Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η επιστήμη γίνεται παιχνίδι με 30 απίθανα πειράματα)

Τίτλος: « Η επιστήμη γίνεται παιχνίδι με 30 απίθανα πειράματα»

Συγγραφέας: Marnie Willow

Εικονογράφηση: Timu Juhnani

Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

Το βιβλίο « Η επιστήμη γίνεται παιχνίδι με 30 απίθανα πειράματα», κάτω από το σκληρό του εξώφυλλο κρύβει ένα σπιράλ τετράδιο παιχνιδοπειραμάτων, ένα βιβλίο γνώσεων με ξεχωριστή εικονογράφηση και περιεχόμενο που θα αγαπήσουν οι λάτρεις της φυσικής, και όχι μόνο.

Μέσα από 30 απλά πειράματα επιτυγχάνεται με διασκεδαστικό τρόπο η εξοικείωση των παιδιών με τις επιστήμες της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας και άνετα μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς με μεράκι που αναζητούν νέους και δημιουργικούς τρόπους διδασκαλίας.

Κάποια από τα πειράματά του ενέχουν κινδύνους γι’ αυτό και συνιστάται η επίβλεψη των μικρών αναγνωστών από ενήλικες κατά την εκτέλεσή τους.

Πώς μαθαίνει ένα παιδί τον κόσμο γύρω του; Σύμφωνα με τις παροτρύνσεις του βιβλίου: παρατηρώντας, θέτοντας ερωτήσεις, προσπαθώντας να προβλέψει ενδεχόμενα, κάνοντας πειράματα, ξαναθέτοντας ερωτήματα.

Για τα πειράματα είναι απαραίτητα λιγοστά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι ή το σχολείο και σε κάθε περίπτωση είναι χαμηλού κόστους κι εύκολο να τα προμηθευτεί κανείς. Δίνονται οδηγίες για τα χρειώδη, περιγράφονται τα βήματα εκτέλεσης και τα προληπτικά μέτρα και δίνεται εξήγηση του φαινομένου με απλά λόγια. Η ειδική ένδειξη με τρίγωνο και θαυμαστικό σε κίτρινο φόντο, σηματοδοτεί ενδεχόμενο κίνδυνο.

‘Ένα άδειο κουτί δημητριακών μπορεί να μετατραπεί σε ηλιακό φούρνο, ένα καθρεφτάκι σε φακό, ένα πλαστικό μπουκάλι σε πύραυλο κι ένα μπαλόνι σε αγωνιστικό αυτοκίνητο, ενώ μια πλαστική σακούλα κι ένας κεσές από γιαούρτι μπορούν να γίνουν αλεξίπτωτο.

Τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν μια φωσφορίζουσα τρομακτική μάσκα από λεμόνια για τις Απόκριες και για την Καθαρή Δευτέρα τον χαρταετό τους. Για τους φιλόζωους υπάρχει η ιδέα του ζουζουνοδοχείου από άχρηστα υλικά, ή ένας παιδικός σταθμός για πεταλούδες με ένα πλαστικό κουτί. Οι επίδοξοι μάγειρες και ζαχαροπλάστες θα ετοιμάσουν μαγικά φασόλια , ζωντανά κέικ, τερατώδη μαγιά,λάχανα που αλλάζουν χρώμα, ζαχαρένιους κρυστάλλους ή καταπέλτες και ζελεδοχλαπάτσες. Και όσοι νομίζουν ότι τα παραμύθια δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη είναι γελασμένοι, αφού στις σελίδες του βιβλίου κρύβονται και σβουνιές μονόκερου!

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.