Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Κόλιν Φίσερ)

Κόλιν Φίσερ

 

Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ, Ζακ Στέντζ,

εκδ.Μεταίχμιο, 2013

μτφρσ. Ελένη Γκαγκάτσιου

 

 

Κόλιν Φίσερ, ένας έφηβος ντετέκτιβ με Άσπεργκερ

Κι ένα βιβλίο που δεν είναι μόνο για παιδιά.

 

 

Επιτέλους! Ένα μυθιστόρημα εφηβικό χωρίς ηλικία! Ένας ήρωας που στην άχαρη ηλικία των δεκατεσσάρων διαθέτει προσωπικότητα μαγνητική. Τον Κόλιν Φίσερ δεν τον ξεχνάς με τίποτα. Δεν μπορείς να μην τον συμπαθήσεις! Κι ας έχει του κόσμου τις παραξενιές: δεν αντέχει, ας πούμε, να τον αγγίζουν. Δεν του αρέσει το μπλε χρώμα. Και χρειάζεται κάρτες-σκονάκια για ν’ αναγνωρίζει τις εκφράσεις των άλλων ανθρώπων. Μα όταν ένας πυροβολισμός στην καφετέρια του σχολείου καταστρέφει τη γιορτή γενεθλίων μιας συμμαθήτριάς του, ο Κόλιν είναι ο μόνος που καταπιάνεται με το αίνιγμα. Αυτός που αναλαμβάνει ν’ αποδείξει οτι το όπλο δεν το έμπασε στην καφετέρια ο Γουέιν Κόνελι, το πιο αντιπαθητικό παιδί του σχολείου! Γιατί ο Κόλιν έχει το χάρισμα της παρατηρητικότητας –και μάλιστα σε σημείο που μόνο με τον ίδιο τον μεγάλο, τον απερίγραπτο Σέρλοκ μπορεί να συγκριθεί! Κι έτσι έχει προσέξει οτι ο Γουέιν δεν έχει πασαλειμένη άσπρη σοκολάτα στα χέρια του – ενώ η λαβή του όπλου είναι σκεπασμένη από άσπρες σοκολατένιες δαχτυλιές.....

 

 

Ο Κόλιν Φίσερ, λοιπόν, είναι ένας σύγχρονος νεαρός Σέρλοκ Χολμς. Με όλες τις παραξενιές του, με όλα τα ταλέντα του, με όλες τις ιδιομορφίες του. Και η ιστορία του, όπως την αφηγείται το εξαίρετο δίδυμο Μίλερ και Στεντζ, είναι το τέλειο βιβλίο για όσους είναι πρόθυμοι να καταπιαστούν με το μεγαλύτερο απ’ όλα τα μυστήρια: τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι; Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή του έφηβου Κόλιν:  ο δεκατετράχρονος αντι-ήρωας έχει Άσπεργκερ και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας είναι στα μάτια του ανεξήγητο. Δεν μπορεί να διαβάσει τις εκφράσεις των συμμαθητών του χωρίς το «λυσάρι emoticon» που του έχει βάλει στην τσέπη ο θεραπευτής του, το μπλε χρώμα τον κάνει χάλια, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι γονείς του επιμένουν να τον αγκαλιάζουν. Μα όταν έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα αίνιγμα αστυνομικό, ο Κόλιν ξέρει οτι θα μπορέσει να το λύσει. Γιατί η ψυχρή, διαυγής, καθαρή, κρυστάλλινη και αμερόληπτη σκέψη είναι το φόρτε του! Ο ήρωάς του είναι ...ποιος άλλος; Ο πολύς Σέρλοκ Χολμς!

 

Το αναλυτικό μυαλό του κάνει το μυθιστόρημα κυριολεκτικά συναρπαστικό. Οι συγγραφείς έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα πειστικό και ζωντανό, που μένει αξέχαστος στον αναγνώστη. Απολαυστική είναι και η διακοπή της αφηγηματικής ροής με την παροχή πληροφοριών, που είναι πολύτιμες για την διαλεύκανση της υπόθεσης – πληροφοριών, που ο ίδιος ο Κόλιν θεωρεί δεδομένες, αλλά βοηθούν πολύ στο αριστοτεχνικό ξετύλιγμα της ιστορίας. Κάθε κεφάλαιο αρχίζει με αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Κόλιν. Αποσπάσματα που «γράφουν» βαθιά κι ανεξίτηλα.

 

Ο Κόλιν έχει Άσπεργκερ. Κι επομένως λέει πάντα την αλήθεια, ακόμα κι όταν η αλήθεια είναι πικρή και δύσκολη. Για την ακρίβεια, έχει πάθος με την αλήθεια. Πάθος θεωρητικό, δηλαδή. Τον ενδιαφέρει η αλήθεια και το ψέμμα, όπως τον ενδιαφέρουν τα μαθηματικά, η αστρονομία, τα ηφαίστεια, τα λεξικά κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Αυτό που τον δυσκολεύει είναι η κοινωνική ζωή, οι σχέσεις και οι επαφές με τους άλλους γύρω του. Κουβαλάει πάντα μαζί του καρτελάκια με μικρά σκίτσα, που τον βοηθούν να «διαβάσει» τις εκφράσεις του προσώπου τους. Προσπαθεί να βρει μια ισορροπία στα «αγκαλιάσματα», που επιτρέπει στους γονείς του – γιατί καταλαβαίνει οτι τα έχουν ανάγκη. Και δυσκολεύεται πολύ να κάνει φίλους – αν και τους έχει ανάγκη.

 

Στο σχολικό σύμπαν ο Κόλιν αντιμετωπίζει ανυπεράσπιστος και άοπλος τα παιδιά που είναι βίαια ή επιθετικά ή αδιάφορα. Έχει, όμως, γονείς έξυπνους, που ενδιαφέρονται για το παιδί τους και το αποδέχονται όπως είναι. Έχει έναν αδερφό, που ευτυχώς τσακώνεται μαζί του –όπως κάνουν όλα τ’ αδέρφια. Έχει μια φοβερή κι αξεδίψαστη περιέργεια – πράγμα που δεν το βρίσκεις εύκολα, ειδικά στον κόσμο των εφήβων. Κι ένα μυαλό απέραντο, που χωράει θαρείς τα πάντα.

Το κυριότερο, όμως: έχει δυο συγγραφείς που τον αγαπούν και τον σέβονται. Ο Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ και ο Ζακ Στεντζ είναι γνωστοί στον κόσμο του κινηματογράφου: έχουν γράψει το σενάριο για τις ταινίες  Χ-Men και Thor. Αλλά μέσα στις σελίδες του βιβλίου τους δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει σούπερ ήρωα. Αντίθετα: ο πρωταγωνιστής τους είναι ένα συνηθισμένο παιδί, με ασυνήθιστο αστυνομικό δαιμόνιο. Και ασυνήθιστη αγάπη για τα μυστήρια. Ο Κόλιν λατρεύει τις αναπάντητες ερωτήσεις.

Έτσι κι αλλιώς ο Κόλιν πλησιάζει τη ζωή σαν να ‘ταν ένα τεράστιο αστυνομικό μυστήριο. Την μελετά σαν ντετέκτιβ, κρατάει σημειώσεις, παρατηρεί τα πάντα στον αγώνα που κάνει να καταλάβει γιατί οι άλλοι είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι, στον ακόμα μεγαλύτερο αγώνα που κάνει να μαντέψει πώς πρέπει ο ίδιος ν’ αντιδράσει στη λύπη ή στη χαρά τους. Κι αυτή η μεγάλη του εξάσκηση στην παρατήρηση και στον συνδυασμό των «στοιχείων», τον βοηθάει αφάνταστα στην επίλυση της αστυνομικής υπόθεσης. Που ελπίζουμε οτι δεν θα είναι η τελευταία;...

.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.