Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία ( Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ)

Βιβλίο: Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ

Συγγραφέας: Πέτρος Χατζόπουλος

Εκδόσεις: Πατάκη

 

Διάκριση: Κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου 2003

Η σειρά των βιβλίων του Πέτρου Χατζόπουλου  με ήρωα τον ντετέκτιβ σκίουρο Κορνήλιο Κρικ έχει φανατικούς φίλους και έχει σκλαβώσει την ψυχή χιλιάδων μικρών αναγνωστών. Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς.

Πρόκειται για μια από τις πιο απολαυστικές ιστορίες που έχουν γραφεί τα τελευταία χρόνια. Γεμάτο χιούμορ και περιπέτεια παρουσιάζει την εξαφάνιση της κάμπιας Ντόροθυ  Σνοτ η οποία  χάνεται μια μέρα αφήνοντας πάνω στο κρεβάτι το διάφανο νυχτικό της. Ο ντετέκτιβ του δάσους αναλαμβάνει την υπόθεση εξετάζοντας μια σειρά από υπόπτους, όπως νυχτερίδες, αρουραίους, βατράχους και πέστροφες που παίζουν πόλο, ταξιδεύοντας έτσι τον αναγνώστη στον κόσμο  του δάσους.  Η  μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα αξιοποιείται  κατάλληλα από τον συγγραφέα για να στηριξει μια  άψογα δομημένη ιστορία γεμάτη εντάσεις και υφέσεις, διαλόγους πραγματικούς, γλώσσα απολαυστική, όμορφες περιγραφές και εικόνες. Η ζωή στο δάσος έχει πολλές από τις ανθρώπινες συνήθειες και συμπεριφορές, χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά της. Τα ζώα μεταχειρίζονται χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας των παιδιών, παίζουν παιχνίδια, γευματίζουν σύμφωνα με τον τρόπο των ανθρώπων. Παράλληλα ερωτεύονται, έχουν κοινωνικότητα, φιλίες, διαφορές στους χαρακτήρες, ελαττώματα και προτερήματα. Η διαφορετικότητα  δεν τους χωρίζει, αντίθετα όλοι μαζί συνθέτουν μια κοινωνία που ζει και κινείται αρμονικά.  Ο τζίτζικας ερωτεύεται την κάμπια, ο σκίουρος έχει σα βοηθό και συζεί με μια πυγολαμπίδα, η ποντικίνα κάνει παρέα με έντομα και αλεπούδες. Τα χαρακτηριστικά κάθε ζώου εκμεταλλεύονται έτσι ώστε να δώσουν τους κατάλληλους ήρωες. Ο σπίνος είναι ο ταχυδρόμος, ο τζίτζικας μουσικός, ο χαμαιλέοντας ρεπόρτερ, το κολιμπρί κλειδαράς, η πυγολαμπίδα βοηθός ντετέκτιβ.

Μέσα από παραμυθένια ατμόσφαιρα περνούν πολλά μηνύματα και δίνονται  πραγματολογικά στοιχεία  τα οποία ο μικρός αναγνώστης προσλαμβάνει αβίαστα  και με ευχάριστο τρόπο.

Είναι ένα βιβλίο που συνίσταται να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.