Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλιοπαιχνιδίσματα (Καληνύχτα, μαμά)

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΜΑ

 

Συγγραφέας : Μαρία Παπαγιάννη

Εκδόσεις : Πατάκη

Εικονογράφηση : Ντανιέλα Σταματιάδη

ISBN : 978-960-16-0229-5

-        Κοιμήσου μωρό μου.

-        Δεν νυστάζω ακόμα, μαμά!

Η μικρούλα Ματίνα μηχανεύεται χίλιους τρόπους για να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο πριν την τελευταία καληνύχτα. Η μαμά της με αγάπη και τρυφερότητα θα προσπαθήσει να διαλύσει τους φόβους της για το σκοτάδι και να της δείξει το δρόμο για τον κόσμο των ονείρων. Συνταξιδώτες τους όλοι οι ήρωες των κλασικών παραμυθιών – η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, ο Πινόκιο - ,που κι αυτοί κάθε νύχτα κοιμούνται κι ονειρεύονται.

Όπως η Ματίνα, πάρα πολλά παιδιά δυσκολεύονται να πάνε το βράδυ για ύπνο. Το σκοτάδι είναι πολύ τρομακτικό για τα περισσότερα. Κι έτσι χίλιες δυο δικαιολογίες και προφάσεις επιστρατεύονται, για να αναβάλουν την ώρα αυτή. Εδώ στρατηγικό ρόλο, έρχονται να παίξουν οι γονείς. Ιδιαίτερα οι μαμάδες που με τρυφερότητα και υπομονή πρέπει να χειριστούν το ζήτημα, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσο είναι μωρά, το μέσο που χρησιμοποιεί κυρίως η μητέρα είναι το νανούρισμα. Μεγαλώνοντας όμως αυτό αντικαθίσταται από το παραμύθι. Όλα σταματούν να ησυχάζουν, όταν τα αγαπημένα χείλη ξεστομίζουν : «Λοιπόν μια φορά κι έναν καιρό…»

Συχνά ένα παραμύθι δεν είναι αρκετό και βέβαια ούτε λόγος για αλλαγή στο σενάριο. Αμέσως έρχεται η διόρθωση : «Δεν είναι σωστό έτσι όπως το λες»   !

Το παραμύθι λειτουργεί συνδετικά, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον κόσμο των ονείρων. Τότε όλα παραμερίζονται μαζί και ο κάθε φόβος και αφήνεται το παιδί να αποκοιμηθεί μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες των κλασικών παραμυθιών που για χατίρι του, πάνε κι αυτοί όλοι να αποκοιμηθούν. Και πόσο πιο γλυκός είναι ο ύπνος όταν κοιμόμαστε αγκαλιά με τη μαμά ή το μπαμπά!

Τα όνειρα, μας περιμένουν για ένα όμορφο ταξίδι, για το οποίο μας έχει ξεπροβοδίσει η μαμά με μια αγκαλιά κι ένα γλυκό φιλί. Μοιάζουν με μπαλόνια πολύχρωμα που αν τα πιάσουμε, θα μας σηκώσουν ψηλά στον ουρανό.

Πολύ τρυφερό κι όμορφο βιβλίο, κατάλληλο να διαβαστεί από μικρά παιδιά, που είτε φοβούνται το σκοτάδι, ή δε θέλουν να πάνε για ύπνο εύκολα.

Τα παιδιά έγραψαν τι κάνουν πριν κοιμηθούν ή για να καθυστερήσουν την ώρα του ύπνου:

 Δε φοβάμαι το σκοτάδι. (Αριστοτέλης)

Εγώ δε φοβάμαι το σκοτάδι γιατί κάθε βράδυ πίνω ένα ποτήρι γάλα. (Νικόλας- Μάριος)

Εγώ κάνω πολύ ώρα μπάνιο.

( Νικόλας Ήλιος)

Εγώ φοβάμαι πολύ το σκοτάδι. Πριν κοιμηθώ βλέπω τηλεόραση. ( Τζεσιόλα Τζαράι)

Δε φοβάμαι το σκοτάδι. ( Μαργαρίτα Καλσάτου)

Φοβάμαι το σκοτάδι. Προτού να πάω για ύπνο κάνω μπάνιο και πίνω ένα ποτήρι γάλα.

( Σταματία Λιoντή)

Επίσης ζωγράφισαν τη Ματίνα και ίσως τους εαυτούς τους.

Ζίντρο Σοφία , Νίκος  Ήλιος , Νικόλας –Μάριος Μπουλάς,  Σταματία  Λιοντή, Θωμάς Νάτσιος,  Θοδωρής Τριμμάτης , Μιλτιάδης  Ζαμάγιας, Άλλα Άλφι,  Σάρκα Χρήστος, Σουζάνα Χασάνι, Τσαμπανάκης Νικόλαος, Τριαντάφυλλος Κοντογιάννης,  Ματούλα Μπαλάσα,

Πέτρος  και  Αγγελίνα Τζανετουλάκου, , Χριστίνα Ατσά, Αριστοτέλης Κουφός

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.