Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Στο δρόμο του ήλιου)

Βιβλίο: Στο δρόμο του ήλιου

Συγγραφέας: Ειρήνη Κατσίπη- Σπυριδάκη

Εκδόσεις: Κέδρος

Διάκριση: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2007

Ζεστή, ρέουσα γλώσσα,  άψογο λεξιλόγιο, ζωντανές εικόνες,  ενδιαφέρουσα πλοκή και συναισθηματική φόρτιση είναι όσα χαρακτηρίζουν το ιστορικό μυθιστόρημα της Ειρήνης Κατσίπη. Ένα οδοιπορικό της  «αρχής του τέλους» για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας που αφορά στην περίοδο 1914- 1922. Η πρώτη προσφυγιά  κατοίκων των Βουρλών  το 1914 στη Νάξο , η επιστροφή, η  έλευση του ελληνικού στρατού, η Απελευθέρωση  του Αϊδινίου, η εκστρατεία στο Σαγγάριο, η  οπισθοχώρηση,  η κατάσταση του  Πόντου,  η καταστροφή της Σμύρνης, ο ξεριζωμός δίνονται μέσα από την ιστορία του νεαρού Λουκά Ζαχαριάδη. Το βιβλίο γραμμένο για εφήβους κρατά με απόλυτη επιτυχία το μέτρο ανάμεσα στο μύθο και τα ιστορικά στοιχεία, δίνει πληροφορίες  χωρίς να φτάνει σε υπερβολές, κρατά την αντικειμενικότητα σε γεγονότα που εγείρουν συναισθηματισμό και μπορούν εύκολα να παραποιηθούν κάτω από προσωπικές αντιλήψεις. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δίπλα στο Λουκά οι τρεις φίλοι του –σκοπίμως βαλμένοι από τη συγγραφέα αφού με τη ζωή και τη δράση τους  επιτρέπουν στον αναγνώστη - πέρα από την εξέλιξη στην πλοκή του μύθου-  να γνωρίσει από πολλές πλευρές τα γεγονότα της εποχής.  Παρόν επίσης ο Σαρίφ που «τούρκεψε» κάτω από το φόβο και τις απειλές αλλά ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει στο Χριστό.

Η αναφορά στο «καραμανλήδικα» βιβλία που γράφονταν  με την ελληνική αλφάβητο στην τούρκικη γλώσσα, από έλληνες της Σμύρνης για τον τουρκόφωνο ελληνικό πληθυσμό που κατοικούσε στα βάθη της Μικράς Ασίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού είναι από τα γεγονότα που δεν είναι ευρέως γνωστά.

Το κείμενο ενώ περιγράφει τραγικές στιγμές της ιστορίας καταφέρνει να δείχνει αισιόδοξο. Οι ήρωες ακολουθούν τον ήλιο ξεκινώντας από την ανατολή και καταλήγοντας στη δύση. Το βιβλίο τελειώνει με τη φράση «Η ζωή συνεχίζεται. Δεν τελειώνει στη Σμύρνη» και έτσι δίνει στον αναγνώστη ερεθίσματα να ενδιαφερθεί,  να ψάξει, να μάθει για την κατάληξη των δυο εκατομμυρίων προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Το βιβλίο της κ. Κατσίπη είναι από τα καλύτερα εφηβικά που έχουν γραφτεί  πάνω στο θέμα της Μικρασιατικής καταστροφής. 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.