Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Θάνος Κόσυβας)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ποιητής, συγγραφέας παιδικών βιβλίων ή γραφίστας;

Τα συνδυάζω και τα τρία. Ύστερα από δύο ποιητικές συλλογές ήρθε η σειρά του παιδικού βιβλίου και επιστρέφω στην ποίηση και πάλι στο παιδικό. Το παιδικό βιβλίο το αγαπώ πολύ, διαβάζω παιδικό βιβλίο από μικρός έως τώρα και θα συνεχίζω να διαβάζω. Με γοητεύουν οι όμορφες και διδαχτικές ιστορίες και οι ευφάνταστες εικονογραφήσεις κι εγώ, ως γραφίστας, όταν γράφω μια ιστορία σκέφτομαι ταυτόχρονα και πως θα είναι σαν εικόνα και την υλοποιώ, έχοντας πάντα ως πρότυπο τις παιδικές ζωγραφιές που τόσο αγαπώ. Η εικόνα παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Ως γραφίστας, έχω επιμεληθεί το καλλιτεχνικό μέρος της έκδοσης των τριών ποιητικών συλλογών μου και την εικονογράφηση και σελιδοποίηση των παιδικών μου βιβλίων.

Το πρώτο σας παιδικό βιβλίο έχει θέμα τη διαφορετικότητα και το δεύτερο έχει θέμα το περιβάλλον. Γιατί επιλέξατε αυτά τα θέματα;

Φιλία, διαφορετικότητα και αυτοπεποίθηση είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα του πρώτου μου βιβλίου «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες» από τις εκδόσεις Αλέξανδρος. Παραθέτω μια μικρή περίληψη της ιστοριούλας για να μπείτε στο κλίμα. «Η μικρή καμηλοπάρδαλη Βούλα γεννήθηκε χωρίς βούλες, δηλαδή χωρίς εκείνα τα καφέ στίγματα που έχουν όλες οι καμηλοπαρδάλεις. Δυστυχώς δεν είχε αδερφάκια ούτε και φίλους γιατί ήταν διαφορετική απ' τα άλλα καμηλοπαρδαλάκια και δεν την έκαναν παρέα. Η γνωριμία και η φιλία της όμως με τη Ρούλα, τη μικρή ζέβρα, που ήταν κι αυτή διαφορετική γιατί είχε ροζ ρίγες αντί για μαύρες που έχουν οι άλλες ζέβρες, και η επίσκεψη τους στο σοφό μπούφο θα αλλάξουν τα πράγματα και θα τη γεμίσουν αυτοπεποίθηση».

Αυτό που προσπάθησα να κάνω με τη «Βούλα…», έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα ρατσισμού, σεβασμού της διαφορετικότητας ώστε να εξοικειωθούν με τέτοιες έννοιες και να γαλουχηθεί μια νέα γενιά με αυτές τις αξίες. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν την αποδοχή, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Το δεύτερο παιδικό βιβλίο «Το δάσος φύλακας», έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δάσος και γενικά το περιβάλλον, από τις επεμβάσεις του ανθρώπου, ώστε να ενημερωθούν, να αγαπήσουν τη φύση και να αποκτήσουν περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση. Ευελπιστώ «Το δάσος φύλακας» να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα για τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία.

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα παραμύθια σας;

Μεγαλώνοντας σε ένα χωριό της Πιερίας, κουβαλάω μέσα μου στοιχεία της παιδικής μου ηλικίας και υπάρχουν στα γραπτά μου πολλά βιωματικά στοιχεία που μ’ έχουν επηρεάσει. Θυμάμαι τι με χαροποιούσε αλλά και τι με πλήγωνε ως παιδί-καθότι ήμουν και χαμηλών τόνων παιδί-κι αυτά με βοηθούν να μπαίνω στους ρόλους των ηρώων που δημιουργώ στα βιβλία μου.

Μέσα από το ρόλο της «Βούλας της μικρής καμηλοπάρδαλης» προσπαθώ να εκμυστηρευτώ κάποια δική μου προσωπική εμπειρία και κάποια δική μου φοβία να ξεπεράσω. Όταν ήμουν μικρός ένιωθα μειονεκτικά έναντι των άλλων παιδιών και να δεν είχα αρκετή αυτοπεποίθηση.

Σχετικά με «Το δάσος φύλακας», ως ορειβάτης και φυσιολάτρης, αλλά και γεννημένος στους πρόποδες του Ολύμπου, έφερα πάντα μέσα μου την οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση. Η αγάπη μου για τη φύση και ο σεβασμός σε αυτήν, με ενέπνευσαν να γράψω το παραμύθι αυτό, που βασικό στόχο έχει πρώτα να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών με τα ζωηρά χρώματα της εικονογράφησης και τον έμμετρο λόγο, στη συνέχεια να το φέρει κοντά με μια πρώτη οπτική επαφή έστω, με τον κόσμο του δάσους και κατόπιν μέσα από τις ερωτήσεις του να γίνει από τον γονιό ή τον εκπαιδευτικό αφορμή για περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση.

Θεωρείτε το παιδικό κοινό, ώριμο αναγνωστικό κοινό;

Θεωρώ ότι είναι ώριμο, με την καθοδήγηση των γονέων και των δασκάλων, έχει ανέβει αρκετά το επίπεδο. Έχει τα δικά του γούστα και προτιμήσεις σε παιδικά βιβλία και ήρωες. Προτείνουν, αντιπροτείνουν, αμφισβητούν και συχνά μας αφοπλίζουν, εμάς τους μεγάλους με τις επιλογές τους και τις ευφάνταστες ερωτήσεις τους στις παρουσιάσεις βιβλίων, έχουν άποψη και την εκφράζουν.

Τι είναι αυτό που αναζητά το παιδί σε μία ιστορία; Να το διδάξει ή να το διασκεδάσει;

Νομίζω ότι τα παιδιά αναζητούν και τα δύο. Είναι και ανάλογα την ηλικία. Τα μικρότερα θέλουν ίσως κάποια ιστορία διασκεδαστική και τα μεγαλύτερα προτιμούν μια διδαχτική ιστορία και το αντίστροφο πολλές φορές. Ή και τα δύο μαζί. Οι γονείς πιστεύω προτιμούν για το παιδί τους μια διδαχτική ιστορία που θα περνάει κάποια μηνύματα.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

Υπάρχουν τόσο καλοί παιδικοί συγγραφείς σήμερα και γράφονται τόσο ωραία παιδικά βιβλία και πάντα αναζητώ στις προθήκες των βιβλιοπωλείων αυτό που θα με μαγέψει και θα με συγκινήσει. Όταν ήμουνα μικρός μου άρεσε να διαβάζω Μενέλαο Λουντέμη, Πηνελόπη Δέλτα και Ιούλιο Βερν. Συγκινούμαι πάντα με τη «Βούλα..» μου, ιδιαίτερα σε παρουσιάσεις σε σχολεία, όπου το παρουσιάζουν τα παιδιά στις θεατρικές τους απόπειρες τόσο αθώα και αγνά.

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Δεν νομίζω ότι θα κλείσω ποτέ αυτό το παράθυρο στο όνειρο γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζομαι και ζω.

Ποιος είναι ο σκοπός και ο στόχος της παιδικής λογοτεχνίας;

Να τέρψει και να διδάξει, να συμβάλει στην καλλιέργεια του ήθους, να συγκινήσει και να διαμορφώσει χαρακτήρες. Να διευρύνει το ψυχικό ορίζοντα και τη φαντασία των παιδιών.

 

Εσείς με τι κριτήρια θα αγοράζατε ένα παιδικό βιβλίο για να το κάνετε δώρο σε ένα παιδί;

Το βιβλίο είναι ένα όμορφο δώρο για τα παιδιά, που εγώ προτιμώ να κάνω σε παιδιά φίλων μου. Τα κριτήρια με τα οποία αγοράζω ένα βιβλίο διαφέρουν από παιδί σε παιδί, ανάλογα με το χαρακτήρα, την κλίση ή την αγάπη του σε κάποια τέχνη ή δραστηριότητα και τις προτιμήσεις του.

 

Τι είναι εκείνο που ελκύει τον αναγνώστη – παιδί στην αγορά ενός παιδικού βιβλίου; Το όνομα του συγγραφέα, η εικονογράφηση ή κάτι άλλο;

Εκείνο που έλκει ένα παιδί είναι οπωσδήποτε η εικονογράφηση, οι όμορφες ζωγραφιές και τα ζωντανά χρώματα, κι εγώ ως γραφίστας δίνω ιδιαίτερη βάση στην εικονογράφηση που κάνω ο ίδιος στα βιβλία μου και με μαγνητίζει κι εμένα τον ίδιο, μια εξαιρετική εικονογράφηση γιατί μπορεί να αναδείξει το βιβλίο και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι εικονογράφοι. Επίσης ο τίτλος του βιβλίου μπορεί να γοητεύσει ένα παιδί, η ιστορία που πραγματεύεται αλλά και όλα αυτά σε συνδυασμό. Το όνομα του συγγραφέα μπορεί επίσης να είναι καθοριστικό, γιατί τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά με τους γονείς τους είναι παρόντες σε πολλές παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων και έχουν σαφώς κάποιους αγαπημένους συγγραφείς.

 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Ετοιμάζω ένα τρίτο παιδικό βιβλίο, από τις εκδόσεις Αλέξανδρος, που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα και έχει ως θέμα τα προσφυγόπουλα και το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη γνώση. Επίσης ετοιμάζω εικονογραφήσεις για δύο παιδικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από τις ίδιες εκδόσεις. Λίγη υπομονή και τα καλύτερα έρχονται…

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.