Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Το πνεύμα του λιονταριού)

Η ιστορία που θα σας παρουσιάσουμε αυτή τη φορά είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψητου περασμένου αιώνα, στο κατώφλι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και η χαρά μας είναι διττή. Είναι απόλαυση να ταξιδεύεις μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου στο μακρινό παρελθόν αλλά και διπλά ευχάριστο το ότι η συγγραφέας που το εμπνεύστηκε εισέρχεται πρώτη φορά στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Κλιάφα και το μυθιστόρημά της «Το πνεύμα του λιονταριού» μας μεταφέρει στο μακρινό παρελθόν, στον κόσμο των παγετώνων της προϊστορικής εποχής, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν σε μια σκληρή και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα.

Το πνεύμα του λιονταριού

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κλιάφα

Εικονογράφος: Ευτυχία Τσουκαλά

Εκδόσεις: Κέδρος, 2015

Δυναμική η είσοδος της Αλεξάνδρας Κλιάφα στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους μ’ ένα μυθιστόρημα για αναγνώστες άνω των δώδεκα ετών που απέσπασε το βραβείο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Βρισκόμαστε στην εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι ζουν σ’ ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον, απολύτως εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο: καιρικά και φυσικά φαινόμενα, άγρια ζώα, αντίπαλες φυλές, χωρίς να γνωρίζουν ή να διαθέτουν τα μέσα για να προστατευτούν.

Η δωδεκάχρονη Αλμάρ είναι κόρη της Σίλο, της μεγάλης σαμάνου και πνευματικής ηγέτιδας της φυλής. Από εκείνη διδάσκεται ένα σωρό μυστικά για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη χρήση των βοτάνων. Αλλά και πώς να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα, κόκαλα, κέρατα, πέτρες και πλήθος από άλλες ύλες που χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες της φυλής (τελετή ενηλικίωσης των νέων κυνηγών κλπ.).

Η νεαρή κοπέλα θέλει να γίνει κυνηγός, γιατί αυτό ετοιμάζονται να κάνουν και όλα τα αγόρια της φυλής. Η επιθυμία της όμως αυτή έρχεται σε αντίθεση με την καθιερωμένη τακτική της φυλής αλλά και τη θέληση των υπολοίπων κυνηγών. Ενώ η μητέρα της την προορίζει για διάδοχό της, δηλαδή μάγισσα και γιατρό της φυλής, αφού ξέρει πάρα πολλά εκτός από το να επικοινωνεί με τα πνεύματα και να ζωγραφίζει στην ιερή σπηλιά. Οι κανόνες της φυλής είναι σαφείς για τα κορίτσια. Και η θέση που της ετοιμάζει η Σίλο δεν είναι κακή. Θα έχει πολύ σεβασμό από όλους.

Όμως η Αλμάρ δε θέλει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Μέσα της σπαρταρά ο κόσμος του κυνηγιού.

Στην κατάλληλη στιγμή χάρη στη βοήθεια του Κίμο –ενός άντρα που είχε χάσει ολόκληρη τη φυλή του σε μια επίθεση των Άλλων, κάποιων τρομερά άγριων ανθρώπων– η Αλμάρ θα διδαχτεί τα μυστικά και την τέχνη του κυνηγιού και του πολέμου. Και με προστάτη της το πνεύμα του λιονταριού θα πορευθεί το δρόμο της σε έναν δύσκολο κόσμο, έναν κόσμο όπου οι κόντρες για την ιεραρχία στην φυλή, την επιβίωση σε αντίξοες συνθήκες είναι καθημερινότητα. Και θα τα καταφέρει. Τελικά θα χριστεί κυνηγός.

Και η συγγραφέας δένει με τέχνη το σήμερα με το τότε και δημιουργεί ένα γοητευτικό μυθιστόρημα, μεταγγίζοντας στον αναγνώστη την αγάπη για τον προϊστορικό άνθρωπο, για τις αγωνίες, τις ισχυρές του ανασφάλειες, αλλά και τα εμπόδια που καθημερινά αναγκαζόταν να λύνει για να σταθεί όρθιος.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με ωραίες περιγραφές της εποχής, με κοφτές προτάσεις που χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης,με ολοζώντανες σκηνές δράσης, με ρεαλισμό και δυναμικό ύφος, που κάνουν την ανάγνωση εξαιρετικά ρέουσα και ευχάριστη. Εύστοχη και παραστατική είναι και η εικονογράφηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.