Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία)

Τίτλος: «Ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία»

Συγγραφείς : Στέλλα Μπλάντα, Δημήτρης Καραγκούνης

 

To βιβλίο «Ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία» αναφέρεται στο αρχαίο θέατρο Λάρισας μέσα από την αφήγηση μιας μαθητικής επίσκεψης στο χώρο. Μέσα από μια υποτυπώδη ιστορία μυθοπλασίας οι συγγραφείς επιχειρούν να μεταφέρουν στα παιδιά με εκλαϊκευμένο τρόπο όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά και την αγάπη τους για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για δύο επιστήμονες που έχουν εργαστεί επί μακρόν στο χώρο του μνημείου για τη συντήρηση και αποκατάστασή του, η μεν Στέλλα Μπλάντα, ως τοπογράφος–μηχανικός και συντηρήτρια αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης,ο δε Δημήτρης Καραγκούνης, αρχιτέκτονας–μηχανικός ως Προϊστάμενος του Τμήματος Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, δίνεται στους μικρούς αναγνώστες η ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μνημείο και να αποκτήσουν ένα σωρό γνώσεις π.χ. σχετικά με τον τρόπο οικοδόμησής του και τις τεχνικές επεξεργασίας του μαρμάρου, αλλά και να εξοικειωθούν με την ορολογία που αφορά τα μέρη του θεάτρου (κοίλον, σκηνή, επιθέατρο, ορχήστρα, εδώλια, πάροδος, αναλημματικός τοίχος), εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Το βιβλίο λειτουργεί και ως εισαγωγή στην επιστήμη της αρχαιολογίας, εφόσον δίνει βασικές πληροφορίες για τις εργασίες αποκάλυψης ενός αρχαιολογικού χώρου, για την ανασκαφή, τη συντήρηση, αλλά και την ανάδειξή του, παράλληλα με βασικά, αλλά επαρκή για παιδιά, στοιχεία για την ταυτότητα και την ιστορία του μνημείου, καθώς και σχετικά με το αρχαίο δράμα.

Αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό για την ξενάγηση των παιδιών στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, αλλά και μια εισαγωγή για το αρχαίο θέατρο γενικότερα, ωστόσο, θεωρώ πως ένας πιο μοντέρνος γραφιστικός σχεδιασμός και εικονογράφηση θα εξυπηρετούσε λειτουργικότερα το κείμενο καθιστώντας το πιο ελκυστικό για τους μικρούς αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.