Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Ο πρώτος μου Όμηρος) ΟΔΥΣΣΕΙΑ

«Ο πρώτος μου Όμηρος: Οδύσσεια» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Η πρώτη μου λογοτεχνία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που παρουσιάζουμε. Μια διασκευή που όπως και τα υπόλοιπα κλασικά έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας της σειράς προσεγγίζει και αυτό με λόγο προσιτό στα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο ταξίδι του προς την Ιθάκη.

 

Ο πρώτος μου Όμηρος – Οδύσσεια

Διασκευή: Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016

 

Δεν είναι λίγοι οι μελετητές, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι εκδότες ή οι δημιουργοί γενικότερα που στα νεότερα χρόνια, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, ασχολήθηκαν με την Οδύσσεια. Δεκάδες είναι και οι έως τώρα αξιόλογες διασκευές του κλασικού αυτού αριστουργήματος της μυθολογίας μας.

Το ζητούμενο λοιπόν σε μια επιπλέον διασκευή ενός κλασικού έργου που τόσο πολύ έχει απασχολήσει και απασχολεί τους ανθρώπους των γραμμάτων, Έλληνες και ξένους, είναι η πρωτοτυπία και η διαφορετική προσέγγιση, η φρέσκια ματιά. Και αυτά πετυχαίνονται κατά την ταπεινή μου γνώμη στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Ο έμμετρος παιγνιώδης λόγος και η λιτότητα των εκφραστικών μέσων που η Λίνα Σωτηροπούλου αξιοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε συνδυασμό με την ευφάνταστη γεμάτη συμβολισμούς εικονογράφηση της εξαιρετικής Κατερίνας Βερούτσου αλλά και την άκρως φροντισμένη επιμέλεια από μέρους των εκδόσεων δημιουργούν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και το μικρό παιδί μαθαίνει για το συναρπαστικό ταξίδι του Οδυσσέα και τις περιπέτειές του, το θάρρος και την εξυπνάδα του να ξεπερνά όλα τα εμπόδια˙ τον Κύκλωπα, την Κίρκη, τη Σκύλα και τη Χάρυβδη και παράλληλα διασκεδάζει. Τα στιχάκια που τόσο εύκολα αποτυπώνονται στη μνήμη σε συνδυασμό με τις πολύχρωμες εικόνες ενεργοποιούν τη διάθεση και το αισθητήριο του παιδιού, διεγείρουν τη φαντασία του και παράλληλα με την ικανοποίηση για ψυχαγωγία καλλιεργούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της υπομονής, της φιλίας, της υπευθυνότητας, της ελευθερίας, της αγάπης.

Ένα βιβλίο-εργαλείο ιδιαίτερα χρηστικό στα χέρια των νηπιαγωγών, των δασκάλων μικρών τάξεων αλλά και των ανήσυχων γονέων θέλουν και επιδιώκουν να μυήσουν το παιδί από την τρυφερή τους ηλικία στα θαυμαστά κείμενα της μυθολογίας μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.