Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Οι δέκα πρώτοι μου πίνακες ζωγραφικής)

 

Οι δέκα πρώτοι μου πίνακες ζωγραφικής

Μαρί Σελλιέ

Μτφρσ. Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδ. Πατάκη

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα παιδικό βιβλίο επιχειρεί να φέρει την τέχνη κοντά στα παιδιά - και μάλιστα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα βιβλία αυτής της κατηγορίας είναι πολλά στην ξενόγλωσση εκδοτική παραγωγή, ιδίως τη γαλλόφωνη και την αγγλόφωνη. Στην Ελλάδα λιγότερα. Υπάρχουν, όμως. Κι έχουν αρχίσει να βρίσκουν το κοινό τους. 

Οι δέκα πρώτοι μου πίνακες ζωγραφικής της Μαρί Σελλιέ είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου. Κι ακολουθεί μια αρχή απλή, αλλά αποτελεσματική: μετράει από το ένα ως το δέκα ανακαλύπτοντας με κάθε αριθμό ένα αριστούργημα της ζωγραφικής. 

Κάθε αριθμός μοιάζει κομμένος από τον πίνακα, τοποθετημένος αριστερά σ’ ένα  μονόχρωμο δισέλιδο. Στη δεξιά πλευρά του δισέλιδου είναι κομμένο ένα στρογγυλό άνοιγμα για το Ένα, δύο για το Δύο, τρία για το Τρία κ.ο.κ ως το δέκα. 

Ανοίγματα που αφήνουν να διακρίνονται αντίστοιχες λεπτομέρειες από τον κάθε πίνακα. Γυρίζοντας την σελίδα αυτή με τα ανοίγματα βλέπουμε ολόκληρο τον πίνακα δεξιά - κι αριστερά ένα κείμενο ποιητικό και εύθυμο μαζί, που παίζει και με τα χρώματα και με τις λέξεις. Ο τρόπος του κειμένου είναι και εμπνευσμένος και εμπνευστικός - τόσο στα γαλλικά όσο και στα ελληνικά. 

 

Οι πίνακες που στολίζουν τις σελίδες το βιβλίου είναι:

Η Λουίζ Βερνέ παιδί του Ζερικώ

Η Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Το γεύμα ή οι μπανάνες του Πωλ Γκωγκέν

Οι Δίσκοι του Ρομπέρ Ντελωνέ

Η άνοιξη του Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο, 

Το τοπίο με κίτρινα πουλιά του Πάουλ Κλέε

Η θάλασσα της Χάβρης του Ραούλ Ντυφύ

Οι ποδοσφαιριστές του Πάμπλο Πικάσο

Η γητεύτρα των φιδιών του Λε Ντουανιέ Ρουσώ

Η έναστρη νύχτα του Βίνσεντ βαν Γκογκ

 

Ο ενήλικος αναγνώστης μπορεί να θεωρήσει οτι λείπουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες, τις εποχές, τα καλλιτεχνικά ρεύματα. Είναι σίγουρο οτι μικροί αναγνώστες του βιβλίου δεν θα νοιώσουν τέτοια έλλειψη. Ίσα-ίσα: η παροχή τέτοιων στοιχείων θα βάραινε το βιβλίο, θα εμπόδιζε το σκοπό του. Ας μην ξεχνάμε τον χρυσό κανόνα: δεν απαντάμε σε ερωτήσεις, που κανείς δεν μας έκανε (ιδίως αν αυτός ο κανείς είναι παιδί μικρό).

Η απουσία αυτού του κομματιού της γνώσης δεν μειώνει την προσφορά του βιβλίου: αντισταθμίζεται άλλωστε και με το παραπάνω από το παιχνίδι των κειμένων με τις λεπτομέρειες και το σύνολο του κάθε έργου. Και το ζευγάρωμα ζωγραφικής και ποιητικής τέχνης δίνει την ευκαιρία να ανθίσουν ερωτήσεις, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν (ελπίζω και εύχομαι) σε ευφάνταστες, δημιουργικές και ωραίες απαντήσεις. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.