Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Πρακτορείο γονιών)

 

Βιβλίο: Πρακτορείο γονιών

Συγγραφέας: David Baddiel

Εκδόσεις: Κέδρος

Διάκριση: Laugh Out Loud Awards

Υπάρχει άραγε παιδί που δεν αμφισβήτησε έστω και για μια στιγμή τους γονείς του; Πιστεύω πως όχι. Σ΄αυτό ακριβώς το γεγονός στηρίχτηκε ο συγγραφέας για να παρουσιάσει μια ανάλαφρη ξεκαρδιστική ιστορία για παιδιά. Ο ήρωάς του, ο μικρός Μπάρι, ζει μέσα σε μια συνηθισμένη οικογένεια όπου τα προβλήματα δείχνουν αναγνωρίσιμα στον καθένα. Οικονομική στενότητα, αδερφική αντιπαλότητα, κανόνες και αυστηρότητα εκ μέρους των γονιών που έρχονται σε αντίθεση με όσα εκείνος επιθυμεί. Έρχεται λοιπόν η ώρα που ο Μπάρι θα ευχηθεί να είχε διαφορετικούς γονείς και τότε είναι που μπαίνει σε μια απίστευτη περιπέτεια.

Με γρήγορους ρυθμούς, ανάλαφρο ύφος και μεγάλη δόση χιούμορ ο αναγνώστης παρακολουθεί τις περιπέτειες του Μπάρι ο οποίος με μαγικό τρόπο φτάνει σε ένα πρακτορείο γονιών και καλείται να αποφασίσει για το είδος των γονιών που θα ήθελε να έχει στο εξής και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα αφού του δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή του.

Τα παράπονα που έχει ο Μπάρι από τους γονείς του είναι καταγεγραμμένα σε έναν κατάλογο και μέσα σ’ αυτή την περίεργη διαδρομή επιλογής γονιών όλα αλλάζουν. Αβίαστα, χωρίς καθόλου διδακτισμό, με γλώσσα αναγνωρίσιμη στο σημερινό παιδί όλα τα παραπάνω σιγά σιγά απορρίπτονται. Ο Μπάρι αλλάζει γνώμη. Οι καλύτεροι γονείς είναι οι δικοί του.

Με εικόνες που αιχμαλωτίζουν την παιδική σκέψη, ατάκες που προκαλούν γέλιο και καταπληκτικές περιγραφές περνούν μέσα από το κείμενο θέματα που αφορούν σε ενδοοικογενειακές σχέσεις, στην αντιπαλότητα των φύλων, τον καταναλωτισμό, τα πρότυπα που επιβάλλονται από τη σύγχρονη ζωή, τη επιρροή των φίλων σκιαγραφώντας παράλληλα ένα πέρα για πέρα ρεαλιστικό περιβάλλον μέσα σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Ο μικρός αναγνώστης αναγκάζεται να σκύψει βαθιά μέσα του, να δει όσα κατά καιρούς τον έχουν προβληματίσει, να αξιολογήσει, να επιλέξει. Βασικός στόχος της ιστορίας η αναγνώριση αξιών και προτεραιοτήτων.

Ένα βιβλίο που μπορούν να το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.