Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη)

Γράφει ο Μερκούριος Αυτζής

«Μινωικός ονομάζεται ο προϊστορικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε την Εποχή του Χαλκού στην Κρήτη, από το 3200 έως το 1100 π.Χ. περίπου. Τον ονόμασε έτσι ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς, από το μυθικό βασιλιά Μίνωα, γιο του Δία και της Ευρώπης…» με αυτά τα λόγια αρχίζει το νέο βιβλίο γνώσεων της Ηλιάνας Μπάρδη που προφανώς αποσκοπεί να μυήσει το παιδί στον θαυμάσιο αυτό αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, εμπλέκοντάς το σε ένα διαρκές βιωματικό εργαστήρι.

Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη

Συγγραφέας: Ηλιάνα Μπάρδη

Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2015

Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων εμπνευσμένο από τη ζωή και την θαυμαστή τέχνη των Μινωιτών. Με πλείστες πληροφορίες για αυτό τον θαυμαστό αρχαίο πολιτισμό που αναπτύχθηκε την εποχή του Χαλκού στην προϊστορική Κρήτη. Και το παιδί αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γνωρίζει τα καράβια, τα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές τους με τους λαούς της Μεσογείου. Ταξιδεύει νοερά στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνης), θαυμάζει την τοιχογραφία με το στόλο των Μινωιτών και δημιουργώντας μαθαίνει την τέχνη της νωπογραφίας. Γνωρίζει τις μινωικές σφραγίδες, για την ιστορία και τη χρήση τους. Ακολουθεί τους Μινωίτες στα ποντοπόρα ταξίδια τους με οδηγό τον ήλιο και τα αστέρια, παρατηρώντας τη θέση και την κίνησή τους. Γνωρίζει τον αστερισμό του Ταύρου και τα Ταυροκαθάψια. Μαθαίνει για το Δίσκο της Φαιστού και το μύθο του λαβύρινθου. Παρατηρεί τα ανάκτορα, τα σπίτια, τα εργαστήρια και τον τρόπο δόμησής τους. Εμπνέεται από τις τοιχογραφίες με τα δελφίνια, τις κυρίες με τα γαλάζια και τα χρυσά κοσμήματα. Τα αληθινά έργα τέχνης, τα αγγεία με τα περίτεχνα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα. Επισκέπτεται τη βασιλική κατοικία και παίρνει μέρος στο βασιλικό παιχνίδι (ζατρίκιο) ή στις τελετές και τις γιορτές τις αφιερωμένες στη μητέρα Φύση. Κι ακόμα συμμετέχει στους χορούς και τα πανηγύρια τους.

Οργανώνοντας κάθε φορά, σελίδα τη σελίδα, και ένα εργαστήρι, στο σχολείο, στο σπίτι, στην ύπαιθρο, σε αρχαιολογικούς χώρους ή και σε πλατείες, το παιδί εμπλέκεται σε ένα δημιουργικό παιχνίδι γνωριμίας με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ένα βιβλίο ευχάριστο και χρηστικό για παιδιά από Τρίτη δημοτικού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.