Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών

Γιώτα Αλεξάνδρου

Εκδ. Susaeta

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

 

Ο Ιερεμίας είναι ένας Ήρεμος ξιφίας που ζει στο βυθό μιας καθόλου ήρεμης θάλασσας. Κι αυτό, γιατί η συμμορία «Κοφτερά Χαμόγελα» κυκλοφορεί και τρομοκρατεί το θαλασσινό πληθυσμό που δεν έχει τη δύναμη να τους αντιμετωπίσει. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί! Έτσι, ο Ιερεμίας αποφασίζει να συμβουλευτεί κάποιον μεγαλύτερο από αυτόν, μήπως και μαζί βρουν μια λύση. Καταλήγει στη νονά του που όταν του διαβάζει το «Ρομπέν των δασών», εκείνος αποφασίζει να γίνει ο «Ρομπέν των θαλασσών» για να σταματήσει το άδικο που συμβαίνει στο βυθό. Καιρός πια να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να μην περιμένει από κανένα να έρθει να τον σώσει!

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, γιατί όταν μιλά με όμορφο τρόπο στα Κοφτερά χαμόγελα, εκείνων δεν …ιδρώνει ούτε ένα λέπι τους!!! Μα η αρχή έγινε. Τα ψάρια του βυθού είναι αποφασισμένα να βάλουν τέλος στη βίαιη συμπεριφορά των Κοφτερών χαμόγελων. Έτσι, φτιάχνουν τους «Φοβερούς Υποβρύχιους Καταδρομείς Υπερασπιστές Αδυνάτων» (Φ.Υ.Κ.Ι.Α.) για να δώσουν οριστικό τέλος στη λίστα του τρόμου.

Ο κλοιός για τους νταήδες έχει στενέψει επικίνδυνα. Όταν πάνε να φοβίσουν κάποιο ψάρι, εκείνο ζητά τη βοήθειά τους!!! Πού ξανακούστηκε αυτό; Αμ το άλλο; Τα ψάρια σώζουν Νταή που έπεσε σε δίχτυα ψαρά! Πώς θα τελειώσει η ιστορία; Θα καταφέρουν τα ψάρια να αλλάξουν την κατάσταση στο βυθό; Θα σταματήσει επιτέλους όλος αυτός ο εκφοβισμός;

 

Με υπευθυνότητα και τρόπο κατανοητό στα παιδιά, η συγγραφέας αναλύει το θέμα του εκφοβισμού και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης. Ένα βιβλίο-εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών κι ένα βιβλίο-απάντηση στα ερωτηματικά των παιδιών.

 

Η συγγραφέας:

Η Γιώτα Αλεξάνδρου αγαπούσε από παιδί τις ιστορίες. Μεγαλώνοντας αποφοίτησε με άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δ.Π. Θράκης. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, έμαθε πώς να λέει ιστορίες μέσα από το δράμα και το θέατρο, που τόσο αγαπά. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης είναι μέλος του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης "Η φαντασία στα θρανία". Στα κίνητρα της οργάνωσης εντάσσεται η αφύπνιση της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της κοινωνικής ευαισθησίας και η αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι. Για την ιστορία "Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών" τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2008). Πέραν των βιβλίων που έχουν εκδοθεί, θεατρικά έργα και ιστορίες της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στο παιδαγωγικό περιοδικό "Παράθυρο".

 

Η εικονογράφος:

Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia, University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 100 παιδικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο "Το ταλέντο του ήλιου".

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 7 χρόνια Johnathan

    Thanks for sharing. What a plsearue to read!

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.