Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Το χαμόγελο της Σεμέλης)

Βιβλίο: Το χαμόγελο της Σεμέλης

Συγγραφέας: Μαρίνα Μιχαηλίδου – Καδή

Εικονογράφηση: ConstangevonKitzihg

Εκδόσεις: Πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Διάκριση: Βραβείο εκδοτικής αρτιότητας 2010-2011 Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου

Γιατί οι μεγάλοι δε χαμογελούν πολύ; Ρωτάει η Σεμέλη τη μητέρα της.

Η Σεμέλη είναι ένα κορίτσι που βάζει στόχους και προσπαθεί να τους πραγματοποιήσει μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις. Είναι ένα παιδί που παρατηρεί τον κόσμο γύρω της και καταλαβαίνει πως η δική της διάθεση είναι συνδεδεμένη με τη διάθεση των άλλων.

Γιατί δε χαμογελούν οι μεγάλοι;  Οι απαντήσεις πολλές και διαφορετικές αλλά καμιά δεν την ικανοποιεί.   Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;  Ο παππούς πιστεύει ότι  για τον καθένα είναι κάτι ξεχωριστό.  Ώσπου μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο, μια συνάντηση που απαιτεί θυσίες από τη Σεμέλη, θα της δώσει την απάντηση και θα εδραιώσει το χαμόγελο στα δικά της χείλη.

Ένα καλογραμμένο βιβλίο  που αφορά  στην αγάπη και την αξία της προσφοράς  και παράπλευρα αγγίζει  θέματα όπως αυτό της αυτονομίας και της αυτοδιαχείρισης των προβλημάτων του παιδιού. Μια ρεαλιστική ιστορία τοποθετημένη στη σύγχρονη εποχή, όπου το κάθε παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του, τα όνειρα, τις προσδοκίες, τα προβλήματα  και την καθημερινότητά του. Η Σεμέλη θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε σημερινό παιδί.  Ένα απολαυστικό κείμενο που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Η Μαρίνα Μιχαηλίδου Καδή χρησιμοποιώντας σωστά τη γλώσσα και προκαλώντας ερεθίσματα για προβληματισμό περιγράφει και κωδικοποιεί αφήνοντας στο μικρό αναγνώστη να βγάλει αβίαστα τα δικά του συμπεράσματα.

Η καταπληκτική εικονογράφηση της  ConstangevonKitzihg δένει απόλυτα με το κείμενο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.