Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλίο στο μικροσκόπιο (Ένας απρόσμενος φίλος)

Ένας απρόσμενος φίλος

 

Συγγραφείς:  Βασίλης Κουτσιαρής ,Γιάννης Διακομανώλης

Εικονογράφηση: Ζωή Λούρα

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη 2012

ISBN 978-618-80218-0-8

     Είναι ωραίο να έχουμε φίλους. Κυρίως αν πριν έχουμε ζήσει τη μοναξιά και την απομόνωση. Όπως το βιβλίο που βρισκόταν στο ράφι της βιβλιοθήκης, μόνο και ξεχασμένο. Όταν ο Φώτης ,ο ήρωας της ιστορίας μας, το διαλέγει ανάμεσα στα τόσα άλλα, ένιωσε μια ανείπωτη χαρά κι ευτυχία να το κυριεύει. Έτσι ξεκινάει μια όμορφη φιλία, με τακτικές επισκέψεις στη βιβλιοθήκη, διάβασμα, ανταλλαγή συναισθημάτων. Όταν όμως  ξαφνικά ο Φώτης σταματά τις επισκέψεις, το βιβλίο μας ξαναγυρνά στη μοναξιά του  γεμάτο απαισιόδοξες σκέψεις. Μα κάποια στιγμή ,ο μικρός επιστρέφει, όμως κάτι έχει αλλάξει κι αυτό γίνεται αντιληπτό από τα έντονα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Ο Φώτης είναι πλέον τυφλός. Και το βιβλίο στενοχωριέται που ο φίλος του δε μπορεί πια να το διαβάσει και να το απολαύσει. Εξάλλου γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση του Φώτη. Μια ζωή κι εκείνο, στέκεται στο ράφι ,χωρίς να μπορεί μόνο του να δει την ομορφιά του κόσμου. Πάντα περίμενε κάποιον, για να μπορέσει να “δει” μέσα απ' τα μάτια του. Τα δάκρυα του παιδιού και η δύναμη της φιλίας, δημιουργούν το θαύμα. Τα γράμματα δυναμώνουν, πετιούνται ,ανασηκώνονται και γίνονται ανάγλυφα για χάρη του τυφλού παιδιού. Μπορεί και πάλι να ξαναδιαβάσει χρησιμοποιώντας την αφή..Η χαρά τον πλημμυρίζει. Ναι η ζωή είναι ωραία, όταν έχεις αληθινούς φίλους. Το λέει και ο τίτλος του ευτυχισμένου πια βιβλίου της ιστορίας μας.

    Τρυφερό κι ευαίσθητο, ένα βιβλίο για την αληθινή φιλία, αλλά όχι μόνο. Ταυτόχρονα περνάει και πολλά μηνύματα. Σε μια εποχή που επικρατεί  παντού ο «ηλεκτρονικός πυρετός», ιδίως στα παιδιά  και το ηλεκτρονικό βιβλίο αρχίζει και καταλαμβάνει μια μεγάλη θέση  καθημερινά , στην ιστορία μας,  βρίσκουμε: τη βιβλιοθήκη ,τα βιβλία στα ράφια, το ψάξιμο, την επιλογή και το διάβασμα μέσα στον ίδιο χώρο!

 Ακόμα μας δείχνει, πως ποτέ δε γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει η ζωή ανά πάσα στιγμή. Χρειάζεται δύναμη και θάρρος για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Αν έχουμε δίπλα μας καλούς φίλους, τότε τα δύσκολα γίνονται πιο απλά, μπορούμε να προσπαθήσουμε και να τα καταφέρουμε.

Θίγεται το θέμα της διαφορετικότητας, συγκεκριμένα  της κατάστασης που προκύπτει από  μια προσωρινή τύφλωση, με τρόπο φυσικό,   αφήνοντας μια νότα αισιοδοξίας, καθώς τελειώνει η ανάγνωση.  

Μια καλή πρόταση για δώρο, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές!

  Mε αφορμή την «Ημέρα λευκού μπαστουνιού» στις 15 Οκτωβρίου, έγιναν αρκετές δραστηριότητες σχετικά στο σχολείο μας,   με  τα παιδιά της Β’ τάξης. Μια από αυτές ήταν και η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου. Δημιούργησε πολλά συναισθήματα στα παιδιά κι αφορμή για συζήτηση. Στη συνέχεια ζωγράφισαν  και  κάποια δημιούργησαν  τη δική τους ιστορία. Έγιναν μικροί συγγραφείς. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ζωγραφιές τους:    εδώ

  Β1 τάξη Δ. Σ Ζηπαρίου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.