Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Μία, το αόρατο κορίτσι)

Βιβλίο: Μία, το αόρατο κορίτσι

Συγγραφέας: Δέσποινα Μάντζαρη

Εκδόσεις: Κέδρος 2016

Διάκριση: Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου

Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 10+. Ο αναγνώστης αυτής της ηλικίας έλκεται από την περιπέτεια, το φανταστικό στοιχείο (στο συγκεκριμένο κείμενο , μπορούμε να μιλήσουμε επίσης για στοιχεία σουρεαλισμού), την έντονη δράση, την επικράτηση του καλού έναντι του κακού. Όλα τα παραπάνω διαθέτει το βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη κι επιπλέον εναρμονίζεται με όσα τα σύγχρονα παιδιά αγαπούν να βλέπουν σε ταινίες και τηλεόραση. Κάποιος φανταστικός πλανήτης με κατοικήσιμους δορυφόρους, άνθρωποι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ξεχωριστά χρώματα, χαρακτήρες), δυσκολία επιβίωσης, κακή διαχείριση και έλλειψη ενέργειας (απαραίτητη για τη ζωή), ανταγωνισμός, διαφορετικότητα, ρατσισμός, ταξική διαστρωμάτωση. Μέσα σ’ αυτά βέβαια υπάρχει η φιλία, η αφοσίωση σε ιδέες, η συλλογική δράση, η συνεργασία.

Οι διαφορετικοί ήρωες παρά την ασυνήθιστη όψη έχουν συμπεριφορές όμοιες με αυτές κάθε κοινωνίας και γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμοι από τα παιδιά, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δείχνουν κοντινά για το δικό μας πλανήτη.

Η εννιάχρονη Μία γεννήθηκε χωρίς χρώμα ανάμεσα στους Μπλε. Αυτό θεωρείται ελάττωμα. Οι περισσότεροι δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητά της και μόνο όταν καταφέρνει να διακριθεί στη μουσική, μόνο τότε παίρνει την αποδοχή τους. Η διάκρισή της όμως τραβά τα βλέμματα κάποιων επάνω της. Όταν μαθαίνει ότι ενδέχεται να θυσιαστεί επειδή είναι διαφορετική, το σκάει από το σπίτι της και καταλήγει κυνηγημένη στο Σπίτι των Ευχών. Εκεί συναντά ένα άλλο περιβάλλον και νοιώθει ασφαλής. Στο κατόπι της έρχεται ο φίλος της Εντάρ. Όταν τη συλλαμβάνουν καταφέρνει να αποδείξει την αλήθεια (η οποία είναι γνωστή μόνο σε λίγους) και να βάλει τους άλλους πάνω από το δικό της συμφέρον.

Η συγγραφέας επινοεί λέξεις οι οποίες ενισχύουν την υπόθεση, δίνουν στο κείμενο ένα ιδιαίτερο χρώμα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.