Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Ζωή σαν ασανσέρ)

Βιβλίο: Ζωή σαν ασανσέρ

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Πατάκης

Διάκριση: Κρατικό βραβείο 2013

Ο Στέλιος και η Χριστίνα είναι δυο έφηβοι που συναντώνται κάτω από περίεργες συνθήκες μόνο για λίγα λεπτά, αλλάζουν το πρώτο τους φιλί  και μετά χάνονται. Στη συνέχεια ψάχνει ο ένας τον άλλον, αφού και οι δυο τους δηλώνουν ερωτευμένοι. Γύρω τους, οι ενήλικες  προσπαθούν με λανθασμένους τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μαστίζουν την χώρα και έχουν σα συνέπεια την ανεργία, την κατήφεια, την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα στο σπίτι.  Ακόμα  και η ρομαντική αντιμετώπιση της κατάστασης με κολεκτίβες, ακτιβισμό, ανταλλακτήρια αγαθών και νέους Ρομπέν των δασών δείχνει έναν άλλον δρόμο, μια διαφορετική επιλογή εξίσου αναποτελεσματικό και έξω από την πραγματικότητα.

Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες αυτών των δυο παιδιών; Σίγουρα οι ίδιες που αναγκάζουν σε όλες τις εποχές, όλους τους εφήβους να ονειρεύονται, να βάζουν στόχους, να θέλουν να προχωρήσουν ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα των άλλων. Η ανάγκη για ηρεμία, επικοινωνία, φιλία, έρωτα επισκιάζει τα πάντα, γίνεται κάποιες φορές κινητήριος δύναμη  και  κάποιες άλλες λόγος απογοήτευσης.

Τι ρόλο παίζουν τα πρότυπα, είτε αυτά είναι μέσα στο σπίτι, είτε αφορούν πρόσωπα  της Showbiz και εκπέμπουν μαζικά. Οι ήρωες του Φίλιππου Μανδηλαρά, επηρεάζονται αλλά τελικά παίρνουν μια κριτική στάση απέναντί τους.   Το BacktoBlack  και γενικότερα η μουσική της Έμυς Γουαινχάουζ  που διατρέχει τις σελίδες και δένεται με τη μυθοπλασία, αποτυπώνει άψογα τη συναισθηματική κατάσταση των εφήβων η οποία ωστόσο καταφέρνει να αλλάξει αφήνοντας το μαύρο και κοιτάζοντας τα χρώματα της ζωής. 

Σε πρωτοπρόσωπη γραφή με δεμένη έντονη πλοκή, ζωντανή γλώσσα και ρεαλιστικές εικόνες το κείμενο του Φίλιππου Μανδηλαρά κρατά το ενδιαφέρον των αναγνωστών δίνοντας ένα ευχάριστο και ρεαλιστικό τέλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.