Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ο αδελφός μου ο Έτσι Απλά)

Βιβλίο: Ο αδελφός μου ο Έτσι Απλά

Συγγραφέας: Μαρί – Οντ Μιράιγ

Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Εκδόσεις : Κέδρος

Διακρίσεις: Πολυβραβευμένο βιβλίο (Prix SNCF 2005 du Livre Jeunesse, Prix des lycéens allemands στην έκθεση βιβλίου της Λειψίας 2006), μεταφρασμένο σε 16γλώσσες, παγκόσμια αναγνώριση για τη συγγραφέα (4 φορές υποψήφια για το βραβείο Astrid-Lindgren 2014-2018), μεταφορά στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη Ivan Calbérac, το 2011.

Ο Έτσι Απλά, που το κανονικό του όνομα είναι Μπαρναμπέ, λέει πάντοτε αυτό που σκέφτεται. Λέει «ουπς, κακιά λέξη» όταν ο αδελφός του, ο Κλεμπέρ, βρίζει. Ξέρει να μετράει γρήγορα: 7, 9, 12, Β, 1000, 100. Παίζει με Playmobil και με τα ανθρωπάκια που νομίζει πως κρύβονται στα τηλέφωνα, στα ξυπνητήρια και στα φανάρια. Είναι είκοσι δύο χρονών και τριών χρονών. Η ταυτότητά του γράφει είκοσι δύο, αλλά το μυαλό του λειτουργεί όπως ενός τριάχρονου.

Ο Κλεμπέρ πηγαίνει στην τελευταία τάξη του λυκείου. Είναι πολύ δυνατός, αλλά πολύ κουρασμένος από τη φροντίδα του Έτσι Απλά. Και, ταυτόχρονα, πολύ μπερδεμένος από τα δικά του προβλήματα.

Ο Έτσι Απλά έχει και έναν φίλο: τον κύριο Πανπόν, τον λούτρινο λαγό του. Ο κύριος Πανπόν τον βοηθά και τον συμβουλεύει. Ήταν μαζί του στο Μαλικρουά, το ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση στο οποίο είχε κλείσει ο πατέρας του τον Έτσι Απλά, που παραλίγο να πεθάνει από τον καημό του μέχρι που τον ανέλαβε ο Κλεμπέρ.

Τίποτα δεν είναι απλό στη ζωή του Κλεμπέρ και του Έτσι Απλά. Από τη μέρα όμως που ο Κλεμπέρ αποφασίζει να ζήσουν σε ένα διαμέρισμα, παρέα με τέσσερις φοιτητές, για να σώσει τον Έτσι Απλά από το ίδρυμα, όλα γίνονται εξαιρετικά περίπλοκα. Οι νέοι συγκάτοικοι, η Αριά, ο Έντσο, ο Εμανουέλ και ο Κορεντέν βλέπουν τη ζωή τους να αναστατώνεται και τις πεποιθήσεις τους να κλονίζονται από την παρουσία του Έτσι Απλά και θα χρειαστούν ο καθένας το χρόνο του για να τον ανακαλύψουν και να τον αποδεχθούν.

Το θέμα που πραγματεύεται η συγγραφέας είναι σοβαρό και δύσκολο αλλά καταφέρνει να μας προσφέρει ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα, ευαισθησία και πολύ χιούμορ.Ένα βιβλίο που συγκινεί και αγγίζει τον αναγνώστη για το κουράγιο του έφηβου αδελφού, για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συνύπαρξη, για την ανθρωπιά και την αγάπη κυρίως, αισθήματα που δεν είναι καθόλου αυτονόητα στην εποχή μας.

Η ιστορία του Έτσι Απλά, παρότι αποτυπώνει μια πραγματικότητα, θυμίζει ένα παραμύθι. Δυο παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν μακριά από τη γονεϊκή μέριμνα και φροντίδα, σαν να έχουν εγκαταλειφθεί σε ένα δάσος και προσπαθούν να νικήσουν όλα τα εμπόδια με μόνο όπλο την αδελφική αγάπη.

Διαβάστε το. Θα σας ανοίξει τα μάτια. Θα σας κλέψει την καρδιά. Θα σας κάνει να συγκινηθείτε και να γελάσετε ταυτόχρονα. Έτσι απλά.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.