Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Μπορώ και χωρίς αυτά…)

Μπορώ και χωρίς αυτά…

Συγγραφέας: Έλενα Νταβλαμάνου

Εικονογράφος: Έλενα Γρίβα

Εκδόσεις: Δυάς Εκδοτική

Ο Λεωνίδας αγαπάει πολύ τα μολύβια του. Έχει μια κασετίνα γεμάτη από αυτά. Μονόχρωμα, πολύχρωμα, με σχέδια, όσα κι αν έχει ποτέ δεν του είναι αρκετά.

Θέλει να έχει τη μεγαλύτερη συλλογή μολυβιών από κάθε συμμαθητή του.

Όταν οι γονείς του αναγκάζονται να του αρνηθούν τα καινούρια μολύβια που τόσο πολύ θέλει να κάνει δικά του, θυμώνει πολύ μαζί τους. Μάταια προσπαθούν εκείνοι με ήρεμο τρόπο να του εξηγήσουν πως δεν τα έχει πραγματικά ανάγκη και πως δεν μπορούν να κάνουν περιττά έξοδα.

Στο σχολείο όταν η δασκάλα του ζητάει να δανείσει ένα μολύβι στο Ντίμε, ένα συμμαθητή του που δεν έχει ούτε καν τα απαραίτητα για το σχολείο, εκείνος το κάνει με βαριά καρδιά.

Ο Λεωνίδας δίνει στο Ντίμε ένα από τα μισοτελειωμένα μολύβια του κι ο Ντίμε για αντάλλαγμα του δίνει ένα πολύτιμο μάθημα ζωής.

Ένα παραμύθι όμορφο και συγκινητικό που μας μιλά για τη δύναμη της αγάπης, τη φιλίας και τη χαρά της προσφοράς. Αληθινό και σύγχρονο μας περιγράφει με ευαισθησία την πλεονεξία και τις απαιτήσεις ενός μικρού παιδιού και τον τρόπο που χειρίζεται τις καταστάσεις αλλά και τις ειλικρινείς σκέψεις του. Η συγγραφέας μέσα από την αθώα μάτια ενός παιδιού καταφέρνει να θίξει δύσκολα θέματα όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η φτώχια, η δυστυχία των άλλων και πόσο μακρινή φαντάζει όταν δεν μας αφορά. Οι εικόνες είναι όμορφες, ζωγραφισμένες με απαλά χρώματα και γεμάτες συναισθήματα.

Στο τέλος ο ήρωας  μαθαίνει πόσο σημαντικά είναι τελικά όσα δεν αγοράζονται, όπως ένα μισοτελειωμένο μολύβι, ένα ζεστό χαμόγελο, ένα σπιτικό κέρασμα και μια σφιχτή αγκαλιά.

Απελευθερωμένος από τις αδυναμίες του και με ανάλαφρη καρδιά ψιθυρίζει στον αναγνώστη «…εγώ μπορώ και χωρίς αυτά…».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.