Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή)

Τίτλος: «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή»

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

 

Η οικογένεια Λουδάρου μετακομίζει από την επαρχία στο κέντρο της Αθήνας. Μεγάλη και δύσκολη αλλαγή για το μοναχογιό της, τον Άρη. Ευτυχώς, όμως, το νέο του σπίτι είναι ένα διαμέρισμα με σοφίτα που κρύβει εκπλήξεις: ένα ιπτάμενο τρίκυκλο και το ημερολόγιο του πρώην ενοίκου του σπιτιού, του ανθρωπολόγου Φίλιππου Φευγάτου, όνομα και πράγμα.

Τον ήρωα πλαισιώνει μια σειρά από πρόσωπα που τον βοηθούν στην προσαρμογή στο νέο περιβάλλον: οι γονείς του, ο πατέρας του, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και η μπλόγκερ μητέρα του, αλλά και η πανταχού παρούσα γειτόνισσα κυρία Μοσχούλα που γνωρίζει τους πάντες και τα πάντα εκτός από την ύπαρξη του ιπτάμενου τρίκυκλου και την αλήθεια για την τύχη του καθηγητήΕπίσης οι συγκάτοικοι του δευτέρου ορόφου, η 12χρονη Λίνα που τρελαίνεται για τα παιχνίδια στον υπολογιστή και η μητέρα της, η κυρία Όλγα Και τέλος, το δεξί χέρι του καθηγητή, η Βάγια Στάμου.

Ο Άρης περνάει ώρες στη σοφίτα χαμένος στις σελίδες του ημερολογίου του κυρίου Φευγάτου, καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Κέντρο Αυτόχθονων Λαών του Παν/μιου Columbia, που με το παράξενο, ιπτάμενο όχημά του έχει ταξιδέψει στο Άλις Σπριγκς της Αυστραλίας όπου συνάντησε τους Αβορίγινες κατοίκους. Από κει βρέθηκε στη Ροτορούα, στη Νέα Ζηλανδία που σημαίνει «λευκό σύννεφο» στη γλώσσα των αυτόχθονων κατοίκων της, των Μαορί. Τελευταίος του σταθμός, ο Αρκτικός Κύκλος και η «χώρα των ανθρώπων» όπως αποκαλούν οι Ινουίτ τη Γροιλανδία.

Την ανακάλυψη του ημερολογίου την εξομολογείται μόνο στη νέα του φίλη, τη Λίνα. Ένα αναπάντεχο δώρο από τη βοηθό του εξαφανισμένου ανθρωπολόγου, ο δεύτερος τόμος του ημερολογίου του, ενθουσιάζει τους νεαρούς ήρωες του βιβλίου και υπόσχεται νέες περιπέτειες στους ίδιους και στους μικρούς αναγνώστες.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη, ευφάνταστη και διασκεδαστική ιστορία που επιτυγχάνει με ανάλαφρο τρόπο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με των πολιτισμό διάφορων αυτόχθονων λαών, ένα σύγχρονο λογοτεχνικό κείμενο με πολλά στοιχεία γνώσεων.

Η ελκυστική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου και η ευφυής γραφιστική επιμέλεια δένουν αρμονικά με το κείμενο εξασφαλίζοντας στους μικρούς αναγνώστες ένα απολαυστικό ταξίδι σε κόσμους διαφορετικούς.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.