Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Ο Αστέρης και το δωμάτιο των πέντε αστεριών)

Βιβλίο: Ο Αστέρης και το δωμάτιο των πέντε αστεριών

Συγγραφέας: Αιμιλία Σιρώνη

Εικονογράφος: Μάρω Αλεξάνδρου

Εκδόσεις: Παρρησία

Διάκριση: Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Η ζωή των γονιών φωτίζεται από τον ερχομό του γιού τους και γιαυτό του δίνουν το όνομα: Αστέρης. Εκείνος είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουν και του αξίζει  να του εξασφαλίσουν με τα μέσα που διαθέτουν ό,τι καλύτερο. Έτσι του ετοιμάζουν ένα μικρό δωμάτιο που ωστόσο φροντίζουν να το κάνουν να δείχνει όπως η θάλασσα γαλάζιο, όπως ο ουρανός λαμπερό. Εκεί βρίσκεται το καλοκαίρι, ο μικρός παράδεισος του παιδιού. Έξω από το δωμάτιο ωστόσο όλα δείχνουν γκρίζα.

Η τρυφερή ιστορία της Αιμιλίας Σιρώνη περιγράφει επακριβώς τη ζωή των παιδιών μέσα στα μικρά διαμερίσματα και τις εικόνες που αυτά αντικρίζουν  καθημερινά από τα παράθυρά τους. Η απομόνωση και  η δύσκολη επιβίωση  στις πόλεις και μέσα στα διαμερίσματα- κλουβιά είναι το θέμα του βιβλίου.

Τα ονόματα των μικρών ηρώων  «Αστέρης και  Διαμαντής» αποτυπώνουν ακριβώς τη θέση που κατέχουν εκείνα στην καρδιά των γονιών τους.

Το γκρίζο χρώμα που επικρατεί στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας  βάφει κατ’ επέκταση τις ζωές των σύγχρονων ανθρώπων που μέσα στην αγωνία για την επιβίωση έδιωξαν το χρώμα από τη ζωή τους.

Το  μικρό δωμάτιο  των  «επτά βημάτων» όπου κοιμάται και ζει ο Αστέρης  δείχνει τις δυσκολίες μέσα στη δύσκολη από οικονομικής πλευράς εποχή. Πολλά είναι τα παιδιά που θα στερηθούν έναν επαρκή για τις ανάγκες τους χώρο επιβίωσης.

Η διακόσμηση του δωματίου με τις μπλε κουρτίνες και τα φωτεινά χρώματα φανερώνει τη δύναμη του ανθρώπου να παρέμβει και να δημιουργήσει σε έδαφος που φαίνεται άγονο.

Η απόφαση του Αστέρη να βάψει τον τοίχο του ακάλυπτου έτσι ώστε να φέρει το καλοκαίρι και έξω από το δωμάτιό του τονίζει τον τρόπο σκέψης των παιδιών αυτών που ακόμα μπορούν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για να κατακτήσουν τα όνειρά τους.  Εάν οι μεγάλοι ρωτούσαν τα παιδιά τότε σίγουρα ο κόσμος θα ήταν έγχρωμος.

Οι ενέργειες του Αστέρη αποδεικνύουν τη δύναμη που κρύβει ο άνθρωπος, τη σημασία της αυτενέργειας και της αποφασιστικότητας και γίνονται παράδειγμα για τους μεγάλους  ενώ η συνεργασία του με τον Διαμαντή δείχνει τον τρόπο επίτευξης καλύτερων αποτελεσμάτων.

Ένα όμορφο κείμενο  γεμάτο μηνύματα από την Αιμιλία Σιρώνη με μια υπέροχη εικονογράφηση από την ταλαντούχο  Μάρω Αλεξάνδρ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.