυνον αιώνιον αύτής καί της άποθανούσης θυγατρός αύτής Αικατερίνης στην Αρχιεπισκοπή Κω νά πηγαίνη άπό Αρχιερέα εις Αρχιερέα εις αίώνα τόν άπαντα».

Στην τοιχοποιία του φαίνονται αρχαία μαρμάρινα μέλη, όπως ένα κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού και διάφορα σκαλιστά μάρμαρα. Η εποχή που κτίστηκε πιθανώς τον 17ο αιώνα ήταν ένα ιδιωτικό κτήριο - οχυρό σε μια δύσκολη περίοδο όπου στην Οθωμανική αυτοκρατορία είχε αρχίσει η κατάρρευση. Η πειρατεία και η διαφθορά μάστιζαν τα νησιά και την Κω. Το κτήριο ήταν προστατευμένο από επιδρομές πειρατών από την θάλασσα ή από ληστές στη στεριά όπως περιγράφουν οι περιηγητές της εποχής, μαρτυρεί την κατάσταση εκείνης της περιόδου.

Δυστυχώς σήμερα το κτίριο ή ότι έχει απομείνει απ’ αυτό αφέθηκε στην μοίρα του. Η κατάρρευση ενός τμήματος του είναι εμφανής. Παρατηρώντας στο Google Earth φαίνεται ότι η κατάρρευση του βορειανατολικού τμήματος του πύργου έγινε μεταξύ των ετών 2013 – 2016. Ασφαλώς θα έχει υποστεί βλάβες με τον σεισμό του 2017 δεν μπόρεσα να το ελέγξω.

Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει άλλα είναι ένα καθαρό δείγμα κώτικου ιδιωτικού πυργόσπιτου του 16 -18ου αιώνα μοναδικό στην Κω που πρέπει να προστατευθεί. Θα μπορούσε και να είναι επισκέψιμο και πολλά άλλα μόνο αν κάποιος αρμόδιος ενδιαφερθεί. Διαφορετικά ας τραβήξουμε φωτογραφίες για να υπάρχουν γιατί σε λίγο το κτίριο δεν θα υπάρχει.

 

FB: ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - KOS THEN AND NOW

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.