ΚΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ : Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ) 1925-6 ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ) 1925-6 ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Στην φωτογραφία του 1925-6 βλέπουμε την παραλιακή όψη της Κω με την Πλατεία του Γιαλού. Εκεί ήταν η προβλήτα (σκάλα) για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και οτιδήποτε άλλων. Το τελωνείο και το καφενείο με τις καμάρες (καζίνο). Μετά το σεισμό όλα αυτά κατεδαφίστηκαν.

Το παραλιακό μέτωπο ήταν η βιτρίνα του νησιού δεν αφέθηκε στην τύχη του, οι καθεστωτικές επιλογές είναι σαφείς. Οι ιταλικές κατασκευές έγιναν σε δύο χρόνους: έναν προσεισμικό ( ρυμοτομικό του 1928) και έναν μετασεισμικό (ρυμοτομικό του 1934) γι’ αυτό και βλέπουμε ένα μείγμα ρυθμών.

Δηλαδή, εκλεκτικισμός στο ρυθμό του Διοικητηρίου (F. Di Fausto), γοτθικό-βενετσιάνικος και ιπποτικός ρυθμός στις καμάρες και την είσοδο του Gelsomino (Petracco), καθαρά βενετσιάνικος στις κατοικίες στην ακτή Βασιλέως Γεωργίου (Bernabiti-Petracco).

Όταν ο σεισμός του 1933 κατέστρεψε την τειχισμένη πόλη έμειναν κάποια κτήρια που ακόμη στέκονταν και θα μπορούσαν να επισκευαστούν, είχαν όμως την ατυχία να είναι μπροστά στη θάλασσα. Τα κτήρια αυτά ήταν τα λεγόμενα προξενεία σε ρυθμό ανατολίτικο (κλειστό μπαλκόνι), νησιωτικό και νεοκλασικό. Επίσης το μεγάλο νεοκλασικό του Κάσδαγλη και το τριώροφο σπίτι του Ιωαννίδη. Σε πρώτη φάση και οι ίδιοι οι Ιταλοί δεν τα γκρέμισαν. Ίσως ήθελαν να αφήσουν κάποιους πυρήνες της παλιάς Κω, διότι αυτά τα κτήρια δεν ενοχλούσαν τα νέα κτήρια, όμως μετά επικράτησαν μάλλον οι «σκληροί» και τα κτήρια γκρεμίστηκαν. Στη φωτογραφία φαίνονται καθαρά ποια είναι.

Δεν είμαι ειδικός, αλλά πιστεύω πως θα μπορούσαν να έχουν διατηρηθεί, οπότε θα υπήρχαν και αυτά μαζί με τις νέες κατασκευές στοιχεία μιας άλλης περιόδου, ένα δέσιμο εποχών. Αυτό θα το κρίνει η ιστορία.

πηγη:https://www.facebook.com/groups/835436900211565/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.