Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Το τέρας έρχεται)

Βιβλίο: Το τέρας έρχεται

Συγγραφέας: Πάτρικ Νες

Εικονογράφος: Τζιμ Κέυ

Εκδόσεις: Πατάκη

Διακρίσεις: Carnegie, KateGreenaway, DeutscherJugenditeraturpreis

Όταν η λογοτεχνία καταπιάνεται με τα σκληρότερα θέματα της ζωής.

Υπάρχει τίποτα πιο σκληρό για ένα παιδί από το θάνατο της μητέρας;  Υπάρχει  κι αυτό είναι οι ενοχές που φέρνει η επιθυμία του θανάτου της. Μια επιθυμία που εγκαθίσταται ασυνείδητα μέσα στην καρδιά του παιδιού   έτσι ώστε να τελειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εφιάλτες,  τόσο για το ίδιο όσο και για την άρρωστη μητέρα του.   Μια επιθυμία που γεννιέται μέσα σε δεινές καταστάσεις, που έρχεται αντίθετη στη λογική και την ειλικρινή αγάπη με την οποία δένονται  τα δυο άτομα, που συνοδεύεται από  μεγάλο πόνο και τύψεις και  είναι ικανή να αποδομήσει ακόμα και την πιο ισχυρή προσωπικότητα πόσο μάλλον ένα παιδί.

Στην ιστορία του Πάτρικ Νες , ο δεκατριάχρονος Κόνορ βιώνει το γολγοθά της καρκινοπαθούς μητέρας του βλέποντας την να λιώνει μέρα με τη μέρα μέσα σε αβάσταχτους πόνους. Συνειδητά δε θέλει να δεχτεί την ιδέα του επικείμενου θανάτου της, αποφεύγει να συζητά με οποιονδήποτε την κατάσταση που τον ταλαιπωρεί και διώκεται από τρομερούς εφιάλτες ώσπου έρχεται ακόμη ένας  να προστεθεί στη ζωή του. Ένα έλατο ζωντανεύει και αναλαμβάνει να τον ξεναγήσει στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής και συμπεριφοράς, στον εσωτερικό κόσμο του ίδιου του Κόνορ, αυτόν που εκείνος αντιπαλεύει , που αδυνατεί να κατανοήσει. Η προσωποποίηση του ελάτου  που στην πραγματικότητα είναι ένας  άλλος εαυτός του Κόνορ, τον αναγκάζει να δεχτεί την αλήθεια έτι ώστε να καταφέρει να απαλλαγεί από τους εφιάλτες και τις ενοχές.

Μπορεί να εξορκίσει κάποιος τον θάνατο; Όχι, δεν μπορεί να τον εξορκίσει, να τον αποφύγει, να τον εξηγήσει. Το θάνατο μπορεί  μόνο να τον αποδεχτεί σα φυσικό επακόλουθο της ζωής.  Δεν μπορεί να τον παλέψει, δεν μπορεί να αποσπάσει από τα χέρια του το αγαπημένο πρόσωπο που εκείνος έβαλε σα στόχο. Όταν τύχει να νιώσει δίπλα την ανάσα του το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αφεθεί ώστε να βιώσει ολόκληρο τον πόνο  και μετά να συνεχίσει προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές.

Με μεγάλη μαεστρία ο Πάτρικ Νες στηριζόμενος σε μια –προφανώς βιωματική-  ιδέα της συγγραφέως Σοβόν Ντάουτ, που δεν έγινε βιβλίο από εκείνη την ίδια αφού την πρόλαβε ο θάνατος,  παρουσιάζει τον εσωτερικό κόσμο ενός παιδιού που υποφέρει.  Οι τρεις ιστορίες που λέει το έλατο στο παιδί αλλά και ο πρώτος εφιάλτης που το ταλαιπωρεί  δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η αλήθεια που πολλές φορές δεν βλέπουμε ή δεν αντέχουμε να παραδεχτούμε. Η ιδιαίτερα σκοτεινή   εικονογράφηση προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη φόρτιση στο ήδη  έντονο κείμενο.

Ναι, είναι ένα βιβλίο  για μεγάλα παιδιά (σίγουρα πάνω από 12) που πονά αφάνταστα αλλά αναφέρεται σε υπαρκτό θέμα και μπορεί να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου το παιδί  θα πειραματισθεί και θα έρθει σε επαφή με καταστάσεις τις οποίες δυστυχώς αργά ή γρήγορα θα συναντήσει στην πραγματική του ζωή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.