Ζήτω η περιέργεια! Το δέντρο της ζωής

Ζήτω η περιέργεια! Το δέντρο της ζωής

 

Το δέντρο της ζωής, του PeterSis είναι μια εικονογραφημένη βιογραφία ενός από τους μεγαλύτερους επιστήμονες, παρατηρητές και διανοητές όλων των εποχών. Το δηλώνει άλλωστε και στον υπότιτλο: Ένα βιβλίο που αφηγείται τη ζωή του καρόλου Δαρβίνου, φυσιοδίφη, Γεωλόγου και στοχαστή. 

Ο συγγραφέας και εικονογράφος οδηγεί τους αναγνώστες του σ’ ένα απίστευτο ταξίδι ανακαλύψεων, καθώς εξερευνά τη ζωή και τα έργα του Κάρολου Δαρβίνου από διάφορες οπτικές γωνίες. Εξετάζει τη δημόσια, την προσωπική ακόμα και την κρυφή ζωή του φυσιοδίφη του δέκατου ένατου αιώνα, στον οποίον η ανθρωπότητα χρωστάει μία από τις μεγαλύτερες καμπές στην ιστορία της σκέψης της. Οι αναγνώστες θα παρακολουθήσουν την ζωή του Δαρβίνου από τα παιδικά του χρόνια, στο σπίτι του πατέρα του που ήταν ένας πλούσιος Άγγλος γιατρός, ως το διάσημο ταξίδι του με το Μπιγκλ, που κράτησε πέντε χρόνια και τον οδήγησε ως την άλλη άκρη της γης, στο νότιο ημισφαίριο και στη Γη του Πυρός.

Χάρη στο βιβλίο αυτό τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της επιστήμης, των κοινωνικών σπουδών, της ιστορίας και της τέχνης.

Οι δάσκαλοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία για συζητήσεις σχετικά με την φύση και την ιστορία της επιστήμης.

Η επαναστατική και ρηξικέλευθη φύση των συμπερασμάτων του Δαρβίνου σχετικά με την εξέλιξη των ειδών και της ζωής στον πλανήτη μας είναι ένα μάθημα που δύσκολα μπορεί να χωρέσει μέσα στη σχολική τάξη.

Παρ’ όλα αυτά ο PeterSis καταφέρνει να δώσει τόσο τους αγώνες του μεγάλου φυσιοδίφη και επιστήμονα, όσο και την πολυεπίπεδη σημασία του έργου του με τρόπο άρτιο και εμπνευσμένο.

Πρόκειται για έναν δημιουργό, που δυστυχώς δεν είναι όσο γνωστός θα έπρεπε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Γράφοντας και εικονογραφώντας ο ίδιος τα βιβλία του, ο PeterSis έχει να επιδείξει εκπληκτική εργογραφία, που αποτελεί αγλάισμα του σύγχρονου παιδικού βιβλίου γνώσεων. Δικοί του είναι τίτλοι διαχρονικοί, που έχουν επηρεάσει βαθιά τον κόσμο του παιδικού βιβλίου: Η ζωή του Γαλιλαίου, Το Θιβέτ στο κόκκινο κουτί, και άλλα.

Η έκδοση που πραγματοποίησε στα ελληνικά το 2005 ο εκδοτικός οίκος Κάτοπτρο είναι εφάμιλλη της αγγλικής, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2003. Τη μετάφραση υπογράφει η κυρία Ραπακούλια, που είναι βιολόγος, ακουμπώντας στην επιστημονική, γλωσσική και εκδοτική επιμέλεια μιας ικανής ομάδας.

Είναι από τα βιβλία που εύχεσαι να παρουσιάζονται και να δουλεύονται μέσα στις σχολικές τάξεις ξανά και ξανά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.