ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ, του Κώστα Κογιόπουλου

"Τον Σεπτέμβριο 1943 η Ιταλία ζητάει ανακωχή, ο άξονας διασπάται οι Άγγλοι παρεμβαίνουν αλλά δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση και τον καταρρέοντα ιταλικό στρατό.

Η ήττα των συμμάχων στα Δωδεκάνησα δημιούργησε την μεγάλη διαφυγή Άγγλων, Ιταλών και Ελλήνων στις τουρκικές ακτές. Στα νησιά δημιουργούνται δίκτυα κατασκοπίας με ασυρμάτους που έδιναν πληροφορίες στους συμμάχους. Στο Bodrum – Αλικαρνασσός υπήρχε ασύρματος που επικοινωνούσαν με την αντίσταση στην Κω. Εγκαταστάθηκε ελληνοβρετανικό κλιμάκιο που είχε επιφορτιστεί επίσης με την διαχείριση των φυγάδων από την Κω και τα άλλα νησιά στην Μέση Ανατολή.

Στο σπίτι της φωτογραφίας κοντά στην θάλασσα που ανήκε πριν το 1922 σε χριστιανό είχε εγκατασταθεί το κλιμάκιο και ο ασύρματος εν γνώσει των Τούρκων που τότε ήταν ουδέτεροι και έπαιζαν διπλό παιχνίδι. Επικεφαλής των Ελλήνων κατασκόπων ήταν ο Γεώργιος Σαμάρκος από την Κάλυμνο. Το σπίτι αυτό υπάρχει και σήμερα και είναι αναψυκτήριο – μπαρ στον πάλαι ποτέ χριστιανικό μαχαλά. Στην πάνω φωτογραφία διακρίνονται: ο Άγιος Νικόλαος και άλλα σπίτια χριστιανών που υπάρχουν και σήμερα και ανήκαν σε Πετρουμιανούς συμπατριώτες μας."

Από  FB ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - KOS THEN AND NOW

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.