Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλιοπαιχνιδίσματα (Τα γράμματα χορεύουν)

Τα γράμματα χορεύουν

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφιση : Σαμαρτζή Ίρις

Εκδότης: Παπαδόπουλος

Σειρά:  Πετάει πετάει

Ο μπαμπάς είχε υποσχεθεί στη Ελίζα να τη γράψει σε σχολή χορού. Μ' αυτή την υπόσχεση ξεκίνησε το σχολείο. Εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Γιατί η Ελίζα έβλεπε τα πάντα διαφορετικά από τα άλλα παιδιά. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Πολλές φορές συμβαίνει να θεωρούμε τα παιδιά με δυσλεξία ή και άλλες μαθησιακές δυσκολίες ,ότι είναι τεμπέλικα ή αργόστροφα ή ακόμα ανοργάνωτα και χωρίς ενδιαφέρον .Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, παρά  μόνο  το  ότι δε μπορούν να δουν και να αντιληφθούν όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Έτσι λοιπόν ούτε την προσοχή τους μπορούν να εστιάσουν για αρκετή ώρα και το χειρότερο μετά από λίγο όλα φαίνονται να στροβιλίζουν και να χορεύουν μπροστά στα μάτια τους. Τα παιδιά αυτά δεν υπολείπονται σε δείκτη νοημοσύνης ,ούτε σε ταλέντα. Απλά θέλουν διαφορετικό τρόπο μάθησης και υποστήριξης. Κι αυτός είναι ίσως  ο λόγος που τα κάνει διαφορετικά. Ας μην ξεχνάμε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχουν υπάρξει , είχαν δυσλεξία (Αϊνστάιν, Έντισον κ.α) Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, όταν κάποιο παιδί συλλαβίζει ή κάνει πολλά λάθη στην ορθογραφία ή το γραπτό του δε διαβάζεται .Είναι σίγουρο πως χρειάζεται διάγνωση από ειδικούς και σωστή αντιμετώπιση.

Το πρώτο παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα με θέμα τη δυσλεξία. Μέσα από αυτήν την ιστορία μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η δυσλεξία δεν είναι κάτι κακό, απλά τα παιδιά με δυσλεξία βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Είναι ένα όμορφο βιβλίο στα χέρια δασκάλων και γονιών να συνειδητοποιήσουν πόσο χαρισματικά είναι τα παιδιά με δυσλεξία.

  To 2o Δ.Σ  Καλυθιών και η δασκάλα κ. Κατερίνα Βραχνά  με τα παιδιά του τμήματός της, είναι και πάλι κοντά στο « Μαγικό Κόσμο».

Tα παιδιά σ’ αυτή την περίπτωση δε ζωγράφισαν ούτε έγραψαν κάποια κριτική , αλλά έκαναν άλλου τύπου δραστηριότητες που μπορείτε να  δείτε παρακάτω.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ :

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ

 

1. Η Ελίζα μπερδεύεται με τα γράμματα . Αν ήσουν φίλος της ,τι συμβουλή θα της έδινες και ποιες 3 λέξεις θα της μάθαινες ;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. Ο μπαμπάς της Ελίζας τη βοηθάει με τα μαθήματά της. Εσένα τι σου αρέσει να κάνεις με τον μπαμπά σου ;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

3. Η Ελίζα θέλει να μάθει να χορεύει . Εσύ τι θα ήθελες να μάθεις να κάνεις και γιατί ;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

4. Φαντάσου ότι είσαι ο συγγραφέας  αυτού του βιβλίου. Σκέψου ένα δικό σου τίτλο και γράψε ένα δικό σου τέλος για το παραμύθι.

…………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..............................................

Απαντήσεις μαθητών:

1.Συμβουλές : να διαβάζει περισσότερο, να μην στενοχωριέται, να μην σταματάει την προσπάθεια για τα γράμματα και το χορό. Λέξεις : βιβλίο, γράμματα, σχολείο, αγάπη, χορός, μπαμπάς

2. Με τον μπαμπά τους παίζουν , διαβάζουν, συζητούν, τσακώνονται, βλέπουν τηλεόραση, πάνε βόλτες

3. Θα ήθελαν να μάθουν χορό, καράτε, ποδόσφαιρο, μαγειρική, αγγλικά

4. τίτλοι : η Ελίζα, η Ελίζα και ο μπαμπάς της, τα τρελά γράμματα

Το τέλος : Α) Στο τέλος η Ελίζα διάβαζε πολύ και κατάφερε να γίνει γιατρός και βοηθούσε πολλά παιδιά. Β) η Ελίζα μπορεί να μην έμαθε πολύ καλά τα γράμματα αλλά έμαθε να χορεύει ώσπου έγινε μια πριμα μπαλαρίνα. Γ) Ο μπαμπάς της Ελίζας ήταν πάντα δίπλα της σε ότι κι αν έκανε και τη βοηθούσε σε όλα. Έτσι η κόρη του έγινε μια καλή κοπέλα που αγαπούσε τα γράμματα και το χορό.

    Δασκάλα: Κατερίνα  Βραχνά με το τμήμα Β1 από το  2ο Δ. Σ Καλυθιών

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.