Το παλιό σχολείο

Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη & Άντα Ευαγγέλου

Εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2011

 

Το δικό μας χτες…

 

Πιάνοντας στα χέρια μου «Το παλιό σχολείο», γέμισα με αναμνήσεις, εικόνες και μυρωδιές. Οι συγγραφείς του, Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη και Άντα Ευαγγέλου, μας χάρισαν ένα συλλεκτικό βιβλίο, πολύτιμο απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη, που αναφέρεται στα σχολεία της Ελλάδας του χτες.

 

Τότε που δεν ήταν καθόλου δεδομένα τα αυτονόητα σήμερα για μας. Τότε που πλούσιος δεν θεωρούνταν ο μαθητής που φόραγε επώνυμα παπούτσια, αλλά ο μαθητής που είχε παπούτσια να φορέσει! Ταξιδεύουμε στα χρόνια της μαθητικής ποδιάς, του μαυροπίνακα, της βέργας, της πλάκας και του κοντυλιού, του αριθμητηρίου και του αλφαβητάριου.

Γεμίζουμε με ήχους του κουδουνιού ή της καμπάνας που ειδοποιούσε τα παιδιά ότι σχόλαγαν. Γεμίζουμε με παραστάσεις από τις γυμναστικές επιδείξεις στο τέλος κάθε χρονιάς. Φτάνει ως τις μέρες μας μια μυρωδιά νοσταλγική από καιρούς δύσκολους και χρόνια φτωχά μιας Ελλάδας που άφηνε πίσω της ένα πόλεμο και προσπαθούσε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της.

 

Το δικό τους σήμερα…

 

Εντύπωση μου κάνει το τέλος του βιβλίου. Παράθεση φωτογραφιών από σχολεία της Αφρικής και αντιπαράθεση με τις φωτογραφίες των δικών μας σχολείων στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Πόσες ομοιότητες… Θυμάμαι για μια ακόμη φορά πως τίποτα δεν είναι δεδομένο κι αυτονόητο στον κόσμο. Κάποιοι πήγαν μπροστά και κάποιοι άλλοι, αγωνίζονται να διατηρήσουν ακόμη κι αυτά τα λίγα που έχουν.

 

Οι συγγραφείς:

 

Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη

Υπηρετεί τη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά και είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων. Έχει εκπονήσει πολλά καινοτόμα προγράμματα, το σημαντικότερο από τα οποία οδήγησε στη δημιουργία του Μουσείου Μαθητικής Ζωής, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά, αλλά και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου.

 

Άντα Ευαγγέλου

Από το 1990 μέχρι σήμερα υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση, είναι μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων. Έχει εκπονήσει πολλά καινοτόμα προγράμματα, το σημαντικότερο από τα οποία οδήγησε στη δημιουργία του Μουσείου Μαθητικής Ζωής, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

2 Σχόλια

Σχολίασε
  1. πριν 8 χρόνια Ελένη

    Ωραίες εποχές....

    Απάντησε
  2. πριν 8 χρόνια lila

    poli orwo

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.