Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η μικρούλα η Μιμή πάντα ξέρει τι θα πει)

Τίτλος: «Η μικρούλα η Μιμή πάντα ξέρει τι θα πει»

Συγγραφέας :Γιώτα Φώτου

Εικονογράφηση: Βίλλυ Καραμπατζιά.

Εκδόσεις : Ψυχογιός

 

Τη Γιώτα Φώτου ως συγγραφέα τη γνώρισα από τα βιβλία της για ενήλικες με την καλοδουλεμένη πλοκή και τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες των ηρώων της. Αργότερα, είχα την ευκαιρία και τη χαρά να τη συναντήσω κι από κοντά σε συναντήσεις της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και να διαπιστώσω ότι ως άνθρωπος είχε την ποιότητα που χαρακτηρίζει και το πλούσιο λογοτεχνικό της έργο.

Πέρσι, τέτοια εποχή, αφού διάβασα το υπέροχο βιβλίο της «Στης καρυδιάς τον ίσκιο» επικοινώνησα μαζί της για να της πω πόσο μου άρεσε και μερικές σκέψεις πάνω σ΄ αυτό. Ένα χρόνο μετά δεν είναι πια μαζί μας και η παρουσίαση του παιδικού της βιβλίου « Η Μικρούλα η Μιμή πάντα ξέρει τι θα πει» γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στη μνήμη της από τον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Σ΄ αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο της σειράς «Μπανάνα» των εκδόσεων Ψυχογιός που απευθύνεται σε προνήπια η συγγραφέας αναλαμβάνει τον ανιαρό ρόλο να μάθει στα παιδιά στοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς. Αποφεύγοντας την παγίδα των γλυκανάλατων εκφράσεων και του διδακτισμού μέσα από καθημερινές καταστάσεις μαθαίνει στα παιδιά τις κατάλληλες λέξεις χαιρετισμού για την κάθε ώρα της ημέρας, ευχές για διάφορες περιστάσεις, τα μαθαίνει να ανταμείβουν με συγχαρητήρια την επιτυχία κάποιου, πώς να απαντούν στο τηλέφωνο κλπ.. Κυρίως, όμως, τα παροτρύνει να χρησιμοποιούν τη μαγική λέξη συγγνώμη που σβήνει τα λάθη

Η καλή συμπεριφορά και εμμέσως η συναισθηματική νοημοσύνη καλλιεργούνται μέσα από ένα εύληπτο κείμενο όπου εναλλάσσεται ο έμμετρος με τον πεζό λόγο.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες, χρήσιμες για γονείς και παιδαγωγούς, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να εμπεδώσουν τις βασικές γνώσεις που απέκτησαν. Το κείμενο συμπληρώνεται από τη λιτή εικονογράφηση της Βίλλυς Καραμπατζιά.

Κι όπως μας έμαθε η μικρούλα η Μιμή για τους αποχαιρετισμούς, με αυτή τη βιβλιοπαρουσίαση λέω με συγκίνηση το τελευταίο αντίο στη Γιώτα, αποχαιρετώντας την.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.