Οι διακοπές της Γαβριέλας

Οι διακοπές της Γαβριέλας

της Γιώτα Φώτου

Εκδ. Ψυχογιός, 2011

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

 

Όταν τα σχολεία ανοίγουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, κάθε άλλο παρά ησυχία επικρατεί στις αίθουσες! Μέχρι τα παιδιά να ξαναμπούν σε μια σειρά και να θυμηθούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, θα χρειαστεί χρόνος κι υπομονή…πολύ υπομονή απ’ τους δασκάλους.

Στην τάξη της Γαβριέλας, η δασκάλα προσπαθεί να τους επαναφέρει στη σχολική καθημερινότητα. Το κύριο θέμα συζήτησης φυσικά, είναι πώς πέρασε το κάθε παιδί τις καλοκαιρινές διακοπές του. Τελικά, την κουβέντα μονοπωλεί η μικρή Γαβριέλα όταν ομολογεί στους συμμαθητές της πως ταξίδεψε στην Κίνα, στο Λονδίνο, στη Ρόδο και στο Βρυσοχώρι μέσα σε δέκα μόνο μέρες!

Δασκάλα και συμμαθητές την κοιτάζουν δύσπιστα. Είναι δυνατόν να πήγε σε όλα αυτά τα μέρη μέσα σε τόσο λίγες μέρες; Από την άλλη, η Γαβριέλα δεν έλεγε ποτέ ψέματα. Κι εκτός αυτού, ήξερε τόσα πολλά πράγματα για όλα τα παραπάνω μέρη που –όσο απίθανες κι αν ακούγονταν οι ιστορίες της –κόντευε να τους πείσει!

«Κυρία, τι μας είχατε πει πριν κλείσουν τα σχολεία;», ρώτησε στο τέλος τη δασκάλα της, θυμίζοντάς της πως είχε πει ότι διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία μπορούν τα ταξιδέψουν σε μέρη που δεν έχουν πάει ποτέ ξανά και να γνωρίσουν πολλούς ανθρώπους!

Κι έτσι απλά, το μυστήριο λύθηκε. Μέσα σε δέκα μόνο μέρες, η Γαβριέλα πήγε στο Πεκίνο και γνώρισε την Τιεν λι, έπειτα στο Λονδίνο που συναντήθηκε με την οικογένεια Μπράουν κι έμαθε να φτιάχνει ωραία πουτίγκα, μετά στη Ρόδο όπου επισκέφθηκε το Κάστρο των Ιπποτών με τα θαυμαστά ψηφιδωτά του και τέλος στο Βρυσοχώρι για να κάνει περιπάτους στο βουνό με την καινούρια της φίλη, τη Βασιλική. Αυτό θα πει πραγματικό ταξίδι!!!

 

Όπως ταξίδεψε η μικρή Γαβριέλα, έτσι θα ταξιδέψουν και τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο της Γιώτας Φώτου. Εξάλλου, τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που κάνουμε διαβάζοντας. Καλλιεργώντας τη φαντασία μας, φτιάχνοντας εικόνες στο μυαλό μας και γνωρίζοντας ένα σωρό μέρη και ανθρώπους. Κάθε βιβλίο και μια ξεχωριστή εμπειρία, κάθε βιβλίο κι ένα ταξίδι…

 

Η συγγραφέας:

 

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της για ενηλίκους ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ και ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ, καθώς και τα μυθιστορήματά της για παιδία: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛ, ΜΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (και τα δύο τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας), Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ, ΜΑΣΑΣ ΦΥΣΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ και ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ, ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΒΡΙΕΛΑΣ και ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ.

 

Η εικονογράφος:

 

Η Λιάνα Δενεζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, ελεύθερο σχέδιο, γραφικές τέχνες και φωτογραφία. Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργίας καλλιτεχνικής μαριονέτας. Δουλεύει και με ηλεκτρονικό υπολογιστή, απολαμβάνοντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία στο χώρο των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών. Έχει σταθερή συνεργασία με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους για την καλλιτεχνική επιμέλεια, τα εξώφυλλα και την εικονογράφηση βιβλίων. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει δεκαέξι βιβλία κι έχει βραβευτεί για δύο από αυτά από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία για παιδιά και ενήλικες, ενώ ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της αφορά την εκπαίδευση. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.