Ξεφυλλίζοντας: Ο μπαμπάς μου… ο ήρωάς μου / Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ- Βασίλης / Τα ωραιότερα μυστικά των Χριστουγέννων

 

Ο μπαμπάς μου… ο ήρωας μου!

Συγγραφέας: Παναγιώτης Δημητρόπουλος

Εικονογράφος: Αγγελική Δρακάκη

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Η διαδρομή για το σχολείο πάντα ίδια. Ίδια πλευρά του πεζοδρομίου, μπαμπάς και κόρη. Εκείνη όμως η μέρα θα γινόταν μία από τις πιο σημαντικές της ζωής τους. Aκόμα βέβαια αυτό δεν το γνώριζαν και γι αυτό συνέχιζαν με το ίδιο γνώριμο βήμα. Ώσπου…

-Κοίτα, μπαμπά, κοίτα!

Ο Στέφανος, ο συμμαθητής της Καλλιόπης πήγαινε κι αυτός σχολείο πιασμένος από το χέρι του πατέρα του. Και τι ήταν αυτό που τόσο έκανε εντύπωση στη μικρή Καλλιόπη; Τι ήταν αυτό που τόσο πολύ ήθελε να μοιραστεί με τον πατέρα της;

-Ο μπαμπάς του… είναι αλλιώτικος. Όχι σαν κι εσενα… αυτός ο κύριος… δεν είναι ο αληθινός μπαμπάς του.

Ο πατέρας της Καλλιόπης με αυτή την τελευταία φράση σαν κύμα ένιωσε να τον χτυπά μια έντονη ανάμνηση. Τα χρόνια που είχαν περάσει δεν είχαν καταφέρει να ξεθωριάσουν τις εικόνες, ούτε να εξαφανίσουν τα συναισθήματα. Το σημαντικό μάθημα που έφερε εκείνη η ανάμνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεχαστεί. Και τώρα περισσότερο από ποτέ έπρεπε να το μοιραστεί με την κόρη του.

Μια σπουδαία ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, της αγάπης που ξεπερνά τους ρόλους και τα στενά κοινωνικά πλαίσια. Μια καλογραμμένη, γεμάτη συναίσθημα ιστορία που αναφέρεται στην πατρική αγάπη, την ανιδιοτελή αγάπη, στην ουσία των οικογενειακών δεσμών, στη φιλία και τη διαφορετικότητα. Εμπλουτισμένη με δυνατές εικόνες και με ήρωες που ο συγγραφέας με τόση τρυφερότητα έπλασε, αγγίζει τις παιδικές καρδιές με έναν τρόπο εξαιρετικά απλό και κατανοητό. Η αμεσότητα των διαλόγων κάνουν την αφήγηση ακόμα πιο ζωντανή και απολαυστική. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο για το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου είναι πως συγκινεί. Συγκινεί με τα λόγια μα συγκινεί και με τις πράξεις. Καθώς με την αγορά κάθε βιβλίου ενισχύεται ο σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια Φλόγα με 2 ευρώ. Γι αυτό κι εγώ σας το προτείνω τώρα τις γιορτές. Είτε για τη βιβλιοθήκη σας, ή για δώρο είναι ένα βιβλίο για καλό σκοπό κι αυτό το κάνει ξεχωριστό.

 

Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ- Βασίλης

Συγγραφέας: Τατιάνα Ζωγράφου

Εικονογράφος: Μάρια Μπαχά

Εκδόσεις: Καλέντης

Ο Άγης κι η Λεωνή σκέφτονταν… Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης;     Θα μπορούσα να πάω όπου θέλω. Που θα πήγαινα; Θα τρύπωνα στα όνειρα των παιδιών. Θα πήγαινα εκεί όπου περνάνε τις ώρες τους οι μεγάλοι, στις δουλειές τους. Θα πήγαινα εκεί όπου σπουδαίες αποφάσεις πέρνονται και διαβουλεύσεις γίνονται. Θα πήγαινα στη Βουλή. Έπειτα θα επισκεπτόμουν μέρη όπου οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί παρά τη θέλησή τους. Θα πήγαινα στα στρατόπεδα και στα νοσοκομεία. Θα προσπαθούσα να διαβάσω τις σκέψεις των ανθρώπων. Θα πήγαινα εκεί όπου γεννιούνται οι τέχνες, η μουσική και το θέατρο κι έπειτα θα πήγαινα στα σχολεία να συναντήσω δασκάλους και μαθητές. Θα πήγαινα στα βουνά, στις θάλασσες και θα συναντούσα όλα τα ζώα ξεχωριστά χωρίς να ξεχάσω τα αδέσποτα της γειτονιάς μου. Κι έπειτα; Τι θα έκανα όταν επιτελους θα είχα αναρωτηθεί, θα είχα προσπαθήσει να καταλαβώ, θα είχα σωπάσει, θα είχα παρατηρήσει, θα είχα συζητήσει; Θα αποκτούσα όλη τη γνώση που χρειαζόμουν και τότε θα ήμουν έτοιμος να μοιράσω τα δώρα μου!

Τα παιδιά σκέφτονται με εικόνες, με μελωδίες, με χρώματα κι έπειτα έρχονται οι λέξεις. Το βιβλίο αυτό γνωρίζει καλά πως όταν τα παιδιά σκέφτονται γεννιούνται σπουδαία πράγματα για αυτό και είναι λες και γράφτηκε από ένα μικρό παιδί. Με την απλή και αθώα ματιά που όμως μπορεί να διακρίνει όλα τα κακώς κείμενα περιγράφεται η  προσπάθεια δύο παιδιών να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Ανακαλύπτουν τελικά πως δεν χρειάζονται πολλά. Μια απλή επίσκεψη -ας πούμε- των βουλευτών σε έναν γιατρό που θα εξετάσει την ακοή τους θα μπορούσε να κάνει θαύματα! Οι εικόνες είναι όμορφες και εορταστικές, όχι μόνο λόγω των εορτών. Το βιβλίο αυτό μας μαθαίνει πως η ίδια, η ζωή και κάθε μέρα που περνά είναι μια γιορτή. Ένα εορταστικό μανιφέστο λοιπόν για μικρούς και μεγάλους! Με το ζεστό, αισιόδοξο και διαχρονικό μήνυμα που μεταφέρει είναι ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο όχι μόνο για τις γιορτές μα για να σας συντροφεύει όλο το χρόνο!

 

Τα ωραιότερα μυστικά των Χριστουγέννων

Συγγραφέας: Εμανουέλ Λεπετί

Εικονογράφος: Κάτια Λονγκί

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνει τα Χριστούγεννα την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου; Είναι άραγε ένα, δύο ή πολλά πολλά μικρά μυστικά που μας διαφεύγουν και δημιουργούν όλη αυτή τη μαγεία εκείνων των ημερών; Για παράδειγμα ποιος γνωρίζει το μαγικό ξόρκι και τον ένα και μοναδικό τρόπο που άμα ταξιδέψει κανείς στο Βόρειο Πόλο θα μπορέσει να συναντήσει τον Αϊ-Βασίλη και τα ξωτικά του; Ποιος γνωρίζει ολόκληρο το γενεαλογικό του δέντρο; Ποιος παραλαμβάνει τα γράμματά μας και πως αυτά διαβάζονται και ταξινομούνται; Ήρθε η ώρα να ζήσεις τα ωραιότερα Χριστούγεννα της ζωής σου! Ετοιμάσου να ταξιδέψεις ως εκεί, να γνωρίσεις ένα-ένα όλα τα ξωτικά και τους τάρανδους με τα μικρά τους ονόματα, να δοκιμάσεις τα υπέροχα κουλουράκια της κυρίας Αϊ-Βασίλη, να λάβεις μέρος σε όλες τις ετοιμασίες και τέλος να δέσεις καλά τη ζώνη σου πάνω στο έλκηθρο λίγο πριν αυτό απογειωθεί! Όλα αυτά χάρη σε αυτό το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου και επιμελήθηκε ειδικά για τους μικρούς αναγνώστες ο Βαρνάβας Βαρβακίπικ, ο αρχιγραμματέας του Αϊ-Βασίλη!  

Αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό, το πιο φανταστικό, το πιο ονειρεμένο βιβλίο Χριστουγέννων που ξεφύλλισα ποτέ μου! Θα τολμούσα να πω πως είναι μια σωστή εγκυκλοπαίδεια! Αν έχεις οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη γιορτή των Χριστουγέννων, τον Αϊ-Βασίλη, τις συνήθειές του και το πρόγραμμά του, αυτό εδώ το βιβλίο θα σου τις λύσεις όλες. Πιο σημαντικό όμως κι από αυτό έχω να σου δώσω μία συμβουλή. Βάλε τις απαλές σου πυτζαμούλες, τις χνουδωτές σου καλτσούλες, πάρε μια ζεστή κούπα κακάο κι ένα λαχταριστό κομμάτι κεικ, κάθισε αναπαυτικά στον αφράτο καναπέ σου και ετοιμάσου να κάνεις ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια της ζωής σου. Ένα ταξίδι στην καρδιά των Χριστουγέννων, εκεί όπου όλη η μαγεία γεννιέται για να απλωθεί σαν μαγική αστερόσκονη πάνω από όλο τον κόσμο και να στολίσει με τη λάμψη της αυτές τις άγιες μέρες!

Χαρούμενες Γιορτες! 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.