"Δεν αρμόζει στο νησί, στον 4ο τουριστικό προορισμό ένα τέτοιο νοσοκομείο"

«Έχουμε φτάσει να ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία σε μισθούς» 

  

«Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στο Νοσοκομείο, αλλά να ξέρετε ότι θα κάνουμε τις 5 ενεργές εφημερίες και μετά ποιος θα είναι για τις άλλες; Θα πρέπει το Νοσοκομείο να προσλάβεις άλλους γιατρούς. Εμείς αυτή την παραχώρηση έχουμε κάνει. Έχουμε πει, επειδή δεν υπάρχει εφημερείο, αφήστε μας στο σπίτι, γιατί, ούτε φαγητό δεν έχουν, και σε πέντε λεπτά εάν χρειαστεί, θα είμαστε εκεί. Εξάλλου, αυτό το πρόβλημα το είχε η εκάστοτε διοίκηση»

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ» ο Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κω Γιάννης Κοτσίδας στον «Σ», κύρια λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Ο κ. Κοτσίδας μας μιλά για τις ανεπάρκειες του Νοσοκομείου σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές. «Δεν αρμόζει στο νησί, στον 4ο τουριστικό προορισμό, με 5στερα ξενοδοχεία και με 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ένα τέτοιο Νοσοκομείο. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Για δε τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι ένα υποβαθμισμένο Νοσοκομείο» λέει χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του μη ενδιαφέροντος από γιατρούς να έρθουν στην Κω, εκτιμά πως αυτό οφείλεται στις συνθήκες εργασίας τις οποίες δεν αντέχουν. 

Ο κ. Κοτσίδας χαρακτηρίζει ήπιες τις αντιδράσεις μας για την προάσπιση της υγείας, απαντά για το θέμα των εφημεριών και την έλλειψη εφημερείων, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχουν πλασματικές εφημερίες» και πως, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, καθώς και για τις απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες για τις οποίες αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, για τους μισθούς των γιατρών, εκφράζει την άποψη πως, μεγάλη ευθύνη για τις μη μαζικές προσλήψεις στον τομέα της υγείας, φέρει η φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα δηλώνει πως, θα έρθουν γιατροί όταν προκηρύσσονται μαζικά οι προσλήψεις και όχι μια - μία. 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Κοτσίδα, κατ’ αρχάς πείτε μας, εάν κάποιος που δεν γνωρίζει το τι ακριβώς συμβαίνει, σας ζητούσε να του περιγράψετε την «εικόνα» του Νοσοκομείου μας, τι θα του απαντούσατε;

Γ.Κ.: Είναι ένα δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο, άγονο, της Γ΄ ζώνης, όπως είναι της Καλύμνου, της Λέρου, της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Κέρκυρας, της Φλωρίνης, της Σπάρτης, της Χίου, της Σάμου, της Άμφισσας, κ.ά. με ελλιπή στελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με κτιριακές ανεπάρκειες, με τα μηχανήματα που δεν υπάρχουν. Δεν αρμόζει στο νησί, στον 4ο τουριστικό προορισμό, με 5στερα ξενοδοχεία και με 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ένα τέτοιο Νοσοκομείο. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Για δε τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι ένα υποβαθμισμένο Νοσοκομείο.

 

Ερ: Σε ποιο ποσοστό είναι σήμερα καλυμμένες οι οργανικές του θέσεις τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό;

Γ.Κ.: Η κάλυψη είναι γύρω στο 70%. Να σας πω πως, η κάλυψη για την οποία με ρωτάτε, είναι βάσει ενός μνημονιακού οργανισμού προς 10ετίας με ειδικότητες που πρέπει να έχουν δυο και τρεις γιατρούς. Όμως δεν υπάρχουν κλινικές που να δουλεύουν με 2 και 3 γιατρούς.

 

Ερ: Με δεδομένο ότι, δεν έχουν αντικατασταθεί οι γιατροί που έχουν φύγει, πείτε μου, γιατί φεύγουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο μας και γιατί δεν έρχονται νέοι; Το θέμα αυτό βέβαια, δεν αφορά μόνο στο παρόν. Είναι διαχρονικό…

Γ.Κ.: Στα 23 χρόνια που είμαι εδώ, κάθε χρόνο έρχονται περίπου 10 αγροτικοί γιατροί. Εάν κάνετε τον πολλαπλασιασμό, φτάνουν τους 230. Από αυτούς τους 230 αγροτικούς, ζήτημα να έχουν έρθει 3-4 ως ειδικοί γιατροί και να δουλέψουν στο Νοσοκομείο. Είναι οι συνθήκες εργασίας που δεν αντέχουν. Όλοι εμείς οι γιατροί, έχουμε περάσει από καλύτερα Νοσοκομεία. Δεν μπορείς να είσαι μόνος σου. Δηλαδή, ο Ακτινολόγος, ο Παιδίατρος, ο Καρδιολόγος… Δεν μπορείς να βγάλεις δουλειά, δεν μπορείς να είσαι 30 μέρες εφημερία. 

 

Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στον Καρδιολόγο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νοσοκομείο.

Γ.Κ.: Όχι, έχει παραιτηθεί.

 

Ερ: Και πώς αντιμετωπίζονται οι ασθενείς; Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, και στην δική σας κλινική είναι απαραίτητη η παρουσία Καρδιολόγου.

Γ.Κ.: Εμείς τους στέλνουμε στους ιδιώτες γιατρούς, όπως κάναμε παλιά. Επειδή έχω τρεις καισαρικές, ρώτησα πού να στέλνω τις γυναίκες και μου είπαν να πηγαίνουν έξω στους ιδιώτες γιατρούς. 

 

Ερ: Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα Νοσοκομεία που μου προαναφέρατε;

Γ.Κ.: Το ίδιο. Να πάρουμε τη Ρόδο που σήμερα ο μοναδικός Αναισθησιολόγος είναι από την Κω;

 

Ερ: Πιστεύετε πως, ο τρόπος αντίδρασής μας για τη στελέχωση του Νοσοκομείου, για την προάσπιση της υγείας μας, δηλαδή, με αιτήματα προς το υπουργείο ή προκηρύξεις που αποβαίνουν άκαρπες, είναι ο ενδεδειγμένος; 

Γ.Κ.: Οι αντιδράσεις μας γενικά, είναι ήπιες. Οι πολιτικοί δεν το αντιμετωπίζουν το κλίμα, γιατί όταν θα πάνε να χειρουργηθούν δεν θα έρθουν ούτε στο Νοσοκομείο της Κω, ούτε της Ρόδου, δεν πηγαίνουν ούτε καν σε δημόσιο Νοσοκομείο των Αθηνών. Βλέπετε που πηγαίνουν. Στα ιδιωτικά Νοσοκομεία.

 

Ερ: Θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε πιο δυναμικά; Εννοώ ως Σύλλογοι της Υγείας. 

Γ.Κ.: Τι να σας πω; Είναι θέμα του καθενός. Αλλά και να αντιδρούσαμε, το χαρτί μας άντε να πάει μέχρι τη ΔΥΠΕ και μετά στον κάλαθο των αχρήστων. 

 

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Προβήκατε σε εξώδικη διαμαρτυρία – καταγγελία κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου για το ζήτημα των εφημεριών, ένα διαχρονικό θέμα. Πείτε μου αρχικά, ποιες είναι οι ανάγκες του Νοσοκομείου μας σε εφημερίες; Πόσοι ειδικευμένοι γιατροί πρέπει να εφημερεύουν καθημερινά;

Γ.Κ.: Εξαρτάται από το είδος της Κλινικής. Δηλαδή, σε μια Χειρουργική Κλινική θα πρέπει να εφημερεύουν δύο γιατροί, ένας σε ενεργό εφημερία και ένας σε ετοιμότητα. Γενικά, για να δουλέψει μια Κλινική, με το ΦΕΚ των εφημεριών που υπήρχε, θα  έπρεπε μίνιμουμ να υπάρχουν πέντε γιατροί. Με το καινούργιο ΦΕΚ (2017) που πάμε να εναρμονιστούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ανεβεί στους οκτώ γιατρούς η κάθε Κλινική. 

 

Ερ: Όνειρο απατηλό…

Γ.Κ.: Όνειρο απατηλό όχι μόνο για το δικό μας Νοσοκομείο, αλλά και για Κλινικές Νοσοκομείων των Αθηνών. Στον σχετικό νόμο 4988 του 2017, αναφέρεται ότι, δίδεται μια προθεσμία τριών ετών ώστε να γίνουν προσλήψεις. Ούτε από τη μια κυβέρνηση ούτε από την άλλη έχουν γίνει αυτές οι προσλήψεις. 

 

Ερ: Το αντίθετο συμβαίνει, φεύγουν γιατροί.

Γ.Κ.: Φεύγουν γιατροί. Για ποιο λόγο; Γιατί υπάρχουν οικονομικά κίνητρα στο εξωτερικό. Έχουμε φτάσει να ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία σε μισθούς. Αυτή τη στιγμή, στην Πολωνία ο μισθός είναι 5.500 ευρώ, το ίδιο και στη Ρουμανία…

 

Ερ: Μιλάτε για χώρες που έχουν σχεδόν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με την Ελλάδα.

Γ.Κ.: Εννοείται. Δεν μιλάμε για παράδειγμα για την Αγγλία όπου, ο αντίστοιχος Κοτσίδας θα έπαιρνε 12.000 – 15.000 ευρώ (σε αντιστοιχία με τη λίρα). Εννοείται ότι, με τους μισθούς αυτούς δεν θα υπάρξει «φακελάκι». Σκεφτείτε ότι, ένας πανεπιστημιακός γιατρός, ένας καθηγητής στο «Αττικό» παίρνει μισθό 1.300 ευρώ και είναι μικρότερος απ’ τον δικό μου. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σέβεται το ελληνικό κράτος τον πανεπιστημιακό δάσκαλο. Εθελοτυφλούν και αφήνουν την κατάσταση για να μπορούν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία, να υπάρχει η διαιώνιση στα «φακελάκια» κ.λ.π.

Να σας πω ότι, ο Ρουμάνος υπουργός Υγείας είπε τον Νοέμβριο ότι, αύξησα τους μισθούς αυτούς για εσένα Ρουμάνε, να μην δίνεις «φακελάκι» και για να μην φύγουν οι γιατροί μας στο εξωτερικό.

 

Ερ: Και το δικό μας υπουργείο Υγείας, διαχρονικά, βολεύεται με αυτήν την κατάσταση.

Γ.Κ.: Βολεύεται γιατί έχει την τύχη ως κράτος να έχουμε πολλούς γιατρούς ανάλογα με τον πληθυσμό μας. 

 

Ερ: Ας επανέλθουμε στο θέμα των εφημεριών. Πού εστιάζεται η διαφορά σας με τη διοίκηση του Νοσοκομείου;

Γ.Κ.: Εν μέρει ξεκίνησε και από μια δική σας συνέντευξη στην εφημερίδα.

 

Ερ: Ναι, τη συνέντευξη με τον κ. Ηλία Χρυσόπουλο, μέλος της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Γ.Κ.: Ανέφερε πλασματικές εφημερίες. Απ’ ότι ξέρετε κι εσείς, δεν γίνονται ρομποτικά χειρουργεία, δηλαδή, δεν είμαστε στο σπίτι μας και γίνονται χειρουργεία στο Νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει πλασματικές εφημερίες. Να κάθομαι στο σπίτι μου και να μην πηγαίνω στο Νοσοκομείο. 

 

Ερ: Δηλαδή μου λέτε ότι δεν υπάρχουν πλασματικές εφημερίες.

Γ.Κ.: Ναι, δεν υπάρχουν πλασματικές εφημερίες. 

 

Ερ: Μένω σε αυτά που λέτε. Τελικά, πού καταλήξατε στη συνάντηση που είχατε;

Γ.Κ.: Το εξώδικο δεν το δώσαμε μόνο στη διοίκηση. Το δώσαμε και στην εισαγγελέα, στον έπαρχο και σε όλους τους βουλευτές του νομού. Ο κ. Καμπανής, με τον θεσμικό του ρόλο μας κάλεσε σε συνάντηση στο γραφείο του διοικητή, εξηγήθηκαν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, γιατί δεν ξέρουν όλοι πως δουλεύουμε, πώς εφημερεύουμε και δεν γίνεται με έναν και δύο γιατρούς να μπορούν να καλυφθούν 30 μέρες. Τους έβαλα για παράδειγμα την 25η Μαΐου που έπρεπε να ήταν εννέα γιατροί σε ενεργό εφημερία. Θα έπρεπε το Νοσοκομείο να έχει εννέα εφημερεία και ένα για τους αγροτικούς γιατρούς, σύνολο δέκα. Αυτοί οι χώροι δεν υπάρχουν. Το Νοσοκομείο κτίστηκε επί ιταλοκρατίας. Το ’98 που έγινε η νέα ανακαίνιση και προστεθήκανε 1000τ.μ., δεν έγινε ούτε ένα εφημερείο. Το κράτος λέει πως θα είναι το εφημερείο του γιατρού, 20τ.μ. να έχει κρεβάτι, να έχει ντους, γραφείο, βιβλιοθήκη και ίντερνετ. Αυτά ζητάει το κράτος με ΦΕΚ από μια ιδιωτική κλινική. Εμείς θέλουμε κάτι ανάλογο. Δεν θέλουμε να εφημερεύουμε κάθε μέρα, έχουμε οικογένειες, δεν είμαστε για εφημερίες 30 μέρες το μήνα. 

 

Ερ: Απ’ όσα μου λέτε, βγαίνει το συμπέρασμα ότι, το κράτος έχει δυο μέτρα και δύο σταθμά. Τα όλα αυτά απαιτεί από τις ιδιωτικές κλινικές αλλά δεν τα εφαρμόζει στις δημόσιες.

Γ.Κ.: Σε όλα τα άγονα Νοσοκομεία, δεν έχουν εφημερεία. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν δύο ή τρία. 

 

Ερ: Εάν γίνουν εφημερεία στο Νοσοκομείο, θα υπάρχει ειδικευμένος γιατρός 24 ώρες το 24ωρο;

Γ.Κ.: Ναι. Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε, αλλά να ξέρετε ότι θα κάνουμε τις 5 ενεργές εφημερίες και μετά ποιος θα είναι για τις άλλες; Θα πρέπει το Νοσοκομείο να προσλάβεις άλλους γιατρούς. Εμείς αυτή την παραχώρηση έχουμε κάνει. Έχουμε πει, επειδή δεν υπάρχει εφημερείο, αφήστε μας στο σπίτι, γιατί, ούτε φαγητό δεν έχουν, και σε πέντε λεπτά εάν χρειαστεί, θα είμαστε εκεί. Εξάλλου, αυτό το πρόβλημα το είχε η εκάστοτε διοίκηση. Να σας πω ότι, πριν κάποια χρόνια, είχε έρθει και ο επιθεωρητής υγείας, έβγαλε πόρισμα και το θέμα τέθηκε στο αρχείο.

Όλα τα ζητήματα τα συζητήσαμε με τη διοίκηση, λυθήκανε, επανερχόμαστε στο σύστημα που ισχύει 23 χρόνια, γιατί δεν γίνεται να τεντώσεις ένα γιατρό. Απ’ ότι κατάλαβα, το θέμα δεν είναι το πώς θα εφημερεύσουμε, αλλά θέμα επί της πληρωμής. Γιατί, τι γίνεται; Δεν μας πληρώνουν τις εφημερίες και πηγαίνουμε δικαστικά. Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε ένα δικαστήριο που ζητάγαμε εφημερίες από το 2014. 

Δηλαδή, τις κάνουμε και δεν μας τις πληρώνουνε.

 

Ερ: Σας χρωστούν εφημερίες από το 2014;

Γ.Κ.: Από το 2012 δεν μας πληρώνουν τις πρόσθετες εφημερίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Παθολογική κλινική και του Τεχνητού Νεφρού. Είναι δυο γιατροί. Νόμιμα μπορούν να καλύψουν τις 18 ημέρες. Για τις υπόλοιπες 12 πρέπει να μπουν πρόσθετες εφημερίες. Μπαίνουν πρόσθετες εφημερίες οι οποίες είναι απλήρωτες. Κι εμείς κάθε δύο χρόνια, μαζεύουμε τα ποσά που μας οφείλονται, πηγαίνουμε στα δικαστήρια και πάντοτε κερδίζουμε, αλλά μετά από δέκα – δώδεκα χρόνια. Αυτό γίνεται από το 2006. Εάν δεν κάνουμε την εφημερία, θεωρείται κακούργημα και πάμε μέσα. Όλο αυτό, εμείς οι 25 ειδικοί γιατροί το έχουμε αντέξει. Οι άλλοι, ούτε καν έρχονται…

 

Ερ: Για να καταλήξουμε, παραμένει η κατάσταση ως έχει κι εσείς περιμένετε τη δημιουργία εφημερείων.

Γ.Κ.: Δεν υπάρχει χώρος για εφημερεία στο Νοσοκομείο. Περιμένουμε το νέο Νοσοκομείο. Μόνο εκεί μπορούν να γίνουν εφημερεία. 

 

Ερ: Ελπίζω να είμαι εν ζωή όταν θα γίνει το νέο Νοσοκομείο.

Γ.Κ.: Το νέο Νοσοκομείο θα έπρεπε, αν όχι ο κωακός λαός, να το έχουν ζητήσει οι ξενοδόχοι. 

 

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών;

Γ.Κ.: Ενώ είπαν ότι θα κάνουν εμβολιαστικά κέντρα, θα προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν έχουμε δει κανέναν. Και αναγκάζονται κάποιοι συνάδελφοί μου να κάνουν και τα εμβόλια. Να σας πω πως, κλείσαμε γραφεία, συμπτύξαμε χώρους, για να γίνουν covid. Τα κουβούκλια που έχουν βάλει δεν είναι εμβολιαστικά κέντρα.

 

Ερ: Κατά την άποψή σας, τι πρέπει να γίνει;

Γ.Κ.: Προσλήψεις. 

 

Ερ: Αυτό το λέμε χρόνια…

Γ.Κ.: Είναι μεγάλη συζήτηση. Όλα επαφίενται στο οικονομικό θέμα. Όταν φοροδιαφεύγουμε εμείς οι ίδιοι, πώς το κράτος να μας πληρώσει; Πώς να έχει Νοσοκομεία, πώς να προσλάβει γιατρούς… Είναι ένας φαύλος κύκλος.

 

Ερ: Δεν θα πρέπει όμως να δίδονται μεγαλύτερα κονδύλια στην υγεία;

Γ.Κ.: Τα Νοσοκομεία εκ φύσεως είναι ζημιογόνες επιχειρήσεις. Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή και δεν μπορεί να την ελέγξει το κράτος, οι ίδιοι οι πολίτες τα λουζόμαστε. 

 

Ερ: Επανέρχομαι στο θέμα των προσλήψεων. Προκηρύσσονται θέσεις αλλά γιατροί δεν έρχονται.

Γ.Κ.: Μα όταν προκηρύσσεται μια – μία θέση, πώς θα έρθουν; Πρέπει να γίνονται μαζικές προκηρύξεις π.χ. για τρεις - τέσσερις Καρδιολόγους, το ίδιο για τους Παιδιάτρους.

 

Ερ: Κάτι τελευταίο. πότε θα κάνετε εκλογές;

Γ.Κ.: Ήταν να κάνουμε πέρσι τον Μάρτιο, αλλά δεν επιτρεπόταν. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, κανένας σύλλογος δεν κάνει εκλογές. Είχαμε κάνει εκλογές το 2012. Το ότι δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι πρόβλημα. Μέσα στο καλοκαίρι θα κάνουμε, αν και δεν είναι άμεση αυτή η προτεραιότητά μας. 

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" - ΦΥΛΛΟ 1062/10-06-2021

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν 1 μέρα Αντώνης Μίχας

    Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τις θέσεις του κ. Κοτσίδα. Ίσως θα πρέπει να τονισθεί, η μη ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.