Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Οι διακοπές της Γαβριέλας)

Οι διακοπές της Γαβριέλας

Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου

Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2011

 

Όλα τα όμορφα κάποια στιγμή τελειώνουν! Έτσι και η περίοδος των διακοπών του καλοκαιριού φτάνει στο τέλος της. Το τέλος αυτό ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την αρχή, την έναρξη της σχολικης χρονιάς. Για τα παιδιά που έχουν ήδη πάει στο σχολείο, αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουν ξανά τους «παλιούς» τους φίλους τους και παρέες που ίσως χάθηκα την περίοδο των διακοπών. Τα νέα είναι πολλά! Οι εμπειρίες ακόμα περισσότερες! Παιδιά πλούσια και μεγαλωμένα, έτοιμα για νέες εμπειρίες.

Έτσι συμβαίνει και στην ιστορία της Γαβριέλας. Μια τάξη γεμάτη ενθουσιασμό βρίσκεται ξανά στο προαύλιο και στην τάξη της! Παιδιά που ξεχειλίζουν από βιώματα που θέλουν να ανταλλάξουν και να μοιραστούν. Μιλάει το καθένα χωριστά αλλά στην πορεία η τάξη γεμίζει φωνές που δεν μπορούν να κρατηθούν. Ο Θοδωρής, η Φωτεινή, ο Αντρέας, η Γαβριέλα…

Η Γαβριέλα είναι αυτή που κλέβει την παράσταση με τα ταξίδια της! Ταξίδεψε μια μέρα στην Κίνα, τέσσερις στη Ρόδο, δύο στο Λονδίνο και τρεις στο Βρυσοχώρι… Από τα ταξίδια αυτά έμαθε πολλά! Εντυπωσίασε όλους τους συμμαθητές της που είχαν μείνει άφωνοι ακούντας όλα όσα είχε να τους πει.

Μέχρι που ξεκίνησε το μπέρδεμα! Τέσσερα ταξίδια στα πέρατα του κόσμου πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε δέκα μόνο ημέρες; Κάποιο «λάθος» φαίνεται να υπάρχει εδώ! Από τη μία η πειστικότητα των λόγων της Γαβριέλας και από την άλλη το αδύνατο του πράγματος.

Ανάμεσα στα παιδιά έγινε τσακωμός. Η Γαβριέλα κατηγορήθηκε ότι λέει ψέματα και τους κοροϊδεύει όλους και ότι δεν πήγε πουθενά. Ακόμα και ο χτύπος του κουδκουνιού για το διάλειμμα δε στάθηκε εμπόδιο στην κόντρα των παιδιών. Αντίθετα, ως αποτέλεσμα είχε να μπουν τα παιδιά και η Γαβριέλα να κλαίει με λυγμούς για όσα την κατηγορούν.

Όμως, όπως κάθε παραμύθι για παιδιά, έτσι και αυτό έχει καλό τέλος. Οι λέξεις συχνά μας παραπλανούν και μας κάνουν να βγάζουμε άλλα συμπεράσματα από αυτά που ισχύουν. Κάπως έτσι έγινε και με τα παιδιά. Μια παρεξήγηση κόντεψε να στοιχίσει τη φιλία τους…

Από την άλλη, κάπως έτσι είναι και λειτουργούν τα παιδιά μέσα σε μία τάξη (αλλά και όλοι οι άνθρωποι, τελικά, στις ομάδες που ανήκουν)! Είναι πολύ εύκολο να φανεί η ένταση των συναισθημάτων και να εκφραστούν πηγαία, χωρίς να εκλογικεύουν ή να αναζητούν τη λογική και την ερμηνεία. Μένουν και αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και χρειάζονται τις παρεμβάσεις και την ηρεμία ενός ενήλικα ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν την αλήθεια και ό,τι ισχύει κάθε φορά.

Η δασκάλα της ιστορία είχε την υπομονή και την επιμονή να σταθεί κοντά στα παιδιά, χωρίς να βγάλει συμπεράσματα και χωρίς να πάρει κανενός την πλευρά. Ήταν η ασπίδα όλων! Ο άνθρωπος που βοήθησε και διεκόλυνε την κατάσταση.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αυτής είναι ότι με έμμεσο τρόπο και χωρίς διδακτισμό, περνάει η αγάπη για τα βιβλία! Η Γαβριέλα ταξίδεψε με τις ιστορίες που διάβασε, παρόλο που αυτό έφερε μπέρδεμα και παρεξήγηση! Πόσο ωραίο, όμως, θα ήταν αν στην καθημερινότητά μας αναζητούσαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας από τα αναγνωστικά μας ταξίδια! Μερικές φορές (αν όχι πάντα) δε χρειάζεται να πεις σε κάποιον τι να κάνει. Αρκεί μόνο να μοιραστείς τον ενθουσιασμό σου και την αγάπη σου από τις φορές που εσύ ο ίδιος το έχεις κάνει!

Η δασκάλα, στη λήξη της χρονιάς, είχε ευχηθεί στα παιδιά να ταξιδέψουν με τα βιβλία! Και η Γαβριέλα το έκανε! Και τα αποτελέσματα ήταν (τελικά) εντυπωσιακά!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.