Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Τα περιστέρια και ο μαρμάρινος κόσμος / Το δέκατο έβδομο κιβώτιο)

Τα περιστέρια και ο μαρμάρινος κόσμος

Το δέκατο έβδομο κιβώτιο

Δύο λογοτεχνικά βιβλία που έχουν στο επίκεντρο της θεματικής τους τα γλυπτά του Παρθενώνα.

          Όταν η ιστορία επηρεάζει τόσο άμεσα το παρόν, δεν μπορεί παρά να κινητοποιεί την ευαισθησία των συγγραφέων που γράφουν για παιδιά. Η περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ενδεικτική αυτής της διαπίστωσης. Το πρώτο βιβλίο είναι της αείμνηστης πολυβραβευμένης συγγραφέως Φράνσης Σταθάτου. Το δεύτερο του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή.

Τα περιστέρια και ο μαρμάρινος κόσμος

Συγγραφέας: Φράνση Σταθάτου

Εικονογράφος: SabineStraub

Ηλικίες: 9-11

Σελίδες: 112

Εκδόσεις: Ψυχογιός

          Το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δεν θα μπορούσε να βρει θερμότερους υποστηρικτές από τα περιστέρια που συχνάζουν στον περίβολο τόσο του Βρετανικού όσο και του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Από το Λονδίνο στην Αθήνα και πάλι πίσω στην Αγγλία η όμορφη Δάφνη γίνεται ο αγγελιοφόρος του αιτήματος της επιστροφής των γλυπτών, κινητοποιώντας τους φίλους της, τα άλλα περιστέρια. Μέχρι και διαμαρτυρία θα οργανώσουν κρεμώντας πανώ που έχουν φτιάξει μαθητές επισκέπτες του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

          Η Φράνση Σταθάτου ξεδιπλώνει με ευγένεια και δωρικότητα ένα παραμύθι για την επιστροφή των γλυπτών, αποφεύγοντας να εισέλθει στο καθ' αυτό ιστορικό γεγονός της κλοπής και χωρίς να χρωματίζει εθνικά την αφήγηση, δίνοντας ωστόσο πολλές πληροφορίες για τα αρχιτεκτονικά μέρη του Παρθενώνα ως μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.

          Επιπλέον η ευρηματική εναλλαγή τόπου και χρόνου ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα εμπλουτίζεται με αναφορές σε σύγχρονα αξιοθέατα των δύο πόλεων, λειτουργώντας ως πηγή γνώσης για το παιδί.

          Θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αφήγηση κυριαρχεί η αληθοφάνεια χωρίς να υπάρχουν λογοτεχνικές υπερβολές καθώς η πλοκή απαιτεί την υπέρβαση του άλογου στοιχείου που διέπει το ζωικό βασίλειο, ωστόσο και εδώ καθημερινές συνήθειες των περιστεριών συνδέονται με τρόπο ώστε να είναι χρήσιμες στην εξέλιξη της ιστορίας.  Εξαιρετική επίσης και η εικονογράφηση της SabineStraubπου πλαισιώνει ταιριαστά το κείμενο.

          Τα περιστέρια και ο μαρμάρινος κόσμος είναι ένα βιβλίο που   πέρα από την αναμφίβολη λογοτεχνικότητα, λειτουργεί σε αρκετό βαθμό ως πηγή γνώσεων και πληροφοριών για ένα ζήτημα που όλοι ελπίζουμε να σταματήσει κάποια στιγμή να τίθεται με επιτακτικό τρόπο στην επικαιρότητα όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για το παγκόσμιο ενδιαφέρον του.

          Δυστυχώς η αδόκητη απώλεια της συγγραφέως μόλις πριν λίγους μήνες μας στέρησε τη δυνατότητα της δημιουργικής και σημαντικής συνέχειάς της στον χώρο του παιδικού βιβλίου που αγάπησε και υπηρέτησε επί σειρά ετών με συνέπεια, με λογισμό και όνειρο.

Το δέκατο έβδομο κιβώτιο

Συγγραφέας: Διονύσης Λεϊμονής

Ηλικίες: 9-15

Σελίδες: 110

Εκδόσεις: Πατάκη

          Τον Σεπτέμβριο του 1802 ο «Μέντωρ», του πλοίο του λόρδου Έλγιν που ταξίδευε από τον Πειραιά με προορισμό τη Μάλτα, βυθίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στον Αβλέμονα Κυθήρων. Μετέφερε 17 κιβώτια με γλυπτά που είχε αφαιρέσει ο Ελγιν από την Ακρόπολη.

          Μετά το ναυάγιο, ο λόρδος Ελγιν προσέλαβε σφουγγαράδες, οι οποίοι χωρίς εξοπλισμό, μέσα σε δυόμισι χρόνια κατέβηκαν σε βάθος 20 μέτρων, κατορθώνοντας να ανελκύσουν τις σημαντικές αρχαιότητες, διασώζοντας έτσι σημαντικά τμήματα του Παρθενώνα, έστω κι αν έπρεπε σε χρόνια σκλαβιάς να πάρουν τον σπαρακτικό δρόμο της ξενιτιάς.

          Το μυστήριο ωστόσο που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από το δέκατο έβδομο κιβώτιο και το περιεχόμενό του ερέθισε τη λογοτεχνική πένα του Διονύση Λεϊμονή, ο οποίος μας χάρισε στις αρχές του φετεινού καλοκαιριού ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για παιδιά, η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται στα Κήθυρα. Πρωταγωνιστές μια παρέα παιδιών που προσπαθεί να λύσει τον γρίφο γύρω από το δέκατο έβδομο κιβώτιο, ώστε να έρθει στην επιφάνεια το πολύτιμο φορτίο του.

          Το δέκατο έβδομο κιβώτιο είναι ένα βιβλίο περιπέτειας και γνώσης με αναφορές στο ζήτημα της κλοπής των γλυπτών αλλά και στο όμορφο Τσιρίγο με τα μαγευτικά τοπία και τους φιλόξενους κατοίκους του. Περιγραφές που δίνονται με λογοτεχνική ενάργεια, αφηγηματική δεξιότητα και ευρηματικό χιούμορ χαρακτηρίζουν το κείμενο του Διονύση Λεϊμονή, χωρίς να λείπει και η επιδέξια πλοκή που κρατά ως το τέλος αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού.

          Μπορώ να πω ότι στις σελίδες τούτου του βιβλίου δοκίμασα αισθήματα συγκίνησης και αγωνίας που ένιωθα όταν ως μαθητής δημοτικού διάβαζα βιβλία ιστορικών περιπετειών κλασσικών συγγραφέων. Αυτή η αίσθηση της γραφής που συγκινεί ένα παιδί και που κάνει ένα μεγάλο να νιώθει παιδί είναι πιστεύω εκτός των άλλων ενδεικτική της λογοτεχνικής αξίας βιβλίου για παιδιά. Και ο συγγραφέας του βιβλίου Το δέκατο έβδομο κιβώτιο πετυχαίνει και στα δυο κριτήρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.