Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Ο μύθος της Αράχνης)

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουμε από αυτό το βήμα βιβλίο της γνωστής πια σειράς Μυθολογικά Παραμύθια των εκδόσεων Μεταίχμιο. Μια σειρά που καταφέρνει να πλέξει περίτεχνα τρία βασικά στοιχεία: το μύθο, την ιστορία και το παραμύθι και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ματιά με την οποία πλειάδα δημιουργών (συγγραφέων και εικονογράφων) προσεγγίζουν γνωστούς σε όλους μας μύθους.

Το βιβλίο είναι διασκευή του μύθου της Αράχνης. Ενός μύθου ιδιαίτερα αγαπητού και γνωστού, αφού αναφέρεται σε μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες τέχνες του ανθρώπου, την υφαντική. Τιτλοφορείται «Ο μύθος της Αράχνης» και φέρει την υπογραφή του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Ο μύθος της Αράχνης

Κείμενα: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016

Σχετικά με την ιστορία γύρω από το μύθο της Αράχνης ξέρουμε πως υπάρχουν διάφορες εκδοχές και αρκετές απόψεις. Και ξέρουμε πως την τέχνη της υφαντικής κάτεχαν από τα πολύ παλιά χρόνια και οι Θεοί και οι άνθρωποι. Όμως ανώτερη και πιο δεξιοτέχνης όλων, θεών και ανθρώπων, ήταν η θεά Αθηνά. Ήταν «μητέρα» της υφαντικής και κανείς δεν το αμφισβητούσε. Εκτός από την Αράχνη, την κόρη του Ίδμονα, που ήταν ορφανή από μητέρα και δεξιοτέχνης στον αργαλειό. Κι ήταν τέτοια η φήμη της νεαρής κοπέλας που η Αθηνά για να την πλησιάσει και να την γνωρίσει από κοντά μεταμορφώθηκε σε γριά γυναίκα. Η εξέλιξη γνωστή. Και οι δυο, θεά και κόρη, αναμετρήθηκαν ποια θα κάνει το πιο όμορφο υφαντό. Και όταν ολοκλήρωσαν τα έργα τους, της Αράχνης ήταν το ίδιο τέλειο σαν της Αθηνάς. Δεν είχε ούτε ένα ψεγάδι. Και η θεά ζήλεψε και θύμωσε. Με ασέβεια θεώρησε την τόλμη της κοπέλας και την τιμώρησε. Σε ζωύφιο τη μεταμόρφωσε, στην γνωστή μας αράχνη, που από τότε υφαίνει με περίσσια τέχνη, όλο υφαίνει τον περίφημο ιστό της.

Στο συγκριμένο βιβλίο ο Αντώνης Παπαθεοδούλου προσεγγίζει το μύθο με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αξιοποιεί τη δυναμική των λέξεων μεταμορφώνω και μεταμόρφωση και εισαγωγικά αναφέρεται σε όλες τις γνωστές στον άνθρωπο τέχνες αλλά και στις μεταμορφώσεις τόσο των θεών όσο και των ανθρώπων. Με διάθεση μικρού παιδιού, παίζει με τα υλικά, τα μεταμορφώνει, όπως κάθε παιδί κάνει με τα παιχνίδια του. Παίζει με τις λέξεις, πλάθει και αναπαριστά εικόνες και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σύνολο, που εντέλει φέρνει το μικρό παιδί πιο κοντά στο μύθο. Το κείμενο αψεγάδιαστο, όπως και το υφαντό της Αράχνης, και διαβάζεται απνευστί ακόμα και από τον πιο υποψιασμένο αναγνώστη που γνωρίζει το μύθο.

Ένα βιβλίο, που αν και πραγματεύεται έναν μύθο ιδιαίτερα γνωστό, το διαβάζεις διότι η εκδοχή του δεν είναι όπως της ήξερες, προσθέτει και κάτι ακόμα, το ύφος και την άλλη ματιά του συγγραφέα.

Οι εξαίρετες εικόνες του Βασίλη Γρίβα με τα μοτίβα σαν γεωμετρικά σχήματα και τα ζωντανά γήινα χρώματα πλαισιώνουν με τέχνη το κείμενο. Και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Μαρίας Γονιδάκη προσφέρουν στο παιδί τη δυνατότητα για περαιτέρω ψυχαγωγία και ευχαρίστηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.