Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Η μοναξιά των συνόρων)

Βιβλίο: Η μοναξιά των συνόρων

Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Διάκριση: Βραβείο Λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους «Αναγνώστη» 2014

Εκείνη και η άλλη κι ανάμεσά τους τα σύνορα που έβαλε ο φόβος για το διαφορετικό, οι κοινωνικές ανισότητες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι παγιωμένες συμπεριφορές και αντιλήψεις. Η μοναξιά αυτών των συνόρων γίνεται αβάσταχτη κι όμως αρκεί ένα βήμα για να περάσει κάποιος απέναντι, να έρθει κοντά στον άλλον,  να δει με τη δική του ματιά που τελικά δεν διαφέρει πολύ.

Η ιστορία της Γλυκερίας Γκρέκου διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Πατήσια όπου καλούνται να συμβιώσουν άτομα διαφορετικής προέλευσης και κουλτούρας. Η Χαρούλα είναι η συνταξιούχος δασκάλα που αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι όπου μεγάλωσε τα παιδιά της παρόλο που βλέπει την αλλαγή στη γειτονιά που αγάπησε. Τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο με παλιά. Οι περισσότεροι γείτονες είναι αλλοδαποί που μένουν στοιβαγμένοι στα σπίτια που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες. Η Χαμιντάινα είναι μια δεκατριάχρονη Αφγανή που μένει στο κοντινό υπόγειο. Έχει έρθει με ον αδερφό της ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Περνάει τις ώρες της κλεισμένη στο δωμάτιο φοβούμενη κι εκείνη την άγνωστη πόλη της οποίας αγνοεί τη γλώσσα και την κουλτούρα.  Η Χαρούλα θα κάνει το πρώτο βήμα να έρθουν κοντά οι δυο τους για να βάλουν τέλος στη μοναξιά τους  να απελευθερωθούν από το φόβο και να ξαναφέρουν την ελπίδα στη ζωή τους.

Ξενοφοβία, διαφορετικότητα, τα προβλήματα που  έφερε η εγκατάσταση των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι τα θέματα που διαπραγματεύεται το καλογραμμένο βιβλίο της Γλυκερίας Γκρέκου η οποία με την αναφορά στους πρόσφυγες της Μικρασίας δείχνει τη διαχρονικότητα των προβλημάτων της προσφυγιάς που αφορά όλους τους λαούς.

Η εναλλαγή χρήσης της πρωτοπρόσωπης με την τριτοπρόσωπη γραφή δίνει τη δυνατότητα να βγει στην επιφάνεια ο εσωτερικός κόσμος των ηρώων.  Δεμένη πλοκή, πραγματικοί χαρακτήρες, γλώσσα που ρέει είναι στα θετικά του βιβλίου που αφορά τόσο σε μεγάλα παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.