Θερίζει η κατάθλιψη στην Κρήτη λόγω της οικονομικής κρίσης

Τα οικονομικά προβλήματα, η μείωση του εισοδήματος και η απώλεια εργασίας είναι ουσιαστικά τα αίτια για την έξαρση της κατάθλιψης ,αλλά και άλλων ψυχικών παθήσεων σε ολόκληρη το νησί, λένε οι ειδικοί.

Όπως λέει στο Flashnews.gr ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου Αντώνης Λιοδάκης , η οικονομική κρίση συμβάλει και διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή την κατάσταση των ανθρώπων, οι οποίοι ζουν τα δύο τελευταία χρόνια κυρίως μια οργισμένη θλίψη. Οι άνθρωποι νοιώθουν και θυμό και οργή και απόγνωση...

Αυτό το μάγμα λέει ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, είναι σε εκρηκτικές διαστάσεις σε επίπεδο κοινωνίας.

Πολλές αυτοκτονίες στο Ρέθυμνο

Όπως τονίζει ο κύριος Λιοδάκης σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής τα ποσοστά αυτοκτονιών στο Ρέθυμνο, είναι κατά πολύ αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και επίσης είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Κρήτης.

Η μίξη της οργής με τη θλίψη έχει δύο τρόπους για να εκφραστεί λέει ο γιατρός του κέντρου: "είτε να γυρίσει προς την αυτοκτονικότητα, όπως παρατηρούμε πως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και δεν εννοούμε μόνο το ότι ο κόσμος θα πέφτει από τα μπαλκόνια. Υπάρχει και η μεγάλη παθητικότητα, η αδράνεια, ο μαρασμός και ο χαμηλός ψυχισμός που διαμορφώνουν αυτό το σκηνικό της αυτοκτονικότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά στους άνδρες έχουμε και το πέρασμα στην πράξη, δηλαδή επιτυχημένες απόπειρες. Στις γυναίκες οι απόπειρες είναι περισσότερες αλλά δεν είναι επιτυχημένες."

Η άλλη εκδοχή, όπως λέει ο κύριος Λιοδάκης αυτής της οργισμένης θλίψης, είναι η εξέγερση.

Είναι το σημείο στο οποίο η ψυχιατρική συναντά την πολιτική. Πολλά από τα άτομα που έρχονται στο κέντρο ψυχικής υγείας λέει, θέτουν πολιτικά ερωτήματα, καθώς όπως λένε, μέχρι τώρα και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν έχουν καμία ελπίδα και δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης της ζωής τους.

Η δημιουργία νέων συλλογικοτήτων και παιδεία κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι η διέξοδος σύμφωνα με τον Αντώνη Λιοδάκη.

"Στο βάθος έχω μια ελπίδα" λέει ο κ. Λιοδάκης πως "ο άνθρωπος θα ξαναβρεί τις δυνάμεις μέσα του. Υπάρχουν έτσι και αλλιώς, αλλά είναι κλεμμένες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί μία αλλοτρίωση . Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αληθινές μας ανάγκες και επιθυμίες και να διαμορφώσουμε μια αγωνιστική διάθεση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Ίδια κατάσταση και στα Χανιά

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Χανιά σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Flashnews.gr ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, Γιώργος Κοκκινάκος.

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα εντούτοις όπως σημειώνει ο κ. Κοκκινάκος "από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε πως όχι μόνο στα Χανιά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχει αύξηση στις καταθλίψεις και γενικώς στις αγχώδεις διαταραχές.

Αιτία, είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Η απώλεια εργασίας ή η μείωση του εισοδήματος όπως λέει ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων έρχεται ως πληροφορία από την πρώτη επαφή με τον ασθενή.

Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια λέει, δεν είναι μόνο νέοι. "Βοήθεια ζητούν και μεσήλικες, που για κάποιο λόγο έχουν χάσει την εργασίας τους. Και αυτοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς όταν ένας άνθρωπος είναι προς τα δυσμάς του βίου του απειλείται περισσότερο. Ενώ ένας νέος άνθρωπος έχει το περιθώριο να αλλάξει τη ζωή του και να κάνει άλλες επιλογές."

Ο κύριος Κοκκινάκος συμβουλεύει τους ανθρώπους να δουν και την κοινωνική πλευρά του ζητήματος. "Οι άνθρωποι πρέπει να μπουν μέσα στο κοινωνικό τοπίο στο οποίο ζουν. Έτσι αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα"...

 

ΠΗΓΗ NEWSIT

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.