Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα) Παραμύθι χωρίς όνομα

Το 1910 η Πηνελόπη Δέλτα εκδίδει το «Παραμύθι χωρίς όνομα». Ένα παραμύθι που συμπυκνώνει πλείστα αρχετυπικά σύμβολα και διδαχές παραμυθιών αλλά και έναν πολιτικό οδηγό που λειτουργεί σαν ένα μανιφέστο κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης για νέους, καθώς φανερώνει πολλά από τα πιστεύω της Δέλτα, η οποία εντέλει φτιάχνει έναν διαχρονικό μύθο για τον ξεπεσμό της πατρίδας. Το παραμύθι συγκαταλέγεται στα λεγόμενα κλασικά. Από τότε εκδίδεται συνεχώς, έχει κάνει πάνω από 25 εκδόσεις κι έχει μεταφερθεί στο θέατρο από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Το 2016, 106 χρόνια μετά, οι εκδόσεις Μεταίχμιο το συμπεριλαμβάνουν στη σειρά «Η πρώτη μου λογοτεχνία», παρέα με άλλα σημαντικά κλασικά αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, το Μάγκα, τον Δον Κιχώτη, τον Νιλς Χόλγκερσον, τον Τομ Σόγιερ και άλλα, διασκευασμένα από Έλληνες συγγραφείς, έχοντας ως βασικό σκοπό να το καταστήσουν και αυτό προσιτό στα παιδιά ηλικίας 4-5 χρονών.

 

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα – Παραμύθι χωρίς όνομα

Διασκευή: Τζέμη Τασάκου

Εικονογράφηση: Αιμιλίου Κονταίου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016

 

Η υπόθεση του έργου γνωστή:

Στη Χώρα των Μοιρολάτρων μεγάλη δυστυχία απλώνεται μετά το θάνατο του βασιλιά γέρο-Συνετού. Ο βασιλιάς Αστόχαστος παντρεύεται την βασίλισσα Παλάβω και οδηγεί το βασίλειό του στην αδράνεια και την καταστροφή. Τίποτα δεν τον ενδιαφέρει περισσότερο από γλέντια και κραιπάλες. Σύντομα όμως τα σεντούκια όλης της χώρας στερεύουν και οι κάτοικοι περιδιαβαίνουν κουρελήδες στους δρόμους. Τότε ο γιος του, το βασιλόπουλο Συνετός, με τη βοήθεια της μικρής του αδερφής Ειρηνούλας, ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι που καταλήγει αποκαλυπτικό. Θα γνωρίσουν την κυρα-Φρόνηση και τη Γνώση, θα δουν τη δικαιοσύνη τυφλή και θα αλλάξουν τη σκέψη και τη ζωή τους. Τελικά με όπλα δυο χούφτες σπόρους, βελόνα και κλωστή και μια σφεντόνα ο Συνετός θα καταφέρει να σώσει το βασίλειό του, με Φρόνηση και Γνώση.

Η Τζέμη Τασάκου έρχεται 106 χρόνια μετά και διασκευάζει το παραμύθι με σεβασμό στο αρχικό κείμενο και γλώσσα λιτή και περιεκτική. Διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία του παραμυθιού, όπως λέξεις, ύφος (ηθικοδιδακτικό), δίνει έμφαση όπου χρειάζεται, και το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα μαζί με τις εντυπωσιακές εικόνες της Αιμιλίας Κονταίου που λειτουργούν ενισχυτικά, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού γίνεται γνωστό και στις πιο τρυφερές ηλικίες των 4-5 χρονών.

Είναι ένα σύγχρονο αλληγορικό παραμύθι και μια μαγική ιστορία, όπου αναδεικνύονται η σύνεση και η γνώση και αποκτούν αξία η σκέψη και η διάθεση, αφού εκατόν και πλέον χρόνια μετά, τα παιδιά αναγνώστες της τρυφερής ηλικιακής ομάδας, βλέπουν τους μεγάλους να σκέφτονται και να νοιάζονται τους διπλανούς τους και μαθαίνουν να κάνουν το ίδιο και αυτά.

Ένα εικονογραφημένο με σκληρό εξώφυλλο βιβλίο, επιμελημένο με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.