Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Τα χρονικά του Ερμή)

 

Τα χρονικά του Ερμή

Η Ελληνική μυθολογία σε εκατό επεισόδια

Μιριέλ Ζάκ, Ζαν Μανουέλ Ντιβιβιέ

Εκδ. Μεταίχμιο 2013

 

 Ξημέρωνε όταν βγήκε ο Ερμής από την κοιλιά της μητέρας του. Τεντώθηκε, χασμουρήθηκε και στάθηκε αμέσως στα πόδια του. Μετά έτρεξε στην είσοδο της σπηλιάς όπου είδε το φως της μέρας, για να θαυμάσει τον κόσμο. «Τι όμορφα που είναι!» ψιθύρισε.

Το τοπίο που αντίκρυσε ο Ερμής εκείνο το πρώτο πρωινό της ζωής του ήταν απίστευτα όμορφο. Η σπηλιά όπου πρωτάνοιξε τα μάτια του βρισκόταν στην κορυφή ενός πανύψηλου βουνού. Στα πόδια του απλώνονταν ωραίοι καταπράσινοι λόφοι. Ήταν η τέταρτη μέρα του Μάη και η άνοιξη είχε φουντώσει. Το παιδί σκίασε τα μάτια με το χέρι του, για να φυλαχτεί από τις ακτίνες του ήλιου. Άφησε το βλέμμα του να πλανηθεί στις λευκές κουκκίδες που στόλιζαν το πράσινο χορτάρι: ήταν κοπάδια με πρόβατα. Πρόσεξε τις βιολετιές κουκκίδες, ήταν ανθισμένα δέντρα.Ένα πουλί πέρασε γράφοντας μεγάλους κύκλους στον ουρανό. Ο αέρας έφερνε γλυκιές μυρωδιές. Έξαφνα του ήρθε να γελάσει. Να ξεσπάσει σε τρανταχτά γέλια. Τόση χαρά ένοιωθε καθώς η όμορφη ζωή του μόλις ξεκινούσε....

 Τόση χαρά νοιώθει κι ο αναγνώστης, καθώς ξεκινάει να διαβάζει το όμορφο βιβλίο της Μιριέλ Ζάκ (εικονογράφηση Ζαν Μανουέλ Ντιβιβιέ, μετάφραση Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013).

 Γιατί τα Χρονικά του Ερμή (Η ελληνική μυθολογία σε εκατό επεισόδια) είναι ένα ευρηματικό βιβλίο, που παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ενός παιδιού αθάνατου: του μικρού σκανταλιάρη Ερμή. Το βιβλίο αυτό, που ζωντανεύει με την πνοή των μύθων της δημιουργίας, μας προσκαλεί σε μιαν ανάγνωση συναρπαστική: ακολουθώντας τις χίλιες και μία σκανταλιές του μικρού θεού, συνοδεύοντάς τον στις χίλιες και μία στροφές των περιπετειών που περνάει σαν χάντρες στην κόκκινη κλωστή του, γνωρίζουμε απ’ άκρη σ’ άκρη τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

Δεν μπορείς να μη συγκινηθείς, να μην ταυτιστείς μ’ αυτό το νεογέννητο μωρό, που σκέπτεται, μιλάει, γελάει σαν έξυπνος από καιρό, σαν έτοιμος για το παιχνίδι του κόσμου! Δεν μπορείς να μην του παραδώσεις την καρδιά σου, όταν ενθουσιάζεται με την μυρωδιά της μαμάς του! Δεν μπορείς να μην τον βάλεις για πάντα στις μεγάλες σου συμπάθειες, όταν μαζεύει από κάτω μια χελώνα, «επειδή μπορεί και να του χρησιμεύσει»....! Όταν κόβει δαφνόκλαδα με το ίδιο σκεπτικό. Όταν χαιρετάει μ’ ευγένεια τα ψηλά καλάμια κι ύστερα τα παίρνει μαζί του, σ’ αυτό το ταξίδι μύησης στον κόσμο!

 

Βασισμένα στην προφορική παράδοση τα Χρονικά μπορούν να διαβαστούν δυνατά στην τάξη και στην οικογένεια. Και καθώς είναι προσιτά σε κάθε είδους κοινό, δίνουν συχνά παραμυθένιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που θέτουμε όλοι μας.

 

Η Μυριέλ Ζακ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Και ίσως γι’ αυτό καταφέρνει να δομήσει το χαώδες υλικό της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σ’ ένα σύνολο οργανικά και στέρεα δεμένο, χωρίς τίποτα περιττό. Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν μεγάλη: δεν άργησε ν’ ακολουθήσει και δεύτερος τόμος στα γαλλικά – κι ελπίζουμε σύντομα και στα ελληνικά.

 

Η εικονογράφηση συμβαδίζει λιτή και ενδιαφέρουσα με το κείμενο, το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο και τελειώνοντας θα ήθελες να έχεις κι άλλα να διαβάσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.