Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Συνέντευξη (Εύη Παπαδοπούλου)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Εύη Παπαδοπούλου

Κυρία Παπαδοπούλου, θα μας αποκαλύψετε τρία πράγματα για σας που δεν γράφονται στο βιογραφικό σας;

Προέρχομαι από οικογένεια αρχαιολόγων. Όταν ήμουν δέκα χρονών συμμετείχα για πρώτη φορά σε ανασκαφή κι από τότε ουσιαστικά αφηγούμαι ιστορίες του παρελθόντος.

Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη συντροφιά της λογοτεχνίας, της ποίησης, της μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου κι αισθάνομαι τυχερή γιατί τα αρχαιολογικά μου παραμύθια έγιναν γέφυρες για να συναντήσω, να μάθω και να συνεργαστώ με χαρισματικούς ανθρώπους.

Είμαι μητέρα δυο υπέροχων κοριτσιών, της Ιωάννας και της Κλεοπάτρας και χάρη σε αυτές το φως, το χαμόγελο και η ελπίδα δεν σβήνουν ποτέ…

 

Πώς γεννιέται μια ιστορία και πώς εξελίσσεται; Τι συμβαίνει στο μυαλό μιας συγγραφέα;

Οι ιστορίες που αφηγείται κάθε ανασκαφή, κάθε αρχαιολογικός χώρος και κάθε μουσείο είναι αναρίθμητες. Κάθε φορά που δημιουργώ ένα νέο παραμύθι για έναν αρχαιολογικό χώρο προσπαθώ να δώσω ξανά φωνή στους ανθρώπους που κάποτε περπατούσαν στις αυλές και τους δρόμους του, ακολουθώντας τις προσδοκίες και τα όνειρά τους.

 

Πώς επιλέγετε τους ήρωες των βιβλίων σας και ποια είναι η σχέση σας με αυτούς;

Οι ήρωες των βιβλίων μου έχουν πάντα ένα ξεχωριστό χάρισμα, γιατί η ζωή κρύβει για εκείνους μια αποστολή, έναν σκοπό που καλούνται να εκπληρώσουν είτε για τους ίδιους είτε για την πόλη μέσα στην οποία ζουν είτε για τους θεούς που πιστεύουν. Μια αποστολή που στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει την κοινωνία αλλά και την ψυχή ανθρώπων που δεν διαφέρουν και τόσο πολύ από εμάς κι ας έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Υπάρχουν θέματα ή ερωτήματα που σας απασχολούν και επανέρχεστε σε αυτά, κρυφά ή ορατά;

Πάντα ρωτώ τον εαυτό μου όταν ολοκληρώνω ένα αρχαιολογικό παραμύθι αν πραγματικά κατόρθωσα να ζωντανέψω, έστω και για μια στιγμή, ένα παρελθόν που φαντάζει απόμακρο και δυσνόητο για το σύγχρονο κόσμο. Αν «εκπλήρωσα την αποστολή» μου, ως αρχαιολόγος και ως συγγραφέας, να συστήσω εκ νέου και με έναν διαφορετικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Κι αν μέσα από αυτή τη γνωριμία φύτεψα το σπόρο για να ανθίσει η αγάπη για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας.

 

Ποια είναι η πιο απαιτητική στιγμή κατά τη συγγραφή ενός κειμένου;

Η πιο απαιτητική στιγμή της συγγραφής των αρχαιολογικών παραμυθιών θα έλεγα πως είναι η επιλογή των πληροφοριών που με τη συναρμολόγησή τους στην ιστορία θα κατορθώσουν να ταξιδέψουν τους αναγνώστες πίσω στο χρόνο, χαρίζοντάς τους εικόνες από καιρό λησμονημένες.

 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά; Τι αγγίζει το σημερινό παιδί – αναγνώστη;

Τα παιδιά, κατά τη γνώμη μου, έχουν ανάγκη να κατανοούν και να εξηγούν τον κόσμο, όπως έχουν και ανάγκη να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες με διάφορους τρόπους. Στις μέρες μας δέχονται καταρράκτες πληροφοριών και προσπαθούν, πολλές φορές μάταια, να κερδίσουν λίγο χρόνο δικό τους για να ονειρευτούν, να πιστέψουν, να φανταστούν και να δημιουργήσουν. Για μένα, ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά θα πρέπει να μπορεί να μεταμορφώνεται σε ένα ταξίδι. Να κρύβει μαγεία και να προσφέρει κόσμους, γνώσεις και δύναμη σαν ένας καλός φίλος που σου προσφέρει τη συμβουλή του χωρίς να απαιτεί να την ακολουθήσεις.

 

Η παιδική λογοτεχνία είναι μόνο για τα παιδιά;

Προορίζεται για τα παιδιά. Αλλά δεν αφορά μόνο αυτά. Η παιδική λογοτεχνία απευθύνεται και στους ενήλικες αν πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν στη δημιουργία φτερών που θα πετάξουν στο μέλλον.

 

Τι μπορούν να προσφέρουν τα βιβλία στα παιδιά μέσα σε όλη αυτή τη νέα πραγματικότητα που ζούμε στην εποχή του covid 19;

Τα παιδιά δεν σταμάτησαν ποτέ να κατακλύζονται από πληροφορίες και η οθόνη έγινε, λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, η διέξοδός τους από μια δυσοίωνη πραγματικότητα. Χάρηκα όμως πολύ βλέποντας παιδιά να αναζητούν βιβλία έχοντας δει κι ακούσει την αφήγηση μιας ιστορίας, κάτι που σε παλιότερες εποχές θα ήταν ανέφικτο. Ιστορίες και παραμύθια διαβάστηκαν «αλλιώς» με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει μαζί με τα παιδιά να βρούμε τρόπους δημιουργικούς να επαναφέρουμε το βιβλίο και την παιδική λογοτεχνία στο βάθρο της με μια νέα φορεσιά…εκείνη που τα ίδια τα παιδιά θα της ράψουν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που τους προσφέρει η εποχή μας…

 

 

Λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο και τα μελλοντικά σας σχέδια.

Το τέταρτο βιβλίο στη σειρά των Αρχαιολογικών Παραμυθιών από τις Εκδόσεις Πατάκη ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει κι έχει τίτλο «Το Μυστικό του Ζέφυρου». Το συγκεκριμένο Αρχαιολογικό Παραμύθι διαδραματίζεται στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, σε μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας. Δυο αδέρφια, ο Ζέφυρος και η Αλκμήνη, μεγαλώνουν στους δρόμους της αγοράς, τα δημόσια κτίρια, τις ιδιωτικές κατοικίες, τους ναούς και το θέατρο της πόλης, λίγο πριν την έλευση της χριστιανικής θρησκείας το 49/50 μ.Χ. και μοιράζονται μία ιστορία που έμελλε να παραμείνει κρυμμένη στους αιώνες.Το «Μυστικό του Ζέφυρου» δημιουργήθηκε με την αφορμή της ανακήρυξης των Φιλίππων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Όσο για τα μελλοντικά μου σχέδια, το πέμπτο βιβλίο της σειράς γράφεται ήδη κι εύχομαι να «περπατήσω» μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους ακόμα με τη βοήθεια και τη συντροφιά χαρισματικών ανθρώπων που μοιράζονται μαζί μου την ίδια αγάπη για όσα μας όρισαν.

 

Μια ευχή για τους αναγνώστες σας.

Να είμαστε όλοι καλά να αντιμετωπίζουμε τους δράκους των δρόμων μας χαμογελώντας και πιστεύοντας… και να θυμόμαστε πάντα όσα μας συμβουλεύει το παρελθόν αλλά και όσα μας ψιθυρίζει το μέλλον μέσα από τη δημιουργική δύναμη των παιδιών…

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.