Ζήτω η περιέργεια! Τα ιστορικά βιβλία του Τόνι Ρόμπινσον

Απ’ όλες τις γραμμές της γνώσης, η γραμμή της Ιστορίας είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα –και ταυτόχρονα η πιο παραγνωρισμένη. Ξέροντας το παρελθόν μπορούμε να  καταλάβουμε καλύτερα το παρόν. Και το κυριότερο: να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια προς το μέλλον. Ακριβώς το είδος της γνώσης, δηλαδή, που θα θέλαμε να δώσουμε στους μικρότερους.

 

Θα πίστευε κανείς πως η Ιστορία με τα αμέτρητα απίστευτα και θαυμαστά της, με τα τόσα αναπάντεχα και τρομερά της, με τα αστεία και τα τρομακτικά της, θα είχε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών αναγνωστών.

Κι όμως: φαίνεται πως εμείς οι άνθρωποι καταφέραμε το ακατόρθωτο. Πήραμε τη σπαρταριστή, συναρπαστική ζωή μας, τη ζωή την πριν από μας, και την κάναμε μάθημα. Μάθημα βαρετό κι αδιάφορο. Μάθημα που κανείς πια δεν το θέλει. Ούτε οι δάσκαλοι να το διδάσκουν ούτε οι μαθητές να το μαθαίνουν. Και αυτό είναι κρίμα.

Γι’ αυτό και είναι είδηση η καινούργια σειρά βιβλίων του γνωστού συγγραφέα Τόνι Ρόμπινσον, που τον ξέρουμε από προηγούμενους κι αξέχαστους τίτλους, όπως

Οι χειρότερες παιδικές δουλειές της Ιστορίας, Τα κακά παιδιά, Βασιλιάδες και βασίλισσες κ.ά. Όσοι τυχεροί τον έχουν ήδη διαβάσει, ξέρουν με πόση τόλμη, με πόση αγάπη, με πόση εφευρετικότητα πλησιάζει θέματα που θεωρούνται σκονισμένα και ξεχασμένα. Το αποτέλεσμα είναι βιβλία, που μικροί και μεγάλοι τα λατρεύουν. Κι επομένως βιβλία από τα οποία όλοι μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα χωρίς να κουραζόμαστε. Και απολαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή τόσο πολύ, ώστε μας είναι αδύνατον να πούμε τι μας αρέσει περισσότερο τελικά: αυτό που μάθαμε ή το πώς το μάθαμε!

 

Η σειρά ξεκίνησε με τρεις τόμους: τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αρχαίους Αιγύπτιους. Το φιλτράρισμα του όγκου των πληροφοριών είναι σοφό και μαγικό: εξασφαλίζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη, συδαυλίζει την περιέργεια, ποτίζει και φουντώνει την αγάπη του για το αντικείμενο. Η επιλογή των θεματικών κύκλων είναι ισορροπημένη και καθοδηγητική, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Η εικονογράφηση της σειράς τέλος, την οποία υπογράφει ο Ντελ Θορπ, είναι ένας ανάλαφρος και διασκεδαστικός συνδυασμός καρικατούρας και «πιστής» έξυπνης αποτύπωσης προσώπων, πραγμάτων, πληροφοριών.

 

Ο εκδοτικός οίκος MacMillan έχει πιστέψει πολύ σ’ αυτή τη σειρά, την συνοδεύει με διαδικτυακά παιχνίδια, με προβολές, με εκδηλώσεις σε σχολεία και σε βιβλιοθήκες απ’ άκρη σ’ άκρη της Βρετανίας.

 

Κλείνω με δυο δικά του λόγια, από μια συνέντευξή του στο ΒΒC:

«Οι πολιτικοί έχουν υποβαθμίσει τη σημασία του μαθήματος της ιστορίας στα σχολεία μας. Αλλά αν είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν οι ίδιοι λίγο πιο προσεκτικά και να διδαχτούν από την Ιστορία, θα είχαμε αποφύγει πολλούς αιματηρούς και ακριβούς πολέμους. Αντί να σκύψουν λοιπόν στα βιβλία, αυτοί επιμένουν και φέρονται σαν μικρά παιδιά: νομίζουν οτι η μόνη εποχή που έχει σημασία είναι η δική τους».

 

 

Το μόνο που μένει είναι η ελπίδα: οτι τα παιδιά θα αποδειχτούν πιο έξυπνα από τους πολιτικούς και θα αγκαλιάσουν την ιστορική γνώση. Ή πιο σωστά: οτι οι νέοι γονείς, οι νέοι εκπαιδευτικοί θα αποδειχτούν πιο μυαλωμένοι και θα φροντίσουν να ξαναδώσουν στην Ιστορία τη θέση που της αξίζει. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.