Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο)

Βιβλίο: Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Διάκριση: Βραβείο Κυπριακού συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου

Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη το 2007 στη Γαλλία, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο με περιβαλλοντικό και οικολογικό ενδιαφέρον.

Τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων ανθρώπων τους οδηγούν να κλείσουν τις αλυκές ενός υγροβιότοπου ώστε να εκμεταλλευτούν τις εκτάσεις με άλλον πιο συμφέροντα τρόπο. Έτσι τα φλαμίνγκο που για αιώνες ζούσαν και αναπαράγονταν στην περιοχή αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και με τον τρόπο αυτό σπάει η τροφική αλυσίδα , απειλείται η ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος με την εξάπλωση κουνουπιών, βατράχων ακόμα και ποντικών  ενώ  οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα θέματα ανεργίας που προέκυψαν και τη μάχη με τη φύση.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί δυο  ήρωες που έχουμε ξανασυναντήσει σε ένα άλλο  υπέροχο βιβλίο του με σχετικό θέμα,  στο «Μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας», δίνοντας έτσι μια συνέχεια στο έργο του. Η Λίντσεϋ και ο Πωλ αυτή τη φορά καλούνται να λύσουν το πρόβλημα που δημιουργείται στο δέλτα του Ροδανού ποταμού. Εκεί θα συναντήσουν το νεαρό Πιερ του οποίου ο νεανικός ενθουσιασμός, η ευκολοπιστία, η άγνοια  και η φιλοδοξία τον κάνουν αρχικά συμμέτοχο στην περιβαλλοντική καταστροφή που επέρχεται.

Μια γυναίκα που αλλάζει πρόσωπο  και δένει τα γεγονότα θα μπορούσε να είναι η ίδια η φύση, ή η περιοχή στην οποία παρεμβαίνουν οι άνθρωποι. Τα παιδιά μπορούν να την αναγνωρίσουν, όχι όμως και οι μεγάλοι οι οποίοι πνιγμένοι στα προβλήματα προσπαθούν να την πολεμήσουν και να της φορτώσουν ευθύνες.

Οργανώσεις που φέρουν άδικα τον τίτλο «οικολογικές» αλλά στην ουσία εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, η δίψα για εξουσία και η απληστία για οικονομικό κέρδος σε βάρος άλλων, η δύναμη που έχει ο λαός όταν είναι ενωμένος, η αστοχία των κινήσεων όσων έχουν τη δύναμη,  περνούν μέσα στις σελίδες αυτού του εξαιρετικού βιβλίου που είναι γραμμένο με ανάλαφρο ύφος, αρκετό χιούμορ και χωρίς καθόλου διδακτισμό παρά το γεγονός ότι περνάει πάρα πολλά μηνύματα στους νεαρούς αναγνώστες που θα το διαβάζουν απνευστί.

Ένα απολαυστικό  κείμενο όπως εξάλλου τα περισσότερα από όσα έχει γράψει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.