Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Κατερίνα Αναγνώστου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

«Ένα βιβλίο νύχτα μέρα τη φοβέρα κάνει πέρα!». Πιστεύετε ότι ισχύει;

Ναι αυτή η φράση με αντιπροσωπεύει, γιατί στα αλήθεια πολλά μπορεί να κατανοήσει κανείς με ένα καλό βιβλίο και κατά συνέπεια να ξορκίσει τους φόβους του .Στην ουσία με τα βιβλία και πολύ περισσότερο με τα παραμύθια τι άλλο επιδιώκουμε, παρά να κατατροπώσουμε τους λύκους-φόβους κάθε λογής και κάθε εποχής .

Για κάθε βιβλίο που εκδίδετε φυτεύετε και ένα δέντρο. Πόσα δένδρα έχετε φυτέψει μέχρι τώρα και πού;

Α.. είναι μία φράση που είχα πει όταν ακόμα τα βιβλία που είχα εκδώσει είχαν μονοψήφιο αριθμό .Όχι πως δεν ισχύει . Και βέβαια έχω φυτέψει αρκετά δέντρα και σκοπεύω να φυτέψω κι άλλα στο μέρος που γεννήθηκα. Αλλά δεν μετρώ πια . Πιο πολύ θέλω να κοινωνήσω το μήνυμα πως όταν καταστρέφουμε κάτι στη φύση, οφείλουμε να το αναπληρώνουμε . Δεν είμαστε εδώ , στη γη για να ρημάζουμε και να ζημιώνουμε το περιβάλλον γύρω μας. Άρα για κάθε δέντρο που κόβεται για να γίνει βιβλίο , εμείς οφείλουμε να φυτεύουμε ένα άλλο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω.

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα παραμύθια σας;

Η έμπνευση συνήθως έρχεται όταν κάτι είναι για μένα αρκετά δυνατό. Κάτι που με απασχολεί , με πληγώνει , με ταλαιπωρεί και πρέπει να βρω μια λύση που να είναι λυτρωτική . Θα έλεγα πως η έμπνευση υπάρχει μέσα στο μυαλό μου, σαν ένα πουλί φυλακισμένο που ζητάει να ελευθερωθεί.

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός / γονιός για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία;

Εξαρτάται για τι ηλικίες μιλάμε. Συνήθως στις μικρές ηλικίες τα παιδιά έλκονται από χρώματα , σχήματα και εικόνες και βέβαια από τι έχουν ακούσει από διαφημίσεις. Όμως ο γονιός είναι εκείνος που θα αποφασίσει , γιατί εκείνος πληρώνει ,άρα είναι ευθύνη του γονιού να μπολιάσει το παιδί του με το να του μάθει σιγά –σιγά να ζητάει περισσότερα πράγματα από ένα βιβλίο .θέλει προσπάθεια .

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα μέσο για την ανάδειξη του βιβλίου γενικά;

Ζούμε σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο κυριαρχεί .Το βιβλίο μπορεί να ωφεληθεί απ’ αυτό ,εφόσον το χρησιμοποιήσουμε σωστά και εποικοδομητικά. Παράδειγμα η συνέντευξη μας, είναι <<προϊόν>> διαδικτύου. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι εδώ το βιβλίο βοηθιέται .Τόσα και τόσα βιβλία γίνονται γνωστά μέσα από διαδικτυακές ενημερώσεις,συζητήσεις, παρουσιάσεις . Άρα θα έλεγα ότι το διαδίκτυο είναι μία πηγή , όπου αντλούμε νερό ,γνώση για να πορευτούμε . Φτάνει να μην πέσουμε μέσα και …πνιγούμε !

Πιστεύετε ότι με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα παιδιά αποφεύγουν την επαφή με το βιβλίο;

-Όπως και να έχει είμαστε …δεμένοι , σε αυτή τη χρονική στιγμή , σε αυτό το χώρο .Κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό. Άρα η τεχνολογία ούτως ή άλλως είναι μέσα στη ζωή μας. Και να σας πω…. Δεν ξέρω αν το βιβλίο , αυτό καθ’ αυτό θα ωφεληθεί. Μ’ ενδιαφέρει να ωφελούνται οι ιδέες, τα ιδανικά . Αν αυτά γράφονται σε πάπυρο , σε πλάκα με μολύβι , σε βιβλίο ,σε pdf ή δεν ξέρω και γω πως αλλιώς στο μέλλον , μπορεί και να μην έχει μεγάλη σημασία. Προσωπικά με στεναχωρεί , μου κακοφαίνεται γιατί το βιβλίο είναι κάτι λατρεμένο για μένα , αλλά θέλω να σκέφτομαι αυτό που σας είπα . Σημασία έχει να διακινούνται οι ιδέες και τα ιδανικά ….

Ταυτίζεστε με τους ήρωες των βιβλίων σας;

Νομίζω ότι αυτό δεν μπορώ να το αποφύγω. Και βέβαια ταυτίζομαι. Ζω μαζί τους, αγωνιώ, χαλάω <<σαράντα ζευγάρια παπούτσια>> περπατώντας δίπλα τους και τέλος λυτρώνομαι μαζί τους όπως κι εκείνοι !

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

Α αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Και βέβαια συγκινούμαι όταν διαβάζω. Συγκλονιστική περιπέτεια. Αξέχαστες στιγμές όταν ένα βιβλίο με συναρπάζει. ‘Όπως επίσης κι όταν γράφω. Άλλη συναρπαστική στιγμή κι αυτή. Και δω η συγκίνηση ανεβοκατεβαίνει !!!

Κατά την άποψή σας, τα γεγονότα που ζούμε επηρεάζουν τη θεματολογία των παιδικών βιβλίων;

Φυσικά, είναι αναπόφευκτο. Είπαμε, είμαστε σε τούτη τη χρονική στιγμή , σε τούτη τη χώρα . Σε τούτο τον κόσμο. Αυτό δεν μπορείς να το παραβλέψεις. Δεν ζούμε σε κάψουλες αποκομμένοι , άρα ότι συμβαίνει περνάει στα γραπτά μας , ακόμα κι αν μοιάζει το πιο αθώο παραμύθι .Είναι το δακτυλικό –συγγραφικό αποτύπωμα του δημιουργού.

Πιστεύετε ότι το σχολείο προωθεί τη λογοτεχνία ή μήπως την καταδικάζει;

Ευτυχώς που στα σχολεία μας υπάρχουν εκπαιδευτικοί ανοιχτόμυαλοι και φωτισμένοι που θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά, την αγάπη για τη λογοτεχνία . Διαβάζουν μαζί με τα παιδιά , συζητούν , καλούν συγγραφείς και γενικά υπάρχει ένας άνεμος φιλαναγνωσίας που με κάνει να νοιώθω πολύ αισιόδοξη.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.