Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Παραμυθάκι Ρεβιθάκι)

Παραμυθάκι Ρεβιθάκι

 

Εικονογράφος: Μαρία Μυστακίδου

Αφήγηση: Ανθή Θάνου

Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Χρονολογία Έκδοσης: 2018

 

Με πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη πήρα στα χέρια μου το βιβλίο αυτό! Είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα. Ένα βιβλίο που… λίγα βρίσκεις να του μοιάζουν. Είναι ένα βιβλίο με παραδοσιακά παραμύθια. Παραμύθια που επιλέχθηκαν ανάμεσα από πολλά άλλα (άλλα ελληνικά – από τη συλογή του Μέγα και του Βενετούλια – και άλλα ξένα) και ξαναγράφτηκαν, με μια προσπάθεια να κρατηθεί το στοιχείο της προφορικότητας του λόγου.

Μέσα, υπάρχουν τέσσερα παραμύθια, από τα οποία τα δύο είναι κλιμακωτά. Τα κλιμακωτά είναι εκείνα που όσο προχωρούν, μια φράση επαναλαμβάνεται και κάθε φορά προστίθεται ένα ακόμα στοιχείο – στην πραγματικότητα ένας ακόμα ήρωας.

Όλα τους έχουν τον μαγικό ρεαλισμό που χαρακτηρίζει τα παραμύθια. Δέντρα που αλλάζουν μέγεθος, ζώα και στοιχεία της φύσης που συνομιλούν σε ανθρώπους… Απλοί και ξεκάθαροι χαρακτήρες με έναν μοναδικό και συγκεκριμένο σκοπό, που σε αυτόν βασίζεται το παραμύθι.

Τα παραμύθια μιλάνε για το παιδάκι που κρέμασε ένα κουδουνάκι στο δέντρο και αυτό ψήλωσε τόσο που το παιδάκι δεν μπορούσε να το φτάσει πια, για έναν ποντικό που ήθελε να παντρέψει την κόρη του με τον πιο σπουδαίο και δυνατό του κόσμου, για μια γριά με ένα ραβδί που ήθελε να φάει την κολοκυθόσουπα της κόρης της και στον δρόμο βρέθηκε μπροστά σε έναν λύκο, ένα τσακάλι και μια αρκούδα που την ήθελαν για κολατσιό και μια ιστορία για μια κατσίκα που πήγε να μαζέψει κάστανα και ο τράγος την έχασε και βάλθηκε να τη βρει να τη δείρει…

Όλα τους παραμύθια αστεία και παράδοξα.

Μαζί με το βιβλίο, υπάρχει και ένα CD όπου η Ανθή Θάνου τα αφηγείται και ο Αλέξανδρος Μακρής τη συνοδεύει μουσικά. Ακούγοντας το CD, ταξίδεψα στα παιδικά μου χρόνια που είχα 2-3 κασέτες (τότε) με παραμύθια και παιδικά ραγούδια και τις έβαζα να τις ακούω για να με πάρει ο ύπνος. Στιγμές όμορφες (αξέχαστες για μένα) για κάθε παιδί.

Εύχομαι, περνώντας ο καιρός, να δούμε κι άλλες εκδόσεις σαν και αυτή!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.