Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Σύρμω Μιχαήλ)

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΥΡΜΩ ΜΙΧΑΗΛ

 

Ας αρχίσουμε με τα τρία πράγματα που θέλετε να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας και δεν γράφονται στο βιογραφικό σας.

Μου αρέσει πολύ το ποδήλατο.

Έχω καταδυθεί στα 30 μέτρα με μπουκάλες αέρα.

Φοβάμαι τα θρίλερ. Κάποιες σκηνές τις βλέπω μέσα από τα μισάνοιχτα δάχτυλά μου.

 

Ποια είναι η πιο απαιτητική στιγμή κατά τη συγγραφή ενός κειμένου;

Εκεί που κολλάς. Υπάρχει μια τουλάχιστον στιγμή στη συγγραφή ενός πονήματος που κολλάς, που κάτι δεν σου βγαίνει όπως το θες. Μπορεί να παιδεύεσαι μέρες πάνω σ’ αυτό. Είναι το σημείο που πρέπει να ξεπεράσεις αν θες να συνεχίσεις.

Ποια είναι η σχέση σας με τους ήρωες των βιβλίων σας; Υπάρχει σε αυτούς ένα δικό σας κομμάτι; Αν η Σύρμω ήταν ο ήρωας ή η ηρωίδα της, θα ήταν…

Ο Μπόρχες είχε πει πως ό,τι γράφουμε είναι αυτοβιογραφικό ακόμα κι αν γράφουμε για τα αστέρια ή για τα ορυχεία. Δήλωση που μες στην υπερβολή της δείχνει ότι πράγματι υπάρχουν μεγάλα κομμάτια του εαυτού μας στους ήρωες και στις ηρωίδες μας. Έτσι κι εγώ έχω κάτι από τη Σύρμω στη Μπη, στη Νυχτερίδα, στον Χασάν, στον Ιππόκαμπο.

 

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα στοιχεία, που πρέπει να διαθέτει ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά; Τι πιστεύετε πως αγγίζει το σημερινό παιδί – αναγνώστη;

Τα παιδιά είναι αναγνώστες μικρής ηλικίας, όχι αναγνώστες μικρότερων απαιτήσεων που μπορείς πιο εύκολα να προσεγγίσεις. Δεν πρέπει λοιπόν καθόλου να τα υποτιμάς. Το να γράφεις για παιδιά σημαίνει ότι πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει καλά καλά το θέμα μέσα σου, κι ύστερα να το δώσεις χωρίς ασάφειες, χωρίς να χαθείς στις λεπτομέρειες, αλλά και χωρίς να χάσεις την ουσία. Αν το πετύχεις αυτό, τότε έχεις πιθανότητες να αγγίξεις τα παιδιά μέσα από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

ο παιδί που φαντάζεστε ως αναγνώστη/αναγνώστριβιβλίων σας;

Πώς ορίζετε τη σχέση εικονογράφησης και συγγραφής και πώς μπορεί να διαμορφώσει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα;

Μερικές φορές σκέφτομαι τι ωραία θα ήταν να μπορώ να ζωγραφίζω. Θα έκανα εικόνα ακριβώς αυτά που είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα την κάθε ιστορία. Όμως μετά βλέπω την δουλειά του εικονογράφου και συχνά εντυπωσιάζομαι με το πώς εκείνος ή εκείνη οπτικοποίησε το κείμενο. Άλλες φορές πάλι σκέφτομαι ότι δεν ταιριάζει με αυτό που είχα στο μυαλό μου. Νομίζω ότι το καλύτερο αποτέλεσμα προκύπτει από τη συνεργασία. Ο εικονογράφος είναι καλό να γνωρίζει τι έχει ο συγγραφέας στο μυαλό του και μετά να κάνει τη δουλειά του με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

 

Ένα βιβλίο που διαβάσατε παιδί και δεν το ξεχάσατε ποτέ.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες. Μεγάλα ταξίδια με τον νου σε μικρή ηλικία.

Γιατί διαβάζουμε; Ποια δύναμη κρύβεται στα βιβλία; Πιστεύετε πως η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη ζωή;

Έχω ξαναπεί ότι η στιγμή που εξηγεί τη δύναμη και τη μαγεία της ανάγνωσης είναι εκείνη που ενώ διαβάζεις κάτι, σταματάς. Το βλέμμα σου στέκει για μια στιγμή μετέωρο και μετά συνεχίζεις παρακάτω. Σ’ αυτό το ελάχιστο διάστημα το άγνωστο πατάει πάνω στο γνωστό, το ανοίγει και το προκαλεί. Το γνωστό αναρωτιέται, σηκώνει το φρύδι, κλονίζεται, διαλύεται και ξαναδημιουργείται με νέα μορφή. Τώρα είναι ένα καινούριο γνωστό που μπορεί να υποστεί ξανά την ίδια δοκιμασία.

Κι έτσι εμείς διευρυμένοι κάθε φορά, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη ζωή.

 

Διδακτισμός. Πρέπει τα βιβλία να έχουν πάντα ένα μήνυμα;

Όχι δεν πρέπει. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις, με τις λέξεις και τις εικόνες, να μιλά για συναισθήματα, να σε πάει μια βόλτα, να έχει απλώς πλάκα. Είναι αμέτρητοι οι τρόποι που ένα βιβλίο μπορεί να σου δώσει ευχαρίστηση.

 

Λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο και τα μελλοντικά σας σχέδια.

Το τελευταίο μου βιβλίο που κυκλοφόρησε ήταν Ο πιο γλυκός χορός από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μιλάει για την Μπη, μια μικρή μέλισσα, και τη σχέση της με τον χορό. Βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει πραγματικά χορός των μελισσών που αποκωδικοποιήθηκε και χάρισε σ’ αυτόν που το κατάφερε το βραβείο Νόμπελ. Γύρω απ’ αυτόν τον πυρήνα πλέκεται μια ολόκληρη ιστορία γύρω από την εμμονή μας για το τέλειο που συχνά μας στερεί τη χαρά και την απόλαυση της ζωής.

Όσον αφορά τα σχέδια μου θα ήθελα να παιδευτώ λιγάκι με άλλες μορφές γραφής όπως το έμμετρο, η θεατρική γραφή κλπ.

 

Μια ευχή για τους αναγνώστες σας!

Να είστε υγιείς, τολμηροί και τυχεροί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.