Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Μάνα δεν είναι μόνο μία)

Βιβλίο: Μάνα δεν είναι μόνο μία

Συγγραφέας:  Φράνση Σταθάτου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Διάκριση : Βραβείο Μυθιστορήματος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2004

Πότε μια  γυναίκα είναι  μάνα; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο βιβλίο της Φράνσης Σταθάτου   για να καταλήξει στην απάντηση ότι τυχαίνει πολλές φορές η μάνα να μην είναι μόνο μία, αυτή που γέννησε, αλλά εξίσου «μάνα» είναι και εκείνη που μεγάλωσε κατ’ επιλογήν της ένα παιδί που δε βγήκε από τα σπλάχνα της, ένα παιδί για το οποίο βρέθηκε πρόθυμη να θυσιάσει πολλά.

Το θέμα της υιοθεσίας λοιπόν απασχολεί το βιβλίο  και εστιάζει ιδιαίτερα στο γεγονός της  αποκάλυψης,   φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη να είναι από την μικρή τους ηλικία ενημερωμένα τα παιδιά που βρίσκονται μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Πόσες φορές η αλήθεια μπορεί να μείνει κρυφή;  Είναι σε όλους γνωστές πολλές περιπτώσεις όπου το υιοθετημένο παιδί μαθαίνει για την υιοθεσία από ξένους «καλοθελητές» και οπωσδήποτε αυτό το γεγονός μπορεί να σταθεί ικανό να κλονίσει τον ψυχικό τους κόσμο και να άρει την εμπιστοσύνη του στους θετούς γονείς και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους γενικότερα.

Το σκηνικό της ιστορίας στήνεται σε μια κατασκήνωση, εκεί όπου συναντώνται διαφορετικά άτομα με διαφορετικά βιώματα και χαρακτήρες.  Βασικοί ήρωες δυο φίλες η Μάρω και η Γιολάντα μέσα από τη σχέση των οποίων θίγεται παράπλευρα και το θέμα της δυνατής φιλίας στη μαθητική ηλικία εκεί όπου δημιουργούνται δεσμοί με βάση την ειλικρίνεια και το πραγματικό ενδιαφέρον.

Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιους να πάρουν αρνητική στάση απέναντι σε ένα υιοθετημένο παιδί; Ποια είναι η συμπεριφορά των θετών γονιών απέναντι στο παιδί; Ποια είναι η αντίδραση της ηρωίδας όταν μαθαίνει την αλήθεια;

Με ζωντανή ρέουσα γλώσσα, δυνατές εικόνες και αυθεντικούς διαλόγους  η τρυφερή και καλογραμμένη ιστορία της  Φράνσης  Σταθάτου θίγει ένα καυτό θέμα που παραμένει πάντα επίκαιρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.