Ζήτω η Περιέργεια!!! (Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ) Οδηγός για νέους

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε μια πινακοθήκη γίνεται ενδιαφέρουσα και πιο ελκυστική, όταν φυσικά υποστηρίζεται από κάποιον ξεναγό. Μπορεί ωστόσο να γίνει εξίσου ευχάριστη, όταν έστω και στο ελάχιστο υπάρξει κάποια στοιχειώδη προετοιμασία γύρω από τα εκθέματα. Πόσοι όμως από εμάς, ενώ θέλουμε να επισκεφτούμε μια πινακοθήκη, έχουμε το χρόνο ή την δυνατότητα να προετοιμαστούμε; Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτή την παρουσίαση είναι ένας τέτοιος οδηγός. Ένας οδηγός για νέους και όχι μόνο που επιμελείται την επίσκεψή μας στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, αναδεικνύοντάς την άκρως ενδιαφέρουσα.

Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ

Οδηγός για νέους

Κείμενα: Μαρίζα Ντεκάστρο

Εικόνες: Πίνακες της Πινακοθήκης Αβέρωφ

Εκδόσεις: Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, 2016

Η Μαρίζα Ντεκάστρο, γνώστης της ψυχής και της ιδιοσυγκρασίας του παιδιού και του νέου ως παιδαγωγός που είναι αλλά και αγαπημένη συγγραφέας, με πολλά βιβλία κυρίως γνώσεων στην εργογραφία της, επιλέγει αυτή τη φορά να μας ταξιδέψει στο πανέμορφο Μέτσοβο και να μας ξεναγήσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στην Πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Η συγγραφέας επιλέγει να σταθεί μπροστά σε 21 πίνακες ζωγραφικής παλαιότερων και σύγχρονων ζωγράφων, που αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης και αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις, τα κινήματα και τις τεχνοτροπίες που κυριάρχησαν τον 19ο και 20ο αιώνα, προσφέροντας μια πολυεπίπεδη ανάγνωση. Ως απλός επισκέπτης αρχικά παρατηρεί, συλλογίζεται και αφήνει την φαντασία της να ταξιδέψει μέσα στο χρόνο. Βλέπει τοπία φανταστικά και τόπους που έχει επισκεφτεί και εντέλει ως έμπειρη συγγραφέας που ξέρει να χειρίζεται άρτια το λόγο, αφηγείται μια ιστορία για τον καθένα πίνακα, δίνοντας στο νεαρό αναγνώστη διάφορα ιστορικά στοιχεία για την εποχή, την προσωπικότητα και τη δουλειά του κάθε καλλιτέχνη.

Ανεβαίνει στη βάρκα του Διονύσιου Τσόκου και αφουγκράζεται την αγωνία των Παργινών φυγάδων. Επισκέπτεται την Αθήνα του 1860 του Βικέντιου Λάντσα. Στέκεται μπροστά στο πορτρέτο του Γεώργιου Αβέρωφ. Γίνεται ένα με τον μπουρλοτιέρη του Νικηφόρου Λύτρα. Επισκέπτεται λιμάνια και θάλασσες. Μυρίζει, λιγουρεύεται, ταχταρίζει. Γίνεται μάρτυρας σε μάχες πραγματικές και μάχες φανταστικές. Νιώθει την πάλη με τα χρώματα κι αφουγκράζεται την αγωνία και τον ψυχισμό των ζωγράφων. Και τέλος στέκεται μπροστά στον ευπατρίδη, πολιτικό, συγγραφέα αλλά και συλλέκτη Ευάγγελο Αβέρωφ, ολοκληρώνοντας έτσι το δικό της ταξίδι. Ένα ταξίδι από πίνακα σε πίνακα και από εποχή σε εποχή που δεν είναι παρά μια συγκεκριμένη διαδρομή στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ», έκδοσης του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ακολουθώντας τη διάταξη της Πινακοθήκης, είναι ένας οδηγός για νέους αλλά και για κάθε φιλότεχνο, εκπαιδευτικό και γονιό, που προτείνει έναν συγκεκριμένο τρόπο ανάγνωσης, προκαλώντας τον κάθε επισκέπτη να σταθεί μπροστά σε κάθε πίνακα και να “αναγνώσει” ο ίδιος πια, βασισμένος στην ευαισθησία του, την κάθε εποχή και την κάθε ιστορία, μικρή ή μεγάλη, που κρύβεται πίσω από τα χρώματα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απομυθοποιεί την αμηχανία μας που ως επισκέπτες νιώθουμε πολύ συχνά, όταν είμαστε μπροστά σε πίνακες ζωγραφικής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.