Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Γιατί χαμογελάει το αυγουστιάτικο φεγγάρι;)

«Γιατί χαμογελάει το αυγουστιάτικο φεγγάρι»

 

Συγγραφέας: Θάλεια Αντωνιάδη

Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος

Εκδόσεις: Καστανιώτη

 

 

Μέσα στο ήσυχο δάσος ο Βασιλιάς των τζιτζικιών μέρες τώρα δεν λέει να  ηρεμήσει. Μια περίεργη ιδέα έχει καρφωθεί στο μυαλό του.

Όλοι γνωρίζετε τον περίφημο εκείνο μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικάς κι ο μέρμηγκας». Κι αν πάλι δεν τον γνωρίζετε μη νομίζετε πως θα σας το πω εγώ. Αρκετά ανέχτηκαν τόσα χρόνια τα κακόμοιρα τζιτζικάκια. Να διασύρονται δηλαδή ως οι μεγαλύτεροι τεμπέληδες όλου του δάσους με τέτοιο γλαφυρό και περιγραφικό τρόπο που είναι αδύνατον να μην έχει αποτυπωθεί στο μυαλό κάθε μικρού παιδιού. Γι αυτό εδώ και τώρα θα μπει σε όλο αυτό το διασυρμό ένα τέλος! Δηλαδή όχι ακριβώς εδώ ούτε και τώρα. Στο δάσος του παραμυθιού μέχρι την επόμενη Κυριακή έχουν διορία τα τζιτζικάκια μας να βρουν όλα από μία δουλειά.

Έχουν άραγε όρεξη να δουλέψουν; Και αν ναι, με αυτή τη φήμη που έχουν τα τζιτζίκια όλα αυτά τα χρόνια, ποιος θα θέλει να τα προσλάβει;

Ελπίζω το αυγουστιάτικο φεγγάρι να μη χαμογελάει με το πάθημά τους…

 

 

 

Ένα πολύ όμορφο παραμύθι που μιλάει για την αξία της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας. Ακόμα και ο βασιλιάς των Τζιτζικιών δεν θα μπορούσε ποτέ μόνος του να καταφέρει όσα έκανε ενωμένος ο Τζιτζικολαός του. Με τη βοήθεια πάντα καλών φίλων οι στόχοι πραγματοποιούνται όσο κοπιαστικό κι αν είναι.

Η συγγραφέας πλάθοντας αυτή τη τόσο χαριτωμένη ιστορία για τα παρεξηγημένα μέχρι σήμερα τζιτζίκια, αποκαθιστά τη φήμη τους και τονίζει στους αναγνώστες  πως σημαντικό δεν είναι μόνο να εργάζεσαι αλλά να κάνεις κι εκείνο που αγαπάς. Γιατί μόνο τότε θα γνωρίσεις επιτυχία σε αυτό που κάνεις.

Είναι δυνατόν όταν αγαπάς τη δουλειά σου αυτή να παύει να είναι δουλειά για σένα και να είναι πλέον αγαπημένη συνήθεια!

Η εικονογράφηση είναι γεμάτη ζωντανά χρώματα. Οι ζεστές αποχρώσεις της ηλιόλουστης μέρας, οι ψυχρές αποχρώσεις  της δροσερής καλοκαιρινής νύχτας. Τα τζιτζικάκια είναι ζωγραφισμένα τόσο συμπαθητικά που όλοι μας θα τους συγχωρούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη τη φημολογούμενη τεμπελιά τους και θα τους χαμογελούσαμε  παρέα  με το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγγραφέας: Η Θάλεια Αντωνιάδη γεννήθηκε το 1958 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας όπου και έζησε ως τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Αργότερα, εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στην Καβάλα Έχει σπουδάσει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σχέδιο στη σχολή Πετρά και τα τελευταία ένδεκα χρόνια ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο, ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της. Ανήκει στην τριμελή Επιτροπή Παραμυθιού του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου. Ασχολήθηκε για χρόνια με ιστορίες για μεγάλους, έχοντας γράψει και δύο βιβλία, μέχρι πουτη συνεπήρε η λογοτεχνία του φαντασιακού και η Υπερβολήκαι άρχισε τη συγγραφή παραμυθιών. Της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από τον Ροταριανό Όμιλο το 1986 για το διήγημά «Η ανατομία μιας αλλαγής» και για το διήγημά «Τρία στενά πιο κάτω» τον Οκτώβρη 2008 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. 

 

Εικονογράφος:Ο Χρήστος Δήμος μεγάλωσε παίζοντας σ' ένα χωριό των Ιωαννίνων που το λένε Κουτσελιό. Από μικρό παιδί του άρεσε να ζωγραφίζει. Αυτή η αγάπη του για το σχέδιο τον οδήγησε μεγαλώνοντας στην Αθήνα, να προσπαθεί ν' ανακαλύψει τον κόσμο της εικόνας. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την τέχνη του κινουμένου σχεδίου. Το μεγάλο του όνειρο όμως ήταν να κάνει παιδική εικονογράφηση, έτσι επιστρέφοντας από το Λονδίνο εγκατέλειψε το κινούμενο σχέδιο και αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει 90 τίτλους βιβλίων. Επίσης έχει εικονογραφήσει το βιβλίο Γλώσσα Γ’ Δημοτικού "Τα απίθανα μολύβια". Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο που έχει γράψει και εικονογραφήσει, "Ο Ντομάτας Πατατιάς". Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, του κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Αισώπου.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.